Katere kriptovalute kupiti v letu 2022?

Home » Katere kriptovalute kupiti v letu 2022?
katere kriptovalute kupiti 2022

Danes obstaja že na tisoče različnih kriptovalut, od Bitcoina in Ethereuma do Dogecoina in Tetherja, pa vse do najmanjših memecoinov. To je lahko za nekoga, ki se šele podaja v svet kriptovalut, zelo obremenjujoče. Da se boste lažje orientirali, vam predstavljamo 10 uveljavljenih kriptovalut, za katere verjamemo, da imajo potencial.

Osveženo: Avgust 2022

Kaj upoštevati pri iskanju naslednje vroče kriptovalute?

Vsakdo v kripto prostoru želi zgodaj odkriti naslednjo vročo stvar, ki mu bo prinesla velike donose. In ker je leta 2022 na voljo na tisoče različnih kriptovalut, mora posameznik upoštevati različne parametre, da si poveča možnost najdbe kakovostnega žetona. Osvežimo znanje o faktorjih, ki jih je dobro upoštevati:

  • Koncept: Najprej je treba oceniti koncept projekta. Tukaj se lahko vprašamo: Kateri problem rešuje ta projekt? Kakšna je konkurenca? Je projekt decentraliziran? Z izbiro kriptovalut z močnim, edinstvenim in izvedljivim konceptom si zagotovite najboljše možnosti, da izberete naslednjo veliko stvar.
  • Tržna kapitalizacija (market cap) prikazuje, koliko sredstev je bilo vloženih v določeno omrežje kriptovalute. Praviloma velja, da večja kot je tržna kapitalizacija, bolj stabilno je sredstvo, čeprav to tudi pomeni, da ima kovanec manj prostora za rast. Pomembno je tudi, da spremljate ceno, da ugotovite, ali so vlagatelji do kriptovalute naklonjeni bikovskemu ali medvedjemu trendu.
  • Datum vstopa na trg: Podobno kot pri delnicah vam bo čim zgodnejši nakup kriptovalute pogosto omogočil nakup po zelo ugodni ceni. Na primer v primeru projekta Solana bi tisti, ki bi v projekt investiral julija 2021, plačali le 28 dolarja za žeton, kar bi pomenilo, da bi sredi novembra imeli skoraj 10x dobička, ko je cena znašala okoli 240 dolarjev.
  • Ekipa: Pri iskanju najboljših novih kriptovalut za nakup je pomembno upoštevati tudi ekipo, ki stoji za projektom. Veliko manjših projektov v panogi, ki se zdijo ‘obetavni’, ima namreč anonimno ekipo – kar pomeni, da bi morali v ta projekt vstopati previdno.

POZOR: Pri investiranju v kripto vedno velja zlato pravilo: investirajte le, kolikor si lahko privoščite izgubiti.

1. Bitcoin (BTC)

Najvišja cena: 68,789 USD

Bitcoin je nesporni kralj med kriptovalutami. Je prvotna kriptovaluta, ki jo je leta 2009 ustvaril nekdo pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Kot večina kriptovalut tudi BTC deluje na tehnologiji blockchain, ki beleži transakcije, porazdeljene po omrežju več tisoč računalnikov.

Ponudba bitcoinov je omejena na 21 milijonov kovancev. Poleg tega je bilo v preteklih letih izgubljenih na milijone BTC. Adopcija bitcoina je v porastu, o čemer priča tudi dejstvo, da ga je kot valuto sprejelo več držav. Zato je praktično neizogibno, da se bo bitcoin zaradi dinamike povpraševanja in ponudbe eventuelno le še povečeval. Poleg tega je to danes ena najvarnejših kriptovalut. To pa zato, ker je zelo decentraliziran, kar pomeni, da noben posamezen subjekt ne more nikoli vplivati na Bitcoin. Lahko ga vzamete kot dolgoročno naložbo, tako kot delnice ali nepremičnine.

Številne napovedi o ceni Bitcoina pričakujejo, da se bo vodilna kriptovaluta leta 2022 trgovala nekje med 70 in 80 tisoč dolarji. Na dolgi rok, leta 2025 in pozneje, pa analitiki pričakujejo, da bo cena Bitcoina znašala več kot 250 tisoč dolarjev.

Joker namig: Bitcoin je med kriptovalutami najbolj varna investicija in je priporočljiva prva izbira, sploh za začetnike in tiste, ki gledajo dolgoročno. Z bitcoinom verjetno ne boste imeli 5x donosa v enem tednu, toda če vsak teden/mesec investirate po malem, se vam bo to v nekaj letih verjetno bolje obrestovalo, kot pa če lovite potencialne 50x altcoine in izgubljate denar na njih z malo možnosti uspeha.

2. Ethereum (ETH)

Najvišja cena: 4,891 USD

Ethereum (ETH), je za bitcoinom druga največja kriptovaluta na svetu, v zadnjem letu pa je po rasti vrednosti celo prehitel bitcoin. Lani je ethereum uvedel veliko nadgradnjo, ki je vključevala zmanjšanje ponudbe etherja, ki trenutno znaša 120,7 milijarde kovancev. Nadgradnja omrežju omogoča tudi obdelavo več transakcij na sekundo, izboljšuje skalabilnost platforme in znižuje pristojbine za transakcije.

Danes večina decentraliziranih aplikacij (Dapps), pa naj gre za Defi, NFT ali druge, deluje Ethereumu. Ko se bo pojavilo še več teh kriptovalut, se bo vrednost ETH (žetona za uporabnost v ekosistemu Ethereum), samo še povečevala. Poleg tega si ekipa razvijalcev sistema Ethereum močno prizadeva odpraviti težave s skalabilnostjo, ki ga že leta pestijo. Zadnji dve leti je Ethereum v procesu prehoda na Proof-of-Stake, kar prinaša več prednosti za Ether, vključno s tem, da bo ETH postal deflacijski.

Analitiki so do Ethereuma zaradi njegove dolgoletne prevlade in vse boljših osnovnih kazalnikov optimistični. Ethereum velja za kralja med altcoini in večina verjame, da bo ETH dobro preživel medvedji trend, ki se trenutno kaže na trgu.

3. Solana (SOL)

Najvišja cena: 260 USD

Tudi Solana podpira pametne pogodbe in privablja razvijalce – in to iz dobrega razloga. V sistemu Solana so transakcije izjemno dostopne in trajajo le nekaj sekund. To je v nasprotju z zgoraj omenjenim Ethereumom, kjer lahko transakcije stanejo tudi več 100 dolarjev in trajajo nekaj minut.

Pred kratkim so izdali storitev Solana Pay, ki strankam omogoča plačevanje trgovcem z uporabo Solane ali stabilnega kovanca, kot je USDC (ki je vezan na ameriški dolar). Pristojbine so zelo nizke in predstavljajo konkurenco dražjim finančnim omrežjem, kot sta Visa (NYSE:V) in Mastercard (NYSE:MA), ki za vsako transakcijo zaračunata med 2 in 3 %. Na Solaninem blockchainu uspevajo tudi nezamenljivi žetoni (NFT), ki razvijalcem omogočajo financiranje projektov na različne načine, vključno z igrami in decentraliziranimi finančnimi produkti.

Solana je imela fenomenalno leto 2021, ko se je vzpostavila med top 10 kriptovalut po tržni kapitalizaciji in začela predstavljati resno konkurenco Ethereumu, zato smo jo brez pomislekov dodali tudi na naš seznam najbolj obetavnih kriptovalut.

4. Cosmos (ATOM)

Najvišja cena: aasdasd 44,7 USD

Cosmos je projekt, ki želi različnim blockchainom omogočiti komunikacijo in izmenjavo podatkov prek komunikacijskega protokola. Njihov končni cilj je zgraditi “internet blockchainov“, v katerem lahko uporabniki nemoteno preklapljajo med blockchaini in izkoristijo prednosti vsake od njih, hkrati pa se izognejo pomanjkljivostim. Za razliko od omrežja bitcoin, kjer računalniški “rudarji” tekmujejo za obdelavo transakcij in zaslužijo nagrado v sistemu, imenovanem proof-of-work, Cosmos temelji na proof-of-stake, kjer se ljudem dodelijo bloki za rudarjenje glede na to, koliko žetonov imajo. ATOM je izvirni žeton verige blokov Cosmos.

Ko je leta 2019 Cosmos (ATOM) prvič prišel na odprti trg, je bila vrednost trga precej nižja kot zdaj. Dne 16. marca 2019 se je kovanec prodajal po ceni približno 7,39 USD. To je bilo skoraj tako dobro kot v naslednjem letu ali dveh, saj je nato cena zdrsnila navzdol in večino druge polovice leta 2019 preživela med 3 in 5 dolarji. ATOM je pridobil na priljubljenosti predvsem zaradi svojo interoperabilnosti in uporabnosti; skozi celotno leto 2021 je bila cena dosledna in spodbudna, saj se je ves mesec zadrževala nad mejo 30 USD, 26. oktobra je bila najvišja pri 44,7 USD.

5. Avalanche (AVAX)

Najvišja cena: aasdasd 146,2 USD

Avalanche je platforma za pametne pogodbe, ki se je uveljavila kot odskočna deska za različne Dapps in NFT projekte. Avalanche je leta 2020 postal priljubljen kot konkurent Ethereumu in je na trgu pridobil precejšnjo privlačnost. To je povezano s ključnimi metrikami sistema Avalanche, kot sta skalabilnost in nizki stroški. Avalanche je znan po tem, da lahko opravi do 4500 transakcij na sekundo in to s precej nizkimi pristojbinami.

Poleg tega je Avalanche v nasprotju z nekaterimi konkurenti, ki so beležili razne zamude in izpade v omrežju, znan po svoji stabilnosti. Zaradi teh prednosti ima Avalanche velik potencial, ki bi se lahko v prihodnosti še povečal. Leta 2020 je Avalanche dosegel najnižjo vrednost v zgodovini, in sicer 2,79 USD. Do novembra 2021 se je Avalanche povzpel na rekordno vrednost 146,2 dolarja.

6. Axie Infinity (AXS)

Najvišja cena: aasdasd 165.4 USD

Axie Infinity je ena najbolj priljubljenih blockchain iger, ki jo je navdihnila serija Pokemon. V času pisanja tega članka je tržna kapitalizacija tega metaverse kovanca zabeležena pri 1,6 milijarde USD, število razdeljenih žetonov pa trenutno znaša 60 milijonov AXS od skupno 270 milijonov AXS.

To je igra, v kateri lahko igralci zbirajo, gojijo, vzgajajo, se borijo in trgujejo z ljubkimi bitji, imenovanimi Axies. V igri se za gojenje Axiejev, zemljišč in več drugih predmetov uporabljajo NFT-ji. Poleg tega lahko igralci Axie Infinity pridobijo kriptožetone Axie Infinity Shards (AXS) in Small Love Potion (SLP).  Žeton AXS se uporablja tudi kot žeton za upravljanje, ki imetnikom žetonov omogoča glasovanje o prihodnjem razvoju igralne izkušnje.

Igra je zagotovo najbolj priljubljena v metaversu, zato so obeti za AXS obetavni. Njegovi temelji poudarjajo, da ima skupnost v sistemu Axie Infinity glavno vlogo in da je skupaj z osnovno razvojno ekipo spodbujena k sodelovanju pri rasti omrežja. Januarja letos je podjetje napovedalo uvedbo programa Axie Infinity Builders Program. Ta bo igralcem in razvijalcem omogočil skupno eksperimentiranje in nadgradnje v sistemu.

7. Decentraland (MANA)

Najvišja cena: 5,9 USD

Če vas metaverse zelo zanima, je MANA še en zanimiv kovanec iz tega področja. Decentraland je decentralizirana platforma za navidezno resničnost, ki temelji Ethereumovem blockchainu.  Ta izjemno priljubljen projekt, ki je bil z uspešnim ICO ustanovljen leta 2017, zdaj vsak dan uporablja na tisoče ljudi.  Uporabnikom omogoča doživljanje, ustvarjanje in monetizacijo vsebin in aplikacij. Preprosto povedano, Decentraland uporabnikom omogoča, da kupijo virtualno nepremičnino, jo razvijajo kot nepremičnino v resničnem svetu in jo vzdržujejo kot online podjetje.

https://twitter.com/federicomolina/status/1461802875600973829?lang=en

Vsaka transakcija v ekosistemu Decentraland se izvede v lastni kriptovaluti platforme – MANA. Zato se je MANA od svoje uvedbe pred nekaj leti zelo dobro obnesla. Ker je Decentraland med najbolj priljubljenimi metaverse platformami, ki beležijo velike količine in prodajo, številni strokovnjaki za kriptovalute menijo, da je MANA v primerjavi z drugimi kovanci DeFi in nekaterimi glavnimi kriptovalutami dobra naložba. O priljubljenosti Decentralana pričajo tudi astronomske vrednosti, po katerih se prodajajo virtualne parcele znotraj sistema. Ena izmed njih je npr. dosegla vrednost 2,43 milijona dolarjev.

Kljub vsem vzponom in padcem v zgodovini trgovanja s kovanci MANA analitiki menijo, da bi lahko cena Decentralanda dolgoročno še naprej rasla. In tako je zaradi tega eden od najboljših kovancev za nakup v letu 2022 po našem mnenju.

8. Cardano (ADA)

Najvišja cena: 3,1 USD

Cardano je kriptovaluta z visoko tržno kapitalizacijo in dolgim stažem, ki se je prav tako uvrstila na naš seznam. Cardano je blockchain in je, tako kot Solana, Avalanche in druge, eden največjih konkurentov Ethereuma na današnjem trgu. Cardano se od konkurence razlikuje po svojih varnostnih funkcijah. Vse to je posledica njegovega proof-of-stake algoritma Ouroboros, ki je strokovno pregledan in dokazano varen, skalabilen in decentraliziran.

Čeprav je Cardano še vedno v fazi razvoja (v skupnosti se je veliko govorilo, da njegova cena presega dejanske rezultate), je eden od dejavnikov, zaradi katerih je danes vroča kriptovaluta za nakup, nedavna uvedba pametnih pogodb. Pametne pogodbe Cardano so bile uvedene oktobra 2021, od takrat pa je v ekosistemu Cardano prišlo do zdrave rasti Dappov.

Zaradi skalabilnosti in nizkih stroškov v primerjavi z ethereumom številni analitiki pričakujejo, da se bo sprejetje Cardana v bližnji prihodnosti še povečalo. Pričakuje se tudi, da se bo povečal delež žetonov ADA, saj v ekosistemu Cardano deluje kot žeton uporabnosti. Čeprav nihče ne more natančno napovedati prihodnosti, večina napovedi o ceni ADA pričakuje, da bo to eden od najboljših altcoinov, ki bi se lahko dobro odrezal leta 2022.

9. Shiba Inu (SHIB)

Najvišja cena: 0.00008845 USD

Shiba Inu je bil leta 2021 eden od najbolj vročih memecoinov (in velika konkurenca Dogecoinu), saj se je zrastel za več kot 45.000.000 %. Čeprav se je od takrat ohladil, ima še vedno velik potencial kot memeoin, saj ne gre podcenjevati njegovega kulturnega vpliva na maso ljudi oz. predvsem mlado populacijo.

Shiba Inu je v zadnjih nekaj letih uspeval torej predvsem na račun hypa okoli memecoinov, ki ga je sprožil Dogecoin. Vendar pa je od takrat razvil svoj lasten značaj, njegova notranja vrednost pa narašča. Lani je na primer ekipa predstavila ShibaSwap, DEX za trgovanje s Shiba Inu in drugimi kriptovalutami.

Največja poteza, ki jo je ekipa Shiba Inu naredila letos, pa je uvedba metaverse Shiba Inu. Glede na to, koliko hrupa je še vedno okoli metaverse, ni dvoma, da bi se lahko Shiba Inu uvrstila med najpomembnejše kriptovalute. Tudi analitiki so do Shiba Inu precej optimistični verjamejo, da vrednost tega kovanca presega le memecoin trend.

10. Binance Coin (BNB)

Najvišja cena: 690,1 USD

Binance Coin (BNB) je ustvarila priljubljena kripto borza Binance in je domači žeton v verigi Binance in Binance Smart Chain. Glavni namen BNB je bil ponuditi alternativni način plačevanja pristojbin za trgovanje na platformi Binance. Danes je BNB eden najbolj uporabnih žetonov, ki ga je mogoče uporabiti zunaj ekosistema Binance, v blockchain podjetjih in tudi podjetjih, ki niso povezana z blockchainom. Binance tudi ponuja možnost, da svoje zaposlene plača v žetonu BNB.

Z omenjenim žetonom lahko plačujete blago, nepremičnine, potovanja in spletne storitve (npr. prek storitve TravelbyBit). Z njim lahko dobite virtualna darila (npr. na Gifto), nagrade v igrah, z njim pa lahko plačate tudi samostojne podjetnike za njihovo delo. Zanimivo je, da BNB ni cenjen le zaradi svojih lastnosti; sama priljubljenost borze Binance je dejavnik, ki ga tudi ne moremo prezreti. Navsezadnje je to ena od vodilnih kripto platform na svetu z globokimi bazeni likvidnosti.

Pravzaprav se je BNB utrdil med štirimi največjimi kriptovalutamii po tržni vrednosti. Kar zadeva zgodovinsko uspešnost BNB, je bila vrednost v letu 2017 le 0,11 USD. Do danes je ta priljubljena kriptovaluta dosegla 52-tedensko najvišjo vrednost več kot 690 dolarjev. To pomeni, da se je vrednost kovanca BNB od njegove uvedbe leta 2017 povečala za več kot 619.000 %. Glede na napovedi strokovnjakov je BNB dober nakup in ga lahko vsak trgovec ali vlagatelj obravnava kot sredstvo z dolgoročnim potencialom.

>> odprite račun na Binance.com in prejmite vaučer v znesku 100 USDT <<

Pogosta vprašanja

Kaj so kriptovalute?

Kriptovaluta je vsaka oblika valute, ki obstaja digitalno in za zaščito transakcij uporablja kriptografijo ter nima centralnega organa, ki bi jo nadzoroval.

Katero kriptovaluto kupiti?

Katera je najboljša aplikacija za kriptovalute?

Kako kupiti kriptovalute?

Dodaj odgovor