Tesla bo investirala 10 milijard dolarjev v umetno inteligenco. Zelena luč za AI žetone?

Home » Tesla bo investirala 10 milijard dolarjev v umetno inteligenco. Zelena luč za AI žetone?
tesla

Elon Musk je sporočil, da bo Tesla letos investirala kar 10 milijard dolarjev v umetno inteligenco pri tem pa dodal: »Podjetja, ki tega ne bodo storila, ne bodo mogla konkurirati«. Katere AI kriptovalute bi lahko kmalu eksplodirale?

Glavni izvršni direktor ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Tesla Elon Musk pravi, da bo podjetje letos vložilo približno 10 milijard dolarjev v razvoj programov umetne inteligence, potrebnih za avtonomno vožnjo.

Teslina avtonomna vožnja nivo višje

Musk je razkril, da bodo izdatki za umetno inteligenco vključevali napredne računalniške sisteme za usposabljanje, obsežne podatkovne cevovode in znatne zmogljivosti za shranjevanje videoposnetkov, namenjene izboljšanju Teslinega programa za avtonomno vožnjo. Poudaril je kompleksnost ustvarjanja zanesljive in splošne tehnologije za samovozečo vožnjo, ki zahteva znatne računalniške vire in sisteme za upravljanje podatkov. Vozila Tesla so opremljena s sklopom senzorjev, kamer in naprednih zmožnosti obdelave, ki so namenjeni za pomoč pri opravljanju nalog vožnje. Sistem Autopilot, na primer, omogoča avtomobilu Tesla samodejno krmiljenje, pospeševanje in zaviranje na svojem voznem pasu, hkrati pa zagotavlja varnostne funkcije, kot sta samodejno zaviranje v sili in opozarjanje na bočno trčenje.

S prihajajočo različico 12 svoje programske opreme namerava Tesla za svoj komplet za popolno samovozečo vožnjo uvesti kar nekaj izboljšav:

  • Celovit pristop z umetno inteligenco: Najbolj prelomna posodobitev, različica 12 Teslove programske opreme FSD, uvaja celovit sistem umetne inteligence. To pomeni, da celoten postopek vožnje – od vizualnih podatkov do nadzora vozila (krmiljenje, zaviranje in pospeševanje) – upravlja ena sama nevronska mreža. Namen tega premika je ustvariti bolj celovito in integrirano izkušnjo vožnje ter izboljšati sposobnost vozila, da obvladuje zapletene vozne scenarije bolj podobno kot človeški voznik.
  • Izboljšane zmogljivosti vožnje v mestu: Tesla se z izboljšavami, namenjenimi posebej mestni vožnji, osredotoča na zaznavanje in interakcijo z gostim in dinamičnim mestnim okoljem. To vključuje boljše prepoznavanje in odzivanje na prometne znake, semaforje in druge ključne mestne elemente, kar je pomemben korak k popolnoma avtonomni mestni vožnji.
  • Izboljšana navigacija in odzivnost: FSD v12.1.2 je bil prepoznan po bolj človeku podobnem obnašanju pri vožnji in izboljšani odzivnosti. To vključuje bolj gladko prilagajanje hitrosti v primerih, kot so hitrostne ovire.
  • Avtopilot: Ta funkcija, ki je bila del Teslinega paketa, bo izboljšana, da bo učinkoviteje opravljala kompleksne navigacijske naloge, kot so predlaganje spremembe voznega pasu ter navigacija po avtocestnih križiščih in izvozih. To bo uporabno predvsem za potovanja na dolge razdalje.
  • Licenciranje drugim proizvajalcem avtomobilov: Tesla preučuje tudi možnost licenciranja svoje tehnologije FSD drugim proizvajalcem avtomobilov, kar bi lahko standardiziralo te napredne avtonomne funkcije v celotni industriji. Ta poteza bi lahko pospešila splošno sprejetje avtonomnih tehnologij v avtomobilskem sektorju.

10 milijard težka investicija

Letošnji načrt kapitalskih naložb se je v primerjavi s prejšnjimi leti precej povečal. Leta 2023 so Teslini investicijski izdatki znašali 8,9 milijarde dolarjev, leta 2022 pa 7,16 milijarde dolarjev. Ta trend povečevanja naložb je del Teslove strategije za ohranjanje zagona in financiranje različnih kapitalsko intenzivnih projektov ter raziskovalno-razvojnih prizadevanj. Načrtovane naložbe v višini 10 milijard dolarjev za leto 2024 niso omejene le na umetno inteligenco, temveč se nanašajo na različne sektorje, vključno s širitvijo proizvodnih dejavnosti in infrastrukture za električna vozila. Tesla se zlasti osredotoča na širitev omrežja Supercharger, ki zahteva velik začetni kapital, vendar je ključnega pomena za dolgoročno rast uporabe električnih vozil.

Podjetje izboljšuje tudi svojo računalniško infrastrukturo, vključno z novo naložbo v superračunalniški »grozd« Dojo v New Yorku v višini 500 milijonov dolarjev. Ta objekt naj bi zagotovil potrebno računalniško moč za podporo Teslinih obsežnih prizadevanj na področju umetne inteligence, vključno z obdelavo in analizo velikih količin podatkov iz vozil Tesla za izboljšanje in razvoj funkcij avtonomne vožnje.

Vas zanimajo top AI kriptovalute za nakup? Preberite si naš seznam.

Kriptomat

Hitra in enostavna registracija

Kriptomat
4.8/5