Tesla prodala 75% svojih bitcoinov, toda to ni nujno slabo

Home » Tesla prodala 75% svojih bitcoinov, toda to ni nujno slabo
tesla bitcoin

Cena bitcoina je po novici padla za približno 1,7 %, vendar se je po tem, ko je izvršni direktor Elon Musk dejal, da je Tesla pripravljena v prihodnosti povečati svojo izpostavljenost bitcoinom, spet dvignila.

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla (TSLA) je v drugem četrtletju prodal za 936 milijonov dolarjev bitcoinov (BTC) ali 75% celotnega imetja, je podjetje poročalo v sredo v svojem poslovnem poročilu. Izvršni direktor ter svetovna in kripto zvezda Elon Musk je med Teslinim klicem o prihodkih dejal, da je podjetje prodalo večino svojih bitcoinov, da bi povečalo svoj denarni položaj glede na negotovost COVID razmer na Kitajskem. Vendar je dodal, da je Tesla v prihodnosti pripravljena povečati svojo izpostavljenost bitcoinomu in da tega ne smemo razumeti kot obsodbo bitcoinov. Musk je tudi dejal, da Tesla ni prodala nobenega od svojih dogecoinov.

Cena bitcoina je takoj po objavi poslovnega poročila padla za približno 1,7 % na 23.300 USD, vendar se je po Muskovih komentarjih v telefonskem pogovoru vrnila na prejšnjo raven.

Tesla in Bitcoin

Tesla refelektira Muskovo naklonjenost kriptovalutam že kar nekaj časa. Podjetje je pa drugo četrtletje končalo s samo 218 milijoni dolarjev v bitcoinih (BTC), kar je manj kot 1,26 milijarde dolarjev v prejšnjih treh četrtletjih. Tesla je februarja 2021 objavila, da je kupila za 1,5 milijarde dolarjev bitcoinov, kar je povzročilo skokovit porast cene bitcoinov. Kasneje v prvem četrtletju je podjetje zmanjšalo svoj položaj v bitcoinih za 10 %, kar je povečalo dobiček v tem četrtletju za 272 milijonov dolarjev. Do zadnje objave niso več kupili ali prodali bitcoinov.

Podjetje je marca lani začelo tudi sprejemati bitcoine kot plačilo za svoja vozila, vendar je Musk približno šest tednov pozneje to odločitev preklical, ker je bil zaskrbljen zaradi vpliva rudarjenja bitcoinov na okolje.

Zakaj Teslina prodaja BTC ni nujno slaba stvar

Medtem ko mnogi menijo, da bi Teslina prodaja bitcoinov lahko povzročila negativen pritisk na ceno BTC, ustanovitelj Trona Justin Sun meni, da bi to lahko bila dejansko odlična novica za imetnike bitcoinov. Sun je objavil tri točke, zakaj meni, da je novica odlična za Bitcoin ekosistem:

  • Kripto trgu ni več treba skrbeti, da bo Tesla prodala BTC, kar nas je že nekaj časa preganjalo.
  • Teslina prodaja BTC v vrednosti skoraj 1 milijarde ameriških dolarjev kaže na likvidnost Bitcoina vsem velikim korporacijam.
  • Tesla, ki uspešno vrši transakcije z bitcoini, je dober precedens za vsa podjetja, ki imajo BTC. To najbrž pomeni, da bo v prihodnosti kupovalo še več velikih korporacij.

Bitcoin ob tem skozi korekcijo

Novica, da Tesla prodaja svoje BTC, je zagotovo povzročila nekaj pritiska na ceno BTC. V sredo se je cena BTC povzpela vse do 24.000 USD, vendar se je za zdaj popravila pod 23.000 USD in se giblje blizu 200-tedenskega drsečega povprečja 22.800 USD.

V zadnjih nekaj tednih je 200-tedensko drseče povprečje služilo kot glavni odpor za bitcoin. Vendar pa bo zanimivo videti, ali bi BTC lahko ohranil te ravni tedenskega zapiranja

Dodaj odgovor