Terra (LUNA) še ni rekla zadnje: Kmalu novi blockchain  

Home » Terra (LUNA) še ni rekla zadnje: Kmalu novi blockchain  
terra

Podporniki Terre so glasovali za oživitev propadlega blockchaina brez njenega spornega stablecoina UST. Na podlagi novega predloga bi bil vzpostavljen nov blockchain ekosistem Terra in z njim povezan žeton Luna.

Razvijalci so v petek potrdili, da bo v okviru širšega načrta za oživitev ekosistema Terra v soboto začela delovati nova veriga blokov, nato pa bodo uporabnikom airdropani novi žetoni LUNA. Skupnost se je  po besedah glavnih razvijalcev ves čas trudila, da bi uskladila zagon novega blockchaina. Pričakuje se, da bo nova Terra zaživela torej 28. maja 2022 ob približno 6:00 UTC.

Predlog naj bi pripeljal do oblikovanja nove verige blokov in z njo povezanega žetona Luna, ki je zdaj brez vrednosti po zgodovinskem debaklu, ko se je stabilni kovanec UST odvezal od vrednosti enega dolarja. Algoritmični mehanizem se je porušil, kar je povzročilo hitro povečanje ponudbe LUNE, njena vrednost pa se je zrušila za več kot 99 %. Trenutno se UST prodaja po 0,03 USD, kar je torej 97 % manj od vrednosti, na katero je bil vezan na dolar.

Kaj prinaša nov predlog

Imetniki žetonov LUNA in UST, so upravičeni do prejema novih žetonov LUNA na podlagi pravic, ki so jih pridobili na podlagi svojih prejšnjih imetništev. To bi starim imetnikom teoretično omogočilo, da si povrnejo del izgubljene vrednosti naložbe, hkrati pa bi spodbudilo uporabo novega blockchaina.

Denarnice z več kot 1 milijonom žetonov LUNA ali UST, preden se je UST odcepil od ameriškega dolarja, bi na primer morale čakati več kot eno leto, preden bi prejele kakršne koli žetone, nato pa bi sledilo štiriletno obdobje upravičenosti. Novi žetoni bodo samodejno razdeljeni v obstoječe denarnice uporabnikov.

Pričakuje se, da se bodo priljubljene aplikacije iz trenutnga blockchaina, ki se bo po uvedbi Terra 2.0 še naprej uporabljal kot “Terra Classic”, prenesle v nov blockchain. Ločeno je bilo v četrtek sprejeto glasovanje o upravljanju predloga 1747 družbe Terra za sežig 1,388 milijarde ameriških dolarjev. S to potezo se je zaloga UST zmanjšala za približno 11 % trenutne zaloge, ki znaša 11,28 milijarde.

Skepticizem

Z novim sistemom bo 30 % žetonov bo šlo v sklad vlagateljev v skupnosti Terra; 35 % bodo dobili tisti, ki so imeli žeton LUNA pred propadom, 10 % pa imetniki žetonov UST pred propadom. Nadaljnjih 25 % žetonov bo dodeljenih trgovcem, ki bodo po propadu še vedno imeli v lasti Luna in UST. Po podatkih družbe CoinMarketCap se je vrednost žetona Luna v sredo povečala za več kot 20 %. UST se je povečal za več kot 50 %.

Številni analitiki pa ostajajo neprepričani, da bo Terin načrt za oživitev deloval. Vijay Ayyar, vodja mednarodnega oddelka na kripto borzi Luno, je prepričan, da si Luna ne more tako hitro povrniti zaupanja. Poleg tega je na tem področju že zdaj velika gneča, saj so na njem številne že uveljavljene platforme, na katerih se veliko ukvarjajo razvijalci.

Dodaj odgovor