»The Flippening«: Ali bo Ethereum v 2023 presegel Bitcoin?

Home » »The Flippening«: Ali bo Ethereum v 2023 presegel Bitcoin?
The Flippening

»The Flippening« se morda sliši kot kakšen film Stanleya Kubricka, toda gre za vročo kripto debato. Navdušenci nad Ethereumom že od 2017 pravijo, da bo Ethereum nekega dne presegel Bitcoin po tržni kapitalizaciji. Se to lahko zgodi že 2023?

Kaj je The Flippening?

Najbrž ste že kje zasledili bitko med ljubitelji Bitcoina in Ethereuma o tem, katera kriptovaluta bo na koncu prevladala v tržni kapitalizaciji. Ta naziv od nekdaj pripada kralju med kriptovalutami – Bitcoinu, ki ima z naskokom najvišjo tržno kapitalizacijo od vseh drugih kriptovalut. BTC trenutno predstavlja okoli 38% tržne kapitalizacije celotnega kripto trga (kar je znano kot Bitcoin dominance).

ETH bi moral doseči ceno 0,156 BTC za enoto, da bi lahko prehitel svojega tekmeca, čeprav je v času pisanja tega članka cena znašala približno 0,075 BTC. To pomeni, da bi se morala cena ETH več kot podvojiti, medtem ko bi morala cena BTC ostati na enaki ravni. Ethereum je sicer junija 2017 za kratek čas dosegel ceno ~0,14 Bitcoina, od takrat pa je dosegel nižje vrednosti.

Toda ker se Ethereum še naprej nadgrajuje in razširja svojo uporabnost, je ETH deležen hitrejšega sprejemanja in dejavnosti razvijalcev. V času bikovskega trenda leta 2017 je trg stavil na večjo prilagodljivost Ethreuma, ki omogoča izdelavo aplikacij na podlagi pametnih pogodb. Priliv likvidnosti je povzročil velik skok cene ETH, čeprav se je njegova tržna kapitalizacija pozneje v primerjavi z bitcoinom spet zmanjšala.  Velik premik se je zgodil tudi 15. septembra 2022, ko je Ethereum prešel na mehanizem proof-of-stake in tako postal še hitrejši, bolj trajnosten in bolj privlačen za uporabnike in vlagatelje. In zaradi tega Ethreumovi privrženci menijo, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Ethereum prevzel krono od Bitcoina kot vodilni v kripto prostoru.

Kaj je tržna kapitalizacija oz. market cap?

Tržna kapitalizacija kriptovalut se razlikuje od delnic in se izračunava na drugačen način. Pri kriptovalutah je tržna kapitalizacija skupna vrednost vseh kovancev, ki so bili kovani. Izračuna se tako, da se število kovancev v obtoku pomnoži s trenutno tržno ceno posameznega kovanca.

Tržna kapitalizacija se uporablja za merjenje velikosti kriptožetona, pri čemer je pomembno upoštevati, da višja kot je tržna kapitalizacija, manjša je nestanovitnost in bolj stabilna je kriptovaluta  – saj potrebuje veliko kapitala v eno ali drugo smer, da pusti občutno spremembo vrednosti. To je tudi razlog, zakaj lahko manjši altcoini včasih v kratkem času dosežejo 1000x povečanje, saj je za povečanje sredstva potrebnih le nekaj nakupov »kitov« ali množica malih vlagateljev, ki skočijo naenkrat, medtem ko večje kriptovalute, kot je Bitcoin, verjetno nikoli ne bodo več doživele 1000x povečanja v kratkem času, saj bi bilo za to potrebnih več deset milijard dolarjev kapitala. Po drugi strani pa je Bitcoin tudi zato najvarnejša kriptovaluta za vlaganje.

Če si želite pregledno ogledati tržno kapitalizacijo različnih kriptovalut, vam priporočamo portala CoinMarketCap ali CoinGecko.

Zakaj je tržna kapitalizacija pomembna?

Cena kriptovalute ni edini način merjenja vrednosti. Vlagatelji uporabljajo tržno vrednost, da lahko vidijo celotno sliko in primerjajo vrednost kriptovalut. Gre za ključno statistiko, saj lahko pokaže potencial rasti kriptovalute in ali je v primerjavi z drugimi dober nakup. Zgolj s ceno ni mogoče določiti vrednosti sredstva. Vlagatelji začetniki lahko pogledajo Bitcoin s ceno 30 tisoč dolarjev in menijo, da je predrag, nato pa pogledajo Dogecoin, ki ga lahko kupijo za 0,1 dolarja, in menijo, da je Dogecoin boljši posel, saj je veliko cenejši. Vendar to ne deluje tako, saj gre za primerjavo jabolk in hrušk.

Novembra 2022 je tržna kapitalizacija Ethereuma 47,3 % tržne kapitalizacije Bitcoina, kar je malo manj kot polovica. Da bi se torej zgodil Flippening, bi moral odstotek preseči 100%. Priročno orodje, s katerim si lahko ogledate to metriko in se izognete ročnemu računanju, najdete na spletni strani blockchaincenter.net/flippening.

Ethereum je že prehitel Bitcoin v nekaterih metrikah

No, čeprav se flippening zdi še daleč, pa je Ethereum že prehitel Bitcoin v nekaterih meritvah: transakcije v verigi (on-chain), poravnana vrednost in ustvarjene provizije za transakcije.

 • Število transakcij

Ethereum se v industriji kriptovalut uporablja pogosteje kot Bitcoin. To ne preseneča, saj je Ethereum hrbtenica skoraj celotnega ekosistema DeFi in NFT, transakcije v Ethereumu pa se morajo zgoditi za vsako transakcijo v omrežju. Realno je pričakovati, da bo Ethereum še bolj spodbudil metaverse, blockchain gaming, DeFi in sam Web 3.0, saj so primeri uporabe in možnosti za Ethereum neomejeni.

 • Provizije za transakcije

Dober blockchain ima bloke, ki so napolnjeni z dejavnostmi, za katere so ljudje pripravljeni plačati. To lahko pokaže, kako dragocen je blockchain, saj dobesedno pomeni, koliko so ljudje pripravljeni plačati za uporabo. Ethereum v tem pogledu prekaša Bitcoin, saj ponuja privlačen ekosistem z gospodarskimi in družbenimi dejavnostmi, za katere so ljudje pripravljeni plačati veliko denarja.

 • Poravnana vrednost (Value Settled)

To je metriki, ki pove, koliko gospodarske vrednosti se poravna v blockchainu. Blockchaini so plasti za poravnavo in količina vrednosti, poravnane v blockchainu, kaže, ali se omrežje uporablja, kar omogoča gospodarsko dejavnost. To kaže, da Ethereum za poravnavo transakcij uporablja več ljudi kot Bitcoin.

Toda ta primerjava morda ni toliko na mestu. Ljudje , ki imajo BTC, jih držijo več let in jih ne uporabljajo za vsakodnevne transakcije, medtem ko ETH bolj uporabljajo za vsakodnevne transakcije. To bi bilo tako, kot če bi primerjali svoj avto z zlatimi palicami v sefu. Samo zato, ker vsak dan uporabljam svoj avto in ne zlatih palic, to še ne pomeni, da je moj avto vreden več.  Zato je te primerjave dobro obravnavati s kančkom soli.

Ostale metrike, pri katerih Ethereum v času pisanja tega članka (še) ni prehitel Bitcoina:

 • Obseg trgovanja
 • Število iskanj v Googlu
 • Aktivni naslovi
 • Tržna kapitalizacija

Je Flippening torej mogoč oz. tudi verjeten?

Za to si treba ogledati skupno ponudbo obeh kriptovalut. Skupna ponudba Bitcoinov je fiksna in znaša 21 milijonov kovancev. Po drugi strani pa Ethereum nima fiksne skupne ponudbe. Toda zaradi Združitve se je izdaja novih ETH zmanjšala za več kot 90% in bi lahko postala celo deflacijska. To pomeni, da pri obeh kriptovalutah verjetno ne bo prišlo do več kot 10% sprememb zalog žetonov. Zato bo moral Ethereum verjetno doseči razmerje ETH/BTC 0,17 ali več, da bi lahko presegel Bitcoin.

Še en pomemben vidik je primer uporabe obeh kriptovalut. Bitcoin se običajno imenuje digitalno blago. Nekateri bitcoin imenujejo tudi digitalno zlato, saj je bil med vsemi kriptovalutami najbolj zanesljiv hranilnik vrednosti. Bitcoin je tudi starejši in je zadnja valuta, ki za rudarjenje novih kovancev uporablja mehanizem proof-of-work. Zaradi tega je njegova skupnost konservativna in nerada sprejema spremembe. Po drugi strani pa je to Bitcoinu omogočilo, da je od svojega nastanka ostal na vrhu lestvice.

Ethereumu pravijo tudi digitalna nafta, saj se uporablja za lažje transakcije na področju DeFi in NFT. Decentralizairane aplikacije potrebujejo Ethereum za potrjevanje transakcij, zato njegova uporabnost temelji na pametnih pogodbah in njihovem izvajanju. Poleg tega je uvedel mehanizem sežiga, ki sproži sežig žetonov v obdobjih preobremenjenosti omrežja. Oba primera uporabe sta privlačna, trg pa bo odločil, ali bo večje povpraševanje po digitalni nafti ali digitalnem zlatu.

Tukaj je dobro opozoriti, da hipotetični flippening ne pomeni, da bo en ETH vreden več kot en BTC. Bitcoin bi tudi v tem primeru bil sicer še vedno lahko več vreden v dolarjih, vendar bi se obrnila skupna tržna kapitalizacija. Še en pomemben dejavnik je, da lahko Ethereum preseže Bitcoin tudi v času medvedjega trga. Na primer, če bi Bitcoin upadel bolj kot Ethereum, bi to pomenilo, da bi se razlika med kriptovalutama zmanjšala.

Mnenja strokovnjakov na področju kriptovalut se razlikujejo

Nekateri strokovnjaki menijo, da se bo morala korelacija med obema kriptovalutama zmanjšati, da bo Ethereum presegel Bitcoin.

 • Anderson Mccutcheon, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Chains.com, ocenjuje, da je verjetnost 5% v naslednjih 2 letih in 40% v naslednjih 5 letih.
 • Ben Caselin s kripto borze AAX meni, da obstaja majhna možnost, da bi ethereum zamenjal bitcoin. Pravi, da sta Bitcoin in Ethereum še vedno močno korelirana, zato je malo verjetno, da bi se kmalu zgodil preobrat.
 • James Kay z Autonomy Network meni, da je malo verjetno, da bi Ethereum dolgoročno prehitel Bitcoin zaradi visoke korelacije splošnega trga kriptovalut z Bitcoinom.

Nekateri pa so bolj naklonjeni Ethereumu:

 • Joshua Tobkin, izvršni direktor podjetja SupraOracles, meni, da je verjetnost za flippening 70%, toda da se bo to zgodilo šele nekje čez 10 let. Glavna lastnost, zaradi katere bi lahko platforma pametnih pogodb, kot je Ethereum, prehitela Bitcoin, je programabilnost, ki omogoča več primerov uporabe zunaj denarja ali digitalnega zlata.
 • Yutaro Mori iz podjetja Orca meni, da se bo flippening zgodil do 2030. Meni, da je verjetnost, da Bitcoin do konca tega desetletja ne bo številka ena, je precej velika. Kot primer dodaja Yahoo, ki je bil prevladujoča spletna stran na internetu do konca leta 2000. Zdaj ga ni niti med prvimi desetimi.
 • Valentin Pletnev (Quasar Finance) verjame, da lahko ETH zaradi deflacijskih elementov že leta 2023 ali 2024 začasno prehiti BTC.

Kaj flippening pomeni za Bitcoin in širši ekosistem kriptovalut?

Recimo, da Ethereum tako ali drugače preseže Bitcoin, kako bi to vplivalo na slednjega? Ali bi morebitno obračanje nekako vplivalo na vrednost ali položaj BTC? Najbrž bi šlo bolj za to, da bi Ethereum postal dragocenejši,toda istočasno ne bi zmanjšal vrednosti Bitcoina.

Čeprav flippening morda res ne bi škodil položaju bitcoina in njegovi inherentni ponudbi vrednosti, bi lahko na različne načine vplival na širši kripto ekosistem, saj bi lahko zmanjšal privlačnost konkurenčnih layer-1 protokolov oz. konkurentov Ethereuma (Polkadot, Solana, itd.). Eden od možnih premikov bi bil, da bi kriptovalute iz enega priljubljenega primera uporabe prešle na številne primere uporabe, ki jih lahko podpirajo Ethereum in rešitve, kot je Polygon. Zato lahko rečemo, da bi kakršnikoli flippening imel pozitiven vplkiv naa kriptovalute, saj bi na koncu pomenilo, da je Ethereum postal bolj uporaben in sprejet. In glede na to, da se trg kriptovalut ponavadi dviguje in spušča bolj ali manj kot celota, bi to verjetno povečalo uporabo in sprejetje na vseh področjih.

Flippening gor ali dol – sta na koncu Ethereum in Bitcoin sploh primerljiva?

Seveda se po neskončni debati o flippeningu marsikomu pojavi vprašanje – Ali je sploh smiselno primerjati Bitcoin z Ethereumom? Eden je zasnovan kot oblika denarja, drugi pa je platforma, nov superračunalnik, ki poganja Web 3.0, NFT in na katerem je mogoče graditi nove tehnologije.  Tudi z vidika vizije zasledujeta dva zelo različna cilja. Zato lahko mirne vesti rečemo, da Bitcoin in Ethereum ne tekmujeta drug z drugim, temveč da njuna rast dopolnjuje druga drugo.

Trenutno obe platformi opravljata različne naloge. Tudi Bitcoin se nenehno nadgrajuje in ko bodo razvijalci začeli graditi DeFi ekosistem okoli omrežja Bitcoin, se lahko to spremeni v povsem nov argument. Za zdaj pa je Bitcoin predvsem shramba vrednosti, medtem ko je Ethereum decentralizirana aplikacijska platforma. Tukaj zato ne gre o razpravi »Laško proti Unionu«, temveč »zlato proti internetu«.