Top 10 držav glede na adopcijo kriptovalut

Home » Top 10 držav glede na adopcijo kriptovalut

Sprejemanje kriptovalut v zadnjem desetletju po vsem svetu vztrajno narašča, vendar so nekatere države bolj dovzetne za to novo tehnologijo kot druge. V tem članku vam predstavljamo 10 držav z najvišjo kripto adopcijo in razloge za to. Najbrž boste presenečeni, ko boste na seznami videli npr. Vietnam.

Kriptovalute so v zadnjih nekaj letih postale kit v morju današnjih svetovnih financ, saj si jih danes lasti več kot 320 milijonov ljudi. Po podatkih analitičnega podjetja Chainalysis se je stopnja sprejemanja kriptovalut v bikovskem letu 2021 po vsem svetu povečala za 880%, pri čemer so vodili Vietnam, Indija, Pakistan in druga hitro rastoča gospodarstva. Na ravni posameznih držav je v ZDA še vedno največ lastnikov kriptovalut, in sicer 46 milijonov. Indija (27 milijonov) in Pakistan (26 milijonov) sta naslednji državi na seznamu, vendar ti številki predstavljata le 2% oziroma 11% njunega prebivalstva. Vietnam ima najvišji odstotek imetnikov kriptovalut, saj si kriptovalute lasti 20% prebivalstva.

Predvsem je tehnologija blockchain spremenila način pošiljanja in prejemanja plačil v vedno bolj globaliziranem svetu, saj zagotavlja nižje stroške transakcij, omogoča praktično takojšnja plačila, zmanjšuje tveganja in mnogim uporabnikom ponuja razpršitev naložbenega portfelja.

Po eni strani so kriptovalute prisotne že tako dolgo, da je večina držav sprejela vsaj nekaj predpisov o kriptovalutah. Po drugi strani pa se regulativni pristopi zelo razlikujejo, odvisno od tega, kako strogo želijo posamezne države urejati kriptovalute. Na današnjem seznamu boste našli tiste države, ki s svojimi politikami povečujejo adopcijo kriptovalut.

Kaj pomeni kriptovalutam prijazna država?

Kriptovalutam prijazna država je tista, ki aktivno ustvarja pravni okvir, v katerem lahko kriptovalute uspevajo, hkrati pa krepi zaupanje potrošnikov in zmanjšuje tveganje goljufij. Medtem ko se številne države trudijo, da bi se bolje prilagodile hitro razvijajočemu se svetu decentraliziranih financ, so nekatere hitro postale vodilne. Te države so začele podpirati uporabo digitalnega premoženja – podobno kot na primer fiat valute -, podpirajo različne digitalne plačilne možnosti ali posodabljajo in opisujejo pravne opredelitve, da bi zagotovile njihovo enako uporabo tako za fiat kot za kriptovalute.

Top države na področju kripto davkov ne širijo le definicij in dostopa do uporabnikov in ponudnikov kriptovalut, temveč tudi aktivno spodbujajo uporabo kriptovalut. Bitcoinom prijazne države to počnejo s podpiranjem kriptovalutam prijaznih davčnih zakonov, na primer z zmanjšanjem ali odpravo davkov na kriptovalute pri trgovanju ali zastavljanju kriptovalut ali pri nakupu ali prodaji kriptovalut ali digitalnega premoženja. S takšnimi politikami te kriptovalutam najbolj prijazne države nagrajujejo takšno naložbeno ali trgovalno vedenje, saj ustvarjajo manj davčno obremenjeno okolje.

Naš seznam upošteva več vidikov, med drugim pravni okvir ter letni odstotek kripto adopcije.

1. Singapur

Singapur je že dolgo znan kot svetovno finančno središče in središče tehnoloških inovacij, kar je pripomoglo k uvajanju digitalnih valut v državi. Ker gre za zelo razvito in podjetjem prijazno gospodarstvo, so bile veljavne politike oblikovane tako, da pomagajo podjetnikom, zagonskim podjetjem in mednarodnim korporacijam pri rasti in razcvetu. Država je razvila močan sistem zakonov, ki podpirajo in spodbujajo enako cvetoč kripto ekosistem. Zaradi tega je močno privlačna za kripto vlagatelje, trgovce in organizacije – in ena najboljših držav za nizke davke na kriptovalute.

Singapurski monetarni organ (The Monetary Authority of Singapore) je centralna banka azijskega fintech središča, ki pripravlja vrsto predpisov, s katerimi želi ustvariti uravnotežen sistem, v katerem bodo kriptovalute lahko delovale. Namen tega ni strogo reguliranje kriptovalut, temveč preprečevanje nezakonitih dejavnosti, kot je pranje denarja. Singapur na kriptovalute ne gleda kot na valuto, temveč kot na barterske posle, posameznikom, ki imajo plačilne žetone, pa ni treba plačevati davka na kapitalski dobiček.

Če dodamo takšen pravni okvir v kombinacijo z mladim in tehnološko osveščenim prebivalstvo Singapurja in ugodnim poslovnim okoljem, dobimo vodilno državo v smislu adopcije kriptovalut.

2. Nemčija

Nemčija se je v zadnjih 2 letih hitro povzpela po lestvici kripto adopcije in velja za eno najbolj proaktivnih držav v Evropski uniji na področju regulacije kriptovalut. Ta država omogoča, da njena dolgoročna domača varčevalna industrija uporablja naložbe v kriptovalute, kar podpira njena politika ničelne obdavčitve dolgoročnih kapitalskih dobičkov iz kriptovalut, njeno število Bitcoin in Ethereum vozlišč pa je takoj za številom ZDA.  Nemčija ima vsekakor močno gospodarstvo in visoko raven tehničnega znanja, kar je pripomoglo k sprejemanju kriptovalut.

Za razliko od večine držav EU Nemčija spodbuja individualne vlagatelje, da obdržijo svoje zaslužke s kriptovalutami, saj je Bitcoin in druge kriptovalute oprostila davka na kapitalski dobiček – če jih hranijo vsaj eno leto. Poleg tega za podjetja še vedno veljajo enaki davki za dobičke iz kriptovalut, kot bi jih plačala za druge dohodke. Kriptovalute, ki se v Nemčiji zamenjajo pred potekom enega leta, so še vedno oproščene davka, če je dobiček manjši od 600 EUR. Poleg tega za podjetja še vedno veljajo enaki davki za dobičke iz kriptovalut, kot veljajo za druge dohodke.

Poleg tega velja tukaj omeniti nemško startup kulturo. V nemški prestolnici kriptovalut Berlin so se naselila številna zagonska blockchain podjetja. Med večjimi lahko omenimo Paycer, Forget Finance Denario and Penta, Northern Data

3. Vietnam

Vietnam je na podlagi poročila analitičnega podjetja Chainalysis prva država po kriteriju množičnega sprejemanja kriptovalut. Država, ki je že drugo leto zapored na vrhu lestvice, je bila ena od treh držav jugovzhodne Azije na vrhu seznama za leto 2022. Poročilo pravi, da Vietnam v zadnjih letih izkazuje izjemno visoko kupno moč in populacijsko prilagojeno uporabo centraliziranih, decentraliziranih finančnih in P2P (peer-to-peer) orodij kriptovalut. Sklicuje se tudi na poročilo Statista iz leta 2021, po kateri je 21% Vietnamcev poročalo, da si lastijo kriptovalute.

Razlogov za visoko stopnjo sprejemanja kriptovalut v vietnamu je več:

 • Ni davka na kriptovalute

Trenutno vietnamska vlada kriptovalut sploh ne priznava kot zakonito plačilno sredstvo. Davčni organi v državi so sicer pokazali zanimanje za obdavčitev kriptovalut, vendar nimajo pooblastil, da bi jih opredelili kot obdavčljivo premoženje. Zato vietnamska zakonodaja v veliki meri molči, ko gre za obdavčitev kriptovalut. Posledično finančne institucije v državi z njimi ne smejo rokovati. Vendar pa lahko vietnamski državljani kriptovalute posedujejo in z njimi trgujejo. Seveda pa je v luči nedavnih dogodkov in rasti kripto trga najbrž samo še vprašanje časa, kdaj bo vietnamska vlada posegla v kriptovalute z zakonodajo.

 • Priljubljenost GameFi ter play-to-earn iger

Raziskava podjetja za finančne storitve Finder je pokazala, da približno 25% Filipincev in 23% Vietnamcev igra play-to-earn igre. Tudi razvijalec najbolj slavne play-to-earn igre Axie Infinity ima sedež v Vietnamu, njen divji uspeh v prvi polovici leta 2022 pa je navdihnil več zagonskih podjetij, ki se ukvarjajo z blockchain igrami, da poskušajo najti uspeh v tej državi.

 • Veliko Vietnamcev služi plačo v tujini

Prejeta denarna nakazila (čezmejni prenosi denarja) so še ena sila, ki uporabnike privablja h kriptovalutam. V tujini trenutno dela 600.000 Vietnamcev v več kot 40 državah. Po podatkih ministrstva za delo in socialno vasrtvo vsako leto domov nakažejo približno 3-3,5 milijarde ameriških dolarjev. Glede na visoke pristojbine za nakazila pri tradicionalnih storitvah pošiljanja denarja, kot je Western Union, lahko stablecoini predstavljajo smiselno alternativo. Čezmejna denarna nakazila ostajajo zelo pomemben primer uporabe kriptovalut tudi v Latinski Ameriki in Afriki.

 • Vietnam ima ogromno »nebančnega« prebivalstva

Številni Vietnamci imajo omejen dostop do standardnih finančnih storitev. Glede na raziskavo s strani podjetja Statista, se država uvršča na drugo mesto med desetimi najbolj nebančnimi državami. Poročilo poudarja, da približno 69% državljanov nima dostopa do tipičnih bančnih storitev.

Po ocenah Svetovne banke nekaj več kot 61% prebivalcev države živi na podeželju, kjer je dostop do sodobnih bančnih storitev omejen. To praznino hitro zapolnjujejo kriptovalute, saj je Vietnam dobro pokrit z internetom tudi na podeželju. Novi revolucionarni blockchain koncepti, kot je decentralizirano financiranje (DeFi), se uveljavljajo tudi med vietnamskimi vlagatelji v kriptovalute, ki želijo pridobiti posojilo za namene naložb v kriptovalute.

4. Slovenija

Seveda očitna izbira na našem seznamu. Poglejmo si samo nekaj zanimivih statistik glede naše domače kripto scene:

 • Bitstamp – plod slovenskih rok – velja za najstarejšo delujočo kripto borzo na svetu
 • Samo v Ljubljani je več kot 137 podjetij in 584 različnih lokacij, ki sprejemajo plačila s kriptovalutami
 • V Sloveniji imamo 72 trgovin in 33 športnih objektov, ki sprejemajo plačila v kriptovalutah
 • Trgovski center BTC se pogosto omenja v povezavi z Bitcoinom, kar lahko razumemo tudi kot posrečen marketing za kriptovalute
 • Ljubljana je bila izbrana za najbolj kriptovalutam prijazno mesto na svetu

Slovenija je tudi v fazi davčne zakonodaje za digitalno premoženje, o kateri si lahko več preberete tukaj. Nedavno predlagani zakon bo oproščal do 10.000 EUR dohodka iz kriptovalut letno, morebitni presežek pa bo obdavčen po 10% stopnji. Čeprav Slovenija ni neobdavčena za kriptovalute, je zaradi nizkih davčnih stopenj in radodarnih politik še vedno ena najbolj kriptovalutam prijaznih držav, zato je tudi na radarju tujih investitorjev.

5. Portugalska

Portugalska je dolgo spadala med najbolj priljubljene države glede obdavčitve kriptovalut, saj kriptovalute ni obravnavala kot sredstvo, temveč kot katero koli drugo zakonito plačilno sredstvo. To pomeni, da je večina transakcij s kriptovalutami neobdavčena, obdavčeni pa so le dohodki, povezani s poklicnimi dejavnostmi s kriptovalutami.

V zadnjem desetletju je Portugalska postala privlačna destinacija za številne tujce, ki so se vanjo zatekli zaradi prožnejših možnosti pridobivanja vizumov (Golden Visa Program) in priseljevanja ter splošne cenovne dostopnosti. Po podatkih Evropske komisije se je na Portugalskem od leta 2011 do leta 2021 število priseljencev močno povečalo, in sicer za 40%. Leta 2021 je 5,4 % celotnega prebivalstva, ki šteje približno 10 milijonov, predstavljalo osebe brez portugalskega državljanstva.

 • Portugalska in njen U-obrat v 2023

Po mesecih ugibanj je država sporočila, da bo v 2023 začela obdavčevati kratkoročne dobičke iz digitalnega premoženja. Dobički od imetništva digitalnega premoženja, ki ga hranijo manj kot eno leto, bodo obdavčeni po 28% stopnji, medtem ko bo kriptovalute, ki jih hranijo dlje, oproščene davkov, je zapisano v proračunskem načrtu države za leto 2023. Organi bodo kot obdavčljiv dohodek obravnavali tudi dobičke iz izdajanja kriptovalut in rudarskih operacij. Portugalska vlada namerava uvesti tudi 4% davek na vse brezplačne prenose kriptovalut.

Nova politika bi lahko odpravila status Portugalske kot davčne oaze za kriptovalute v Evropi, toda v smislu adopcije Portugalska vsekakor še vedno spada v vrh.

6. Švica

Švica je bila ena prvih svetlih zvezd v svetu kriptovalut. Leta 2018 so švicarske banke kot prve kripto podjetjem omogočile odprtje poslovnih računov, kar je bil velik korak k spodbujanju zakonite uporabe kriptovalut in zmanjšanju števila goljufij. Danes Švica kriptovalute uvršča med sredstva, na nekaterih lokacijah pa Bitcoin celo šteje za zakonito plačilno sredstvo, zaradi česar je ena od kriptovalutam najbolj prijaznih držav.

Vsak švicarski kanton ima svoje predpise in pravne opredelitve v zvezi s kriptovalutami, vendar je večina zelo prijazna do kriptovalut. Zug je zaradi številnih kripto podjetnikov, zagonskih podjetij, trgovin in vlagateljev postal znan kot “kripto dolina“. Tam lahko državljani in podjetja s sedežem v Zugu do 100.000 CHF (približno 99.600 EUR) svojih davkov plačajo v bitcoinu ali ethereumu.

Švicarsko bančno okolje zmanjšuje tveganje in hkrati povečuje zasebnost, kar se prenaša tudi na vlagatelje v kriptovalute. Prav zaradi te predanosti sprejemanju kriptovalut si je Švica prislužila naziv ene od najbolj kriptovalutam prijaznih držav na svetu.

7. El Salvador

Le kateri kripto navdušenec ne pozna El Salvadorja in njegovega slavnega Bitcoin predsednika? Ta država se je aktivno vključila v kripto trg, saj je predsednik Nayib Bukele predlagal »vulkanske« obveznice, ki jih podpira kriptovaluta. Nedavno je Salvador prišel na naslovnice časopisov, ko je kot prva država poleg ameriškega dolarja, ki je bil njihova nacionalna valuta, kot zakonito plačilno sredstvo sprejel tudi Bitcoin. V Salvadorju so kriptovalute neobdavčene, saj država ne obdavčuje dohodka ali dobička iz naložb ali poslov, povezanih s kriptovalutami. Kot država, v kateri je Bitcoin zakonit, je to vrhunska destinacija za vlagatelje in uporabnike kriptovalut.

Bukelejeva predlagana izdaja obveznic je bila sprva načrtovana za marec 2022, vendar je bila odložena zaradi konflikta v Ukrajini in nestanovitnosti trga. Kljub temu je bitcoin še vedno izjemno priljubljen v Salvadorju, kjer veliko ljudi nima dostopa do tradicionalnih bank in se zanašajo na kriptovaluto kot alternativo. Salvador ohranja nizke davke na kriptovalute, zaradi česar je ena najbolj kriptovalutam prijaznih držav na svetu.

 • Velika poteza pospešila adopcijo

Medtem ko so kritiki že od samega začetka označevali salvadorski poskus z bitcoini za polom, zagovorniki menijo, da gre za svojevrstno revolucijo, in verjamejo, da bi sprejetje v Salvadorju lahko povzročilo domino učinek za druge države s podobnimi finančnimi izzivi – kot je veliko število državljanov brez bančnega poslovanja in velik obseg denarnih nakazil. Bukele je že prej omenil, da je bil glavni cilj priznanja BTC ponuditi bančne storitve več kot 80% Salvadorcem, ki niso bančno podprti. V šestih mesecih po sprejetju zakona je nacionalna bitcoin denarnica v državi uspela pridobiti 4 milijone uporabnikov, kar je 70% nebančnemu prebivalstvu zagotovilo dostop do plačilnih storitev in nakazil, ne da bi jim bilo treba obiskati banko.

8. Malta

Malta je majhna otoška država, vendar je v svetu kriptovalut pomemben igralec. Nahaja se v Sredozemlju in je dom blockchain projektov in borz kriptovalut, vključno z Binance, pri čemer ponuja tako strateško lokacijo kot prijazno regulativno okolje. Malta je del Evropske unije, zato lahko kripto projekti s sedežem tukaj poslujejo kjer koli v EU.

Malta se že od leta 2018 trudi, da bi se uvrstila med kriptovalutam najbolj prijazne države na svetu, saj si prizadeva privabiti več kripto podjetij in ustvariti nekakšen blockchain otok. Kot takšna privablja vlagatelje v kriptovalute in inovativne mislece s svojimi predpisi, ki so zasnovani tako, da odvračajo od goljufij ter ne ovirajo zdrave rasti in širitve. Do zdaj se je njihova strategija obnesla, saj so na svoje obale privabili več milijard naložb v kriptovalute. Danes Malta velja za eno najboljših držav na področju obdavčitev kriptovalut. Ponuja bogate ugodnosti za prebivalce, podjetja in tuje subjekte, ki se ukvarjajo z decentraliziranimi financami.

Malteški organ za finančne storitve podpira to panogo, vlada pa je ustanovila posebno delovno skupino za oblikovanje regulativnega okvira za tehnologijo blockchain.

9. Južna Koreja

Južna Koreja predstavlja manj kot 1% svetovnega prebivalstva, vendar je na področju kriptovalut dežela kimčija in K-popa zelo močna tekmica. Približno 30% vsega trgovanja s kriptovalutami po svetu je posledica korejskega trga. V državi deluje kar 77 borz. Ankete kažejo, da si približno 30% vseh delavcev v Južni Koreji lasti kriptovalute v neki obliki. To pomeni, da trije od desetih zaposlenih že uporabljajo digitalno premoženje in z njim trgujejo.

Za ugodno kripto okolje v Južni Koreji obstaja več razlogov:

 • Gre za kulturo, ki temelji na tehnologiji

Korejci so v preteklosti sprejemali nove tehnologije hitreje kot kateri koli drug narod. Kdo doma nima doma Samsung aparata ali avtomobila znamke KIA ali recimo Hyundai? Koreja ima danes najhitrejši internet in se uvršča med najboljše države na svetu po uporabi naprav interneta stvari. Tehnologija je vtkana v nacionalno identiteto kot gonilna sila in kazalnik nacionalnega razvoja.

 • Odlična povezanost

Temelj blockchaina je moč omrežij, v Koreji pa je hiperpovezanost tista, ki spodbuja nove trende. Ker ima 51 milijonov prebivalcev in jih več kot polovica živi v Seulu – obsežnem velemestu z dvakrat večjo gostoto prebivalstva kot New York – se novice širijo kot požar. Socialna omrežja so imela veliko vlogo pri sprejemanju kriptovalut v Koreji.

 • Korejci trgujejo na veliko. Res veliko.

Ocenjuje se, da povprečni imetnik kriptovalut v Koreji v svojo denarnico vloži vsaj 900 dolarjev. Medtem ko večina ameriških borz s kriptovalutami postavlja zgornjo mejo za vplačila v višini 5.000-10.000 USD na dan, Korejci uživajo dnevne omejitve do 100.000 USD. Milenijci, zlasti otroci bogatih korejskih podjetnikov, so v začetku leta 2017 vzpostavili trend vlaganja velikih zneskov v kriptovalute in tudi zdaj se kljub medvedjim razmeram na trgu in strogim predpisom mrzlica močno nadaljuje.

10. Ciper

Leta 2018 je Ciper skupaj s sedmimi drugimi članicami Evropske unije podpisal izjavo o sodelovanju in spodbujanju tehnologije blockchain. Od takrat je majhna otoška država v Sredozemlju priznana kot ena najbolj kriptovalutam prijaznih držav na svetu in je naredila velik preskok na področju kripto držav. Ciprska centralna banka sicer ne regulira kriptovalut, vendar je izdala vrsto uradnih smernic, namenjenih zaščiti vlagateljev in zmanjšanju tveganja izgub, povezanih z goljufivimi dejavnostmi. Poleg tega je ciprska komisija za vrednostne papirje in borzo ustanovila inovacijsko vozlišče za spodbujanje in ohranjanje odprte izmenjave znanja.

Trenutno so sredstva, pridobljena z začetno ponudbo kovancev (ICO), obdavčena kot dohodek, vendar je ciprska stopnja davka od dohodkov pravnih oseb razmeroma nizka. Poleg tega država nima omejitev rudarjenja kriptovalut, zahtev za poročanje ali obremenjujočih zakonitosti za premoženje v kriptovalutah, zaradi česar je privlačna država za imetnike in uporabnike kriptovalut in si je prislužila mesto na našem seznamu najboljših držav glede stopnje sprejemanja kriptovalut.

Niti medvedji trg ne more izbrisati adopcijo kriptovalut, ki je nastala tekom bikovega trenda

Čeprav je rast z začetkom zadnjega medvedjega trga postala bolj sporadična, je svetovno sprejetje še vedno precej nad ravnmi, ki so bile pred bikovskim trgom leta 2020. Podatki kažejo, da kritična masa novih uporabnikov, ki vložijo kapital v kriptovalute v obdobjih rasti cen, ostane tudi, ko cene padajo, kar ekosistemu omogoča stalno neto rast v vseh tržnih ciklih. Eden od razlogov za to bi lahko bila vrednost, ki jo od kriptovalute dobijo uporabniki na razvijajočih se trgih (Vietnam, Pakistan, Filipini…). Te države prevladujejo v indeksu sprejetja, v veliki meri zato, ker kriptovaluta ljudem, ki živijo v nestabilnih gospodarskih razmerah, zagotavlja edinstvene, oprijemljive koristi.

Ko potegnemo črto

Čeprav so kriptovalute v večjem delu sveta zakonita, samo zakonitost še ni dovolj, da bi država veljala za državo z visoko adopcijo kriptovalut. Države, v katerih je bitcoin legalen, ponujajo dostop, vendar gredo najbolj kriptovalutam prijazne države še korak dlje z velikodušnimi davčnimi zakoni in regulativnim okoljem, ki spodbuja inovacije, spodbuja sprejetje in zagotavlja dostop, zlasti med osebami brez bančnega računa in splošno javnostjo. Ko bo vse več držav sprejelo kriptovaluto, se jih bo vse več prilagodilo nenehno spreminjajočim se potrebam razvijajočega se sveta. Verjamemo, da smo šele dodobra začeli.

Pogosta vprašanja

Katera država ima najhitrejšo stopnjo adopcije kriptovalut?

Katere države imajo najbolj ugodno obdavčitev kriptovalut?

Katere države imajo Bitcoin spoznane kot zakonito plačilno sredstvo?

Kam se glede na sprejemanje kriptovalut uvršča Slovenija?