Katere kriptovalute kupiti v 2024? Top Kripto napovedi

Home » Katere kriptovalute kupiti v 2024? Top Kripto napovedi

Cena Bitcoina se je prvič v zgodovini povzpela do rekorda pred halvingom. Poglejmo si 11 kripto napovedi in kaj vse bi nas še lahko čakalo v obetavnem letu za kriptovalute 2024.

Kriptovalute 2023: začelo se je klavrno, a končalo zelo vzpodbudno

Hej, ste si januarja 2023 mislili, da bo 2023 zelo solidno leto za kripto svet? Poglejmo si preprosta dejstva: Bitcoin (BTC) je od začetka do konca leta zrasel za 165 %, s čimer je presegel 44% rast Nasdaqa, 18% rast indeksa S&P 500 in 12% rast zlata. Zanimivo je, da so bili za ta trend rasti značilni nizka volatilnost, skromen obseg trgovanja in zelo omejeno sodelovanje malih vlagateljev. Poglejmo si nekaj značilnosti kar edinstvenega kripto leta 2023:

  • Nihanja cen kriptovalut so v 2023 običajno izvirala iz novic: Veliko nestanovitnost trgov v letu 2023 je sprva povzročila bančna kriza v ZDA, ki je privedla do upada na trgih. Deloma je bilo to posledica nejasnosti v zvezi s 3 milijardami dolarjev vrednim depozitom kripto podjetja Circle pri banki Silicon Valley Bank. Po začetnem valu zaskrbljenosti je prišlo do opaznega zvišanja cen, saj so lastnosti Bitcoina kot prinosniškega sredstva postale vidnejše, zlasti ob negotovosti glede bančnih vlog in uvedbi novih programov financiranja bank s strani Federal Reserve. Pozneje, od poletja naprej, je pričakovanje Bitcoin ETF skladov, postalo glavni katalizator za dvig cen, opazna nihanja pa so bila pogosto povezana z novicami v povezavi z ETF.
  • Delež malih trgovcev na kripto trgu je bil vse leto nizek: Skozi vse leto se je opazno zmanjšal spletni promet na kripto borzah, pri čemer so platforme, kot so Binance, KuCoin in Coinbase, zabeležile znaten upad obsega trgovanja na drobno, ki je bil najnižji v zadnjih nekaj letih. Ta upad dejavnosti je v veliki meri posledica težkih makroekonomskih razmer, za katere so značilni višji življenjski stroški in manjša zmožnost vlaganja v kriptovalute. Kljub tem trendom je zanimivo opazovati, da se je korelacija bitcoina s tradicionalnimi delnicami in zlatom v tem letu zmanjšala na praktično neobstoječo raven. Ta sprememba korelacije je verjetno posledica kombinacije izjemno ugodnih novic, značilnih za Bitcoin, in doslednega kopičenja dolgoročnih vlagateljev v tem obdobju.
  • Bitcoin se je odrezal boljše od Ethereuma in večine altcoinov: Med 50 največjimi kriptovalutami jih je le slaba četrtina presegla uspešnost Bitcoina. Cena Ethereuma je leta 2023 precej zaostajala za ceno Bitcoina, čeprav se je njegova vrednost, merjena v ameriških dolarjih, povečala za 90%. Nekaj izbranih je Bitcoin preseglo s precejšnjo razliko, zlasti tiste, ki jih je leta 2022 močno prizadel zlom kripto borze FTX. Zlasti Solana (SOL) se je izkazala kot najuspešnejša kriptovaluta, ki se lahko pohvali z impresivnim donosom od začetka leta do konca decembra v višini skoraj 600%. Kljub nekaterim dobrim letnim rezultatom se številni glavni alternativni kovanci še naprej trgujejo z izgubo 70% ali več od svojih najvišjih vrednosti. Pričakovati je, da številni alternativni kovanci v prihodnosti morda ne bodo dosegli novih rekordnih vrednosti.
  • Porast trgovanja s kriptovalutami na decentraliziranih borzah (DEX): Obseg promptnega trgovanja s kriptovalutami se je povečal za 18,1 % in v prvem četrtletju leta 2023 dosegel 2,8 bilijona dolarjev. Kljub zatiranju centraliziranih borz (CEX) so decentralizirane borze (DEX) po rasti prehitele CEX. K optimizmu na trgu je pomembno prispevalo pričakovanje, da bodo ameriški regulatorji odobrili promptne Bitcoin ETF-je. Vendar so izzivi še vedno obstajali, vključno s spori, ki so spremljali največjo kripto borzo Binance, in zloglasnim škandalom FTX.
  • Ethereumova dominanca v DeFi: Na DeFi sceni je še naprej je prevladoval Ethereum, in sicer z osupljivo 69,75% prevlado in skupno zaklenjeno vrednostjo (TVL) v višini 61,18 milijarde dolarjev, kar odraža njegovo trdno pozicijo na trgu. Sektor DeFi je v primerjavi z letom prej zabeležil znatno 32% povečanje, s čimer je njegova tržna vrednost presegla 50 milijard dolarjev. To rast so spodbudili različni podsektorji, vključno z zavarovanimi dolžniškimi pozicijami in posojili, ki so poskočili za 91 %, kar kaže na močan trend decentraliziranih dejavnosti najemanja in dajanja posojil.

Kriptovalute 2024: začelo se je bikovsko predvsem na račun Bitcoin ETF

Cena Bitcoina je že v začetku marca prebila 70.000 dolarjev in postavila nov rekord cene, in to skoraj 2 meseca pred Bitcoin halvingom. To je prvič v zgodovini, da je Bitcoin dosegel nov ATH pred halvingom! Zgodnjo rats cene BTC lahko pripišemo Bitcoin ETF, ki so vrata do Bitcoina odprla širšemu profilu vlagateljev ter pospešila institucionalni interes. In podjetja in skladi, ki ponujajo Bitcoin ETF, so zdaj postali največji imetniki BTC. Eden največjih, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), upravlja z Bitcoin premoženjem v višini približno 22,7 milijarde dolarjev v Bitcoinu (192.000 BTC kovancev).

Po kodi Bitcoina lahko obstaja le 21 milijonov bitcoinov, kar pomeni, da imajo izdajatelji ETF, med katerimi so velikani na področju upravljanja premoženja BlackRock, Fidelity in VanEck, zdaj skupaj z MicroStrategy v lasti približno 1,8 % vseh bitcoinov, ki bodo kdajkoli na voljo.

Zakaj Bitcoin ETF?

Do zdaj je vedno veljalo, da je svet kriptovalut tehnološko zahteven, izmuzljiv in nereguliran (siva cona), zato je veliko velikih investitorjev kriptovalute raje pustilo pri miru. Odobritev Bitcoin ETF pa je vse to ovire elegantno odpravila in dala zeleno luč Bitcoinu.

Vas zanima več o Bitcoin ETF? Preberite si naš članek.

Ni pa Bitcoin ETF edini faktor. V kripto svetu je vse več trmastih HODLerjev. To pomeni, da je ponudba bitcoinov v veliki meri v rokah vztrajnih podpornikov. Ti dolgoročni imetniki tradicionalno začnejo prodajati in pobirati dobičke, ko cena preseže prejšnje rekordne vrednosti. Potem se še bliža dogodek Bitcoin halving, ki zmanjša količino novih izrudarjenih bitcoinov. Pričakovano letno zmanjšanje količine prodanih Bitcoinov s strani rudarjev, ki je ocenjeno na 164.250 BTC, naj bi pozitivno vplivalo na ceno Bitcoina.

Če vas zanimajo napovedi cene kriptovalut, si lahko preberete naslednje članke:

Kriptovalute 2024: Kaj vse nas lahko čaka?

katere kriptovalute kupiti 2024

1. Bitcoin halving bo minil brez večje drame

Pričakuje se, da bo razpolovitev bitcoina, ki je v svetu kriptovalut zelo pričakovan dogodek, v nasprotju s senzacionalnimi napovedmi, ki so pogosto povezane s takšnimi dogodki, minila brez večje drame ali sprememb. O tem priča tudi dejstvo, da je Bitcoin dosegel rekord cene slaba 2 meseca pred halvingom. V preteklosti so bil Bitcoin halvingi, ki se zgodijo približno vsaka štiri leta, trenutki špekulativnega navdušenja, ki jim pogosto sledijo znatna gibanja cen kriptovalut. Vendar več dejavnikov kaže, da bi se lahko Bitcoin halving 2024 razpletel drugače – in zato obstaja več razlogov:

  • Prvič, zrelost trga kriptovalut bi lahko privedla do bolj umirjenega odziva na prepolovitev. V prejšnjih ciklih, na primer v letih 2012, 2016 in 2020, je cena bitcoina pred razpolovitvijo običajno doživela trend naraščanja, ki so mu sledili veliki skoki. Ker pa trg dozoreva in zanimanje institucij narašča, bi lahko bil vpliv razpolovitve na ceno Bitcoina tokrat manj izrazit.
  • Poleg tega ni jasnega trenda za gibanje cene Bitcoina takoj po preteklih razpolovitvah. Zgodovinski podatki sicer kažejo rahlo povečanje v mesecu pred dogodki razpolovitve, vendar so bila poznejša gibanja cen različna. To kaže, da so kratkoročne napovedi zahtevne in da se trg morda ne bo odzval tako dramatično kot v prejšnjih ciklih.
  • Drugi ključni vidik je vse večja regulativna in institucionalna razsežnost kriptovalut. Večji regulativni nadzor in vključenost institucionalnih vlagateljev bosta na trg verjetno prinesla več stabilnosti. To bi lahko pomenilo, da je razpolovitev sicer še vedno upoštevanja vreden dogodek, vendar je njegov vpliv morda manj volatilen kot v preteklosti.

Čeprav je Bitcoin halving leta 2024 pomemben dogodek, ki ga je treba spremljati, morda ne bo prinesel dramatičnih sprememb ali izjemne volatilnosti, ki smo jim bili priča v prejšnjih ciklih.

2. Cena Bitcoina bo prebila 100.000 dolarjev

Kruta kripto zima se je prevesila v kripto pomlad, in najbrž bomo 2024 in 2025 imeli kripto poletje. Tako je, na sporedu je novi kripto bull run. Nekatere tržne napovedi so še posebej optimistične, saj predvidevajo, da bi lahko Bitcoin po razpolovitvi dosegel celo 160.000 dolarjev. Ta optimizem spodbuja več dejavnikov, vključno s pričakovanim povpraševanjem več promptnih skladov za trgovanje na borzi (ETF) in zgodovinskim precedensom rasti Bitcoina po halvingu. Vendar je ključnega pomena, da se teh napovedi lotimo z uravnoteženo perspektivo. Čeprav je dogodek razpolovitve v preteklosti pozitivno vplival na ceno bitcoina, je trg kriptovalut znan po svoji nestanovitnosti in nepredvidljivosti. CoinCodexov algoritem na primer za leto 2024 za bitcoin napoveduje bolj konservativen razpon, saj predvideva, da bi se lahko trgoval med 29.564 in 97.117 dolarji. Do leta 2025 bi se lahko cena Bitcoina potencialno še povečala in dosegla vrednost med 87.971 in 177.384 dolarji.

Pomembno je upoštevati tudi širši kontekst. Vse večja vključenost institucij na trgu kriptovalut in razvijajoče se regulativno okolje po vsem svetu bi lahko vplivala na gibanje cene bitcoina. Poleg tega bodo imele tržne dinamike, kot so razpoloženje vlagateljev, globalne gospodarske razmere in tehnološki razvoj blockchain področju, pomembno vlogo pri oblikovanju trajektorije Bitcoina.

Če vas zanima naša napoved cene Bitcoina, si preberite ta članek.

3. AI kriptovalute so glavna zgodba

Leta 2023 je bila umetna inteligenca vodilna kripto zgodba, ki je zajemala 11,3 % celotnega zanimanja za sektor kriptovalut, takoj za njo pa so bile Web 3 igre. To zanimanje je bilo v veliki meri spodbujeno z napredkom tehnologij umetne inteligence in njihovo integracijo v blockchain, kar je sprožilo porast kriptovalut, povezanih z umetno inteligenco. Na primer, žetona Fetch.ai (FET) in Render (RNDR) sta bila leta 2023 med najbolj uspešnimi žetoni umetne inteligence, njune cene pa so se povečale od 10x do 20x.

Vsak bull run ima svojo glavno zgodbo in leta 2024 so na vrsti AI kriptovalute. Želite izvedeti, katere kriptovalute kupiti s področja umetne inteligence? Preberite si našo tedensko rubriko Top AI kriptovalute za nakup.Med njimi boste našli biserje, kot so FET, AGIX, RNDR in CGPT.

4. Kripto borza Binance bo izgubila prevlado

Leta 2023 se je tržni delež kripto borze Binance občutno zmanjšal. Poročilo portala CoinGecko je izpostavilo znaten upad obsega trgovanja Binance med prvim in drugim četrtletjem leta 2023, in sicer za 52,4% oziroma za približno 823,9 milijarde dolarjev. Ta padec je v ostrem nasprotju s skupnim padcem obsega preostalih 10 največjih borz, ki je v istem časovnem obdobju znašal 270,8 milijarde dolarjev. To zmanjšanje tržnega deleža, ki je z 61% marca 2023 padel na 51% junija 2023, kaže na popuščanje nadzora nad panogo ob vse večjih regulativnih pritiskih in vse močnejši konkurenci.

Izzivi Binance niso omejeni le na zmanjševanje obsega trgovanja. Borza se spopada tudi z regulativnimi ovirami. Leta 2023 je tržni delež borze Binance pri trgovanju s kriptovalutami padel na 30%, kar je precejšen padec v primerjavi z začetkom leta. To zmanjšanje je bilo delno posledica regulativnih ukrepov v ZDA, zaradi katerih se je mesečni promptni obseg borze zmanjšal s skoraj 500 milijard dolarjev januarja na 114 milijard dolarjev septembra. Kljub tem izzivom se je Binance izkazal za vzdržljivega. Glede na tržno poročilo družbe 0xScope je borza leta 2023 še vedno obvladovala več kot polovico obsega trgovanja s kriptovalutami. Čeprav je bila njena prevlada nekoliko oslabljena, zlasti v zadnjem trimesečju leta, je Binance še naprej vodil pri trgovanju z izvedenimi finančnimi instrumenti in ohranil pomembno prisotnost pri promptnem trgovanju in še vedno vodi pred ostalimi večjimi kripto borzami, kot so KuCoin, Kraken, Coinbase in ostale.

Poleg tega je Binance letos ukinil svojo Binance Visa kartico znotraj EU prostora. Vas zanimajo alternative, kot je KuCoin kartica? Preberite si naš članek o top alternativah Binance Visa kartici.

Registriraj se in prejmi do:

700 USDT

omejen čas!

5. Gaming kriptovalute bodo spet ena glavnih zgodb

Svetovni trg računalniških iger, ki je že zdaj večmilijardna panoga, kaže znake, da bo v celoti sprejel tehnologijo blockchain. Skupni obseg trga blockchain iger je bil leta 2023 ocenjen na več kot 3 milijarde dolarjev, do leta 2030 pa naj bi se povečal na 65 do 90 milijard dolarjev. To rast poganja več dejavnikov, med drugim večje naložbe v kripto igre, sprejetje žetonov NFT in razvoj inovativnih poslovnih modelov. Eden ključnih vidikov iger na srečo z veriženjem blokov je sprejetje modelov play-to-earn (P2E) ali play-to-own (P2O), ki ponujajo novo paradigmo za monetizacijo iger. Ti modeli igralcem omogočajo, da s svojimi dejavnostmi v igrah zaslužijo vrednost v realnem svetu, kar zagotavlja oprijemljivo spodbudo za sodelovanje v igrah.

Ker naj bi se globalni trg blokchain iger eksponentno razširil, gaming žetoni nase vežejo vse več kripto oči. Tukaj je dobro odati, da so play-to-earn igre (kot sta Axie Infinity in Sandbox) že pred 4 leti doživele svoj hype, toda takrat je šlo za prvo generacijo in resnici na ljubo, špil ni bil tako kakovosten.

Nova generacija blockchain iger pa se je izučila iz napak predhodnikov in danes predstavlja osupljive igre, nekatere celo z oceno AAA. Spodaj vam predstavljamo nekatere izmed najbolj obetavnih blockchain iger:

Vas zanimajo top gaming kriptovalute? Preberite si naš seznam.

O omrežjih plasti 2 smo se že razpisali tukaj. Razširitev teh omrežij temelji na njihovi zmožnosti zagotavljanja hitrih in učinkovitih transakcij, hkrati pa lajša visoke pristojbine in težave s prezasedenostjo, povezane z glavnim omrežjem Ethereum. Leta 2023 je TVL v protokolih Ethereum Layer-2 močno narasel in dosegel več kot 13 milijard dolarjev. Ta porast je jasen pokazatelj vse večjega sprejemanja rešitev Layer-2, ki ga je spodbudila potreba po reševanju visokih pristojbin in preobremenjenosti glavnega omrežja Ethereum. Opazen trend je tudi širjenje omrežij plasti 2, kot so tista, ki uporabljajo kriptografijo z ničelno vednostjo. Ti dogodki pomenijo, da se zmožnosti omrežja Ethereum širijo in da je ekosistem pripravljen na širšo uporabo. V ekosistemu Layer-2 se širijo različni protokoli za različne primere uporabe, kot so decentralizirane finance (DeFi), NFT in blockchain igre. Ti protokoli ne le povečujejo skalabilnost sistema Ethereum, temveč ponujajo tudi inovativne rešitve na področju veriženja blokov. Poleg tega je integracija funkcij interoperabilnosti in mostov med verigami ključnega pomena za sprostitev celotnega potenciala ekosistema Layer-2, ki bo tako postal dostopnejši in uporabnikom prijaznejši.

Institucionalno sprejemanje rešitev Layer-2 je še en pomemben dejavnik, ki prispeva k njihovi rasti. Ker institucije prepoznavajo potencial teh rešitev za reševanje izzivov skalabilnosti ethereuma, vse pogosteje vlagajo v omrežja Layer-2 in jih uporabljajo. Pričakuje se, da bo to institucionalno zanimanje prineslo več kapitala, strokovnega znanja in legitimnosti na področje Layer-2. Poleg tega k vse večji vrednosti in sprejemanju omrežja Ethereum prispevata tudi njegov prehod na proof-of-stake (PoS) in njegova deflacijska narava. Pričakuje se, da bo prihajajoča nadgradnja Dencun, ki vključuje kritične predloge za izboljšave Ethereuma (Ethereum Improvement Proposals – EIP), kot je EIP-4844, še povečala skalabilnost in znižala pristojbine za plin pri razširitvah Layer-2. Takšne nadgradnje so ključnega pomena za pospeševanje sprejemanja plasti 2, zaradi česar so transakcije v ethereumu učinkovitejše in stroškovno učinkovitejše.

Med največje med layer 2 blockchaini spadajo:

7. Memecoin mania se vrača

Letos se je vrnila memecoin mania, kar se je zdelo kot napoved neizogibne širitve udeležencev na trgu kriptovalut. Na seznamu 100 največjih kriptovalut po tržni kapitalizaciji je trenutno šest memecoinov z več trištevilčnimi odstotnimi prirastki na vseh področjih: DOGE, SHIB, PEPE, BONK, WIF in FLOKI.

Podatki Coinmarketcap trenutno kažejo, da je tržna kapitalizacija vseh memecoinov približno 55 milijard dolarjev. Naval aktivnosti na področju memecoinov lahko kaže na to, da se maloprodajni vlagatelji začenjajo vračati na trge, pri čemer je po velikih donosih v zadnjem tednu možna rotacija v druge sektorje trga.

In medtem ko so memecoini še nekaj let nazaj kraljevali na Binance Smart Chain (BSC), se letos akcija dogaja na Solana blockchainu, prebuja se tudi memecoin manija na Injective blockchainu.

Vas zanimajo top Solana memecoinu za nakup? Preberite si naš seznam.

8. Stabilni kovanci bodo imeli vedno večjo vlogo v korporativnem svetu

V letu 2024 se vloga stablecoinov pri sprejemanju v podjetjih kaže kot pomemben trend v kriptovalutah. Stabilni kovanci, ki so znani po svoji stabilnosti in zanesljivosti in so večinoma vezani na ameriški dolar, postajajo vse pomembnejši na širšem trgu kriptovalut. Imajo ključno vlogo pri premoščanju vrzeli med tradicionalnimi in digitalnimi financami, kar poudarja njihov vse večji pomen v decentralizirani finančni pokrajini.

Leta 2023 sta na trgu prevladovala USDT (Tether) in USDC (USD Coin), ki sta skupaj obvladovala približno 88,36 % trga. Vendar je pokrajina stabilnih kovancev dinamična, saj decentralizirani stabilni kovanci, kot sta GHO podjetja AAVE in crvUSD podjetja Curve, izzivajo tradicionalne centralizirane kolege. Ti decentralizirani stablecoini uporabljajo inovativne strategije in prekomerno kolateralizacijo, kar odraža širši premik k decentralizaciji na področju financ.

Poleg tega uvedba stablecoinov s strani bank in fintech podjetij pomeni pomembno spremembo paradigme v tradicionalni finančni industriji. V tej smeri sta se na primer odločili Nacionalna avstralska banka (NAB) in PayPal, kar dokazuje potencial stabilnih kovancev za poenostavitev mednarodnega bančništva in premostitev vrzeli med fiat in digitalnimi valutami. Digitalne valute centralnih bank (CBDC) se prav tako pojavljajo kot nova oblika stablecoinov, ki jih podpira vlada. Države po vsem svetu raziskujejo in uvajajo CBDC, kar kaže na velik premik v finančni krajini. Ta razvoj poudarja potencial vladno podprtih stablecoinov za preoblikovanje denarja in plačil ter krepitev vodilnega položaja na svetovnem finančnem trgu.

9. Solana bo imela več TVL od Ethereuma

No, tale napoved je zelo ambiciozna, ampak od nekje se je Solane moralo prijeti ime »ubijalec Ethereuma«. Konec leta 2023 Ethereum ostaja prevladujoči igralec na trgu decentraliziranih financ (DeFi), njegova skupna zaklenjena vrednost (Total Value Locked – TVL) pa je bistveno višja od Solanine. Po poročanju portala CoinDesk naj bi Ethereumov TVL znašal več kot 29 milijard dolarjev, kar močno presega Solanovih 1,5 milijarde dolarjev. Ta razlika se kaže tudi v tržni kapitalizaciji, kjer je vrednost Ethereuma nekajkrat višja od Solanove. Razlika med platformama glede na TVL in tržno kapitalizacijo kaže na obseg izziva, s katerim se sooča Solana, ko poskuša preseči Ethereum.

Poleg tega se je Solana soočala z nekaterimi tehničnimi izzivi, vključno z izpadi omrežja, ki so vplivali na njeno zanesljivost in zaupanje uporabnikov. Solana je znana po visoki hitrosti transakcij in nizkih pristojbinah, vendar se je spopadala z vprašanji centralizacije in stabilnosti omrežja. Na primer, 30 največjih potrjevalcev ima v lasti več kot 35% celotnega deleža, kar vzbuja pomisleke glede centralizacije moči v omrežju. Poleg tega je omrežje od svoje ustanovitve doživelo več izpadov, kar bi lahko oviralo njegovo rast in sprejetje v primerjavi z omrežjem Ethereum, ki ima bolj uveljavljeno in robustno infrastrukturo.

Kljub tem izzivom je Solana pokazala potencial za rast, cena Solane pa se bo leta 2024 najbrž znatno zvišala. K tej rasti so prispevali različni dejavniki, med drugim vse večja priljubljenost decentraliziranih borz na Solani (Raydium) in trgovanje z različnimi kriptovalutami na njeni platformi. Ta zagon nakazuje, da Solana sicer v bližnji prihodnosti še vedno ostaja velik izziv, da bi presegla Ethereum v TVL, vendar na nekaterih področjih ekosistema vsekakor pridobiva na veljavi.

10. NFT-ji se bodo vrnili v velikem slogu

Vse kaže, da se vračajo tudi NFT-ji. Kljub nedavni nestanovitnosti je trg NFT trg pripravljen na pomembno vrnitev, saj njegovo prihodnost oblikujejo novi in inovativni trendi. Odpornost in prilagodljivost NFT skupaj z vse večjim zanimanjem različnih panog kažejo na svetle obete za ta razred digitalnega premoženja. Pomemben trend je vse pogostejša uporaba NFT kot zavarovanja posojil. Platforme, kot sta Arcade in NFTfi, uporabnikom omogočajo, da s svojimi zbirkami NFT zavarujejo posojila, s čimer se zapolnjuje vrzel med decentraliziranim financiranjem in ekosistemom NFT. Ta integracija kaže na širitev uporabnosti NFT, ki presega zgolj zbirateljske predmete, saj njihovi vrednosti dodaja raven finančne funkcionalnosti.

Poleg tega velike blagovne znamke iz različnih panog vse pogosteje uporabljajo NFT za trženje, sodelovanje s strankami in ustvarjanje novih virov prihodkov. Od verig s hitro prehrano do luksuznih modnih blagovnih znamk, NFT postajajo sestavni del njihove digitalne strategije. Ta trend ne le širi tržni doseg NFT, temveč tudi prinaša pozornost in verodostojnost na področju NFT. Tudi zabavna industrija, zlasti Hollywood, vse boljsprejema NFT. Uporabljajo se za množično financiranje, prodajo blaga ter monetizacijo televizijskih in filmskih projektov. Uspeh projektov in serij, financiranih s sredstvi NFT, kot sta »GenZeroes« in »Stoner Cats«, ponazarja potencial NFT pri revolucionarnem načinu financiranja in distribucije zabavnih vsebin.

Ne smemo pa pozabiti niti na vključevanje umetne inteligence v NFT. Kombinacija dinamičnih zmožnosti umetne inteligence z edinstvenostjo NFT lahko privede do bolj izpopolnjenih in zanimivih digitalnih sredstev. Ta kombinacija tehnologij bo obogatila področje nepomembnih predmetov in ponudila nove možnosti tako ustvarjalcem kot zbirateljem.

11. RWA sektor bo beležil eksponentno rast

Žetoni Real World Asset (RWA) postajajo ena glavnih zgodb v kriptožetonski bikovski seriji, saj imajo transformativni potencial tako za kripto ekosistem kot za tradicionalne finance. Kot navajajo strokovnjaki in analize industrije, žetoni RWA predstavljajo velik premik k tokenizaciji oprijemljivih sredstev, ki obstajajo v fizičnem svetu, in jih prenašajo v verigo blokov za izboljšanje likvidnosti, preglednosti in učinkovitosti.

Pričakuje se, da bo postopek tokenizacije RWA sprostil veliko vrednost in v kriptovalute prenesel bilijone dolarjev realnega premoženja. Ta tokenizacija sredstev, kot so blago, likovna umetnost, nepremičnine in finančni instrumenti, kot so delnice in obveznice, velja za naslednjo fazo vsebinskega razvoja kriptovalut, ki bi lahko napovedala novo zlato dobo tako za veriženje blokov kot za tradicionalne finance.

Pričakuje se, da bo tokenizacija takšnega premoženja spodbudila val rasti, podoben prejšnjim ciklom sprejemanja tehnologij, v katerih so začetne faze navdušenja zamenjale bolj trajnostne in dolgoročne širitve. Ta cikel, ki smo ga opazili pri razcvetu dot-com in poznejših tehnoloških revolucijah, kaže, da smo morda na pragu pomembnega evolucijskega preskoka pri ravnanju s finančnim premoženjem, ki ponuja hitrejše, cenejše in preglednejše transakcije brez potrebe po posrednikih.

Kriptovalute 2024: Zaključek

Leto 2023 se je začelo klavrno in se na koncu prevesilo v pozitivno drugo polovico, ki je bila uvertura za obetavno kripto leto 2024. Ne glede na to, kako in kdaj bo odobritev Bitcoin ETF vplivala na cene kriptovalut, bikovski trg se vrača v stilu, kriptovalute in tehnologija blockchain pa postajajo vedno bolj mainstream. Poleg Bitcoin novic imamo tu še napredek Ethereuma, njegovih layer 2 in celo Ethereum ETF se kuha na obzorju. Potem je tu še sinergija dveh najbolj obetavnih tehnoloških sektorjev –  Integracija umetne inteligence in tehnologije blockchain, ki ni le bežni trend, temveč temeljni premik v tem, kako dojemamo tehnologijo in kako z njo komuniciramo. Ta konvergenca bo verjetno spodbudila inovacije in odprla nove možnosti na področju zasebnosti, varnosti in učinkovitosti podatkov. Čeprav je potencial za rast in inovacije ogromen, je ključnega pomena, da se teh dogodkov lotimo z uravnoteženo perspektivo ter se zavedamo kompleksnosti in negotovosti, ki so neločljivo povezane s trgom kriptovalut.

Kriptomat

Hitra in enostavna registracija

Kriptomat
4.8/5

Pogosta vprašanja

Bo cena Bitcoina leta 2024 dosegla nove rekordne vrednosti?

Kakšni so obeti za Ethereum ceno v letu 2024?

Kako pomembni bodo kovanci umetne inteligence leta 2024?

Ali bo igranje blockchain iger leta 2024 postalo mainstream?

Kako zanesljive so te napovedi?

Top kripto borze 2024:

Registriraj se

hitro in enostavno

Kupuj, trguj in vlagaj!

4.8

Registriraj se in prejmi do:

700 USDT

omejen čas!

4.8

Registriraj se in prejmi do:

100 USDT popusta

za trgovanje

4.8

Registriraj se in prejmi:

$25 v BTC

darila!

4.8