Top metaverse kriptovalute 2023: Je čas za preporod metaversa?

Home » Top metaverse kriptovalute 2023: Je čas za preporod metaversa?
metaverse kriptovalute

Metaverse je od astronomske mainstream priljubljenosti leta 2021 skupaj s kripto zimo padel v zatišje, prav tako pa velja za metaverse kriptovalute, ki danes trgujejo tudi po 90% nižje od svojih najvišjih vrednosti. In ravno zdaj je morda pravi čas za nakup kriptovalut s tega področja, ki bi lahko kmalu doživel pravi preporod. Predstavljamo vam 10 najboljših metaverse žetonov za nakup v 2023.

Kripto »veterani« iz prejšnjega bikovskega trenda se še najbrž spomnijo astronomskih rasti vrednosti metaverse kriptovalut, ki se je oktobra 2021 začela s preimenovanjem Facebooka v Meta. Grafi metaverse kriptovalut, kot so Decentraland (MANA), Sandbox (SAND) ali Axie Infinity (AXS) so neustavljivo rasli tudi po nekaj 100% na teden ali celo dan, trgovci so doživljali FOMO in kupovali na veliko, nove metaverse blockchain igre pa so vzklikale kot gobe po dežju. Stvar je pripeljala tako daleč, da so tekom pandemije Covid-19 v nekaterih državah v razvoju igralci igre Axie Infinity zaslužili za celo plačo; kot se je to dogajalo na primer na Filipinih in v Vietnamu.

No, cedenje medu in mleka se je nato kruto in brez predgodnega opozorila prevesilo v neusmiljeno kripto zimo, ki je trajala dobršen del 2022 in na nek način še vztraja v 2023. Posledično je celotni trg kriptovalut padel za tudi več kot 80%. Sam Bitcoin (BTC) je od dobrih 69.000 dolarjev padel na 15.000 dolarjev, altcoini pa so večinoma potegnili veliko krajšo – in med njimi so tudi ali predvsem metaverse kriptovalute:

  • Decentraland (MANA) v času pisanja tega članka trguje pri 0,45 dolarja, kar je 92% manj od rekordne cene 5,9 dolarja  (po podatkih CoinMarketCap)
  • Sandbox (SAND) v času pisanja tega članka trguje pri 0,51 dolarja, kar je 94% manj od rekordne cene 8,3 dolarja 
  • Axie Infinity (AXS) v času pisanja tega članka trguje pri 6,64 dolarja, kar je kar 96% manj od rekordne cene 165 dolarjev 

Kot vidimo, se je tem metaverse projektom občutno zvišala njihova tržna kapitalizacija. Toda ti projekti še vedno spadajo med vodilne na področju in kljub kripto zimi v ozadju pridno delajo in izboljšujejo svoje platforme in uporabniške izkušnje. Iz tega lahko sklepamo, da ko se kripto trg spet prebudi, se bo kar nekaj metaverse projektov vrnilo v velikem stilu.

Dodatna in zelo dobrodošla vzpodbuda je tudi dejstvo, da je veliki Apple te dni vstopil v metaverse, saj so predstavili svoje težko pričakovane »slušalke za mešano resničnost« Apple Vision Pro. Če še tej kombinaciji dodamo vzpon umetne inteligence, ki se zelo dobro poda k metaverse konceptu, dobimo optimistično napoved za prihodnost.

Zdaj pa imate najbrž dovolj Jokerjeve analize in si želite tega, za kar ste kliknili na link – seznam top 10 metaverse kriptovalut za nakup 2023:

1. Render Token (RNDR)

Tržna kapitalizacija: 860 milijonov dolarjev

Render Token (RNDR) združuje 2 najbolj vroči komponenti iz sveta kriptovalut – metaverse in umetno inteligenco. Ta decentralizirana platforma omogoča upodabljanje v oblaku, distribucijo vsebine ter izkušnje v virtualni in razširjeni resničnosti. RNDR deluje kot vrata do računalniških virov omrežja OTOY, poenostavlja postopek upodabljanja in deluje kot način plačila za storitve, ki so na voljo v ekosistemu.

Preprosto povedano je Render Token omrežje za upodabljanje, ki povezuje umetnike ali studie, ki potrebujejo računsko moč grafičnega procesorja, z rudarskimi partnerji, ki želijo v zameno za žetone RNDR oddati svojo grafično moč. S čimer rešuje velik problem: velikost/dostopnost izračunov na grafičnih procesorjih za umetnike in studie. Render Token je tako na poti, da postane eno ključnih orodij v metaversu, zagotavlja računalniško moč, ki je potrebna za ustvarjanje vrhunskih izkušenj v navidezni in obogateni resničnosti.

Kje lahko kupim RNDR?

RNDR je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Kraken ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

2. Decentraland (MANA)

Tržna kapitalizacija: 847 milijonov dolarjev

Decentraland (MANA) je platforma za virtualno resničnost, ki vam omogoča nakup, prodajo in upravljanje virtualne lastnine (imenovane LAND). Svoj svet lahko ustvarjate in razvijate po svojih željah ter to različico metaverse raziskujete iz udobja telefona, računalnika ali naglavne slušalke za navidezno resničnost (VR). Za začetek potrebujete MANA, domačo kriptovaluto, s katero lahko dostopate do interaktivnih aplikacij, plačujete blago in storitve ali vlagate v več nepremičnin.

Zaradi vse večje priljubljenosti virtualne in razširjene resničnosti ter pomanjkanja virtualnih nepremičnin v Decentralandu je žeton MANA zelo obetavna naložbena priložnost na metaverse področju. Z nadaljnjo rastjo in razvojem virtualnega sveta se bosta povpraševanje po virtualnih nepremičninah in uporaba žetona MANA verjetno povečala, kar vlagateljem zagotavlja potencial za znatno rast in donose.

Zanimivost: Decentraland je dom tretje najdražje virtualne posesti na svetu, saj je uporabnik za parcelo odštel 2,43 milijona dolarjev. Najdražja posest se je prodala v Sandbox metaversu za 4,3 milijona dolarjev.

Kje lahko kupim MANA?

MANA je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Kraken ali Coinbase, pa tudi na decentraliziranih borzah – dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap. Za trgovanje na decentraliziranih borzah potrebujete kripto denarnico, kot je na primer Metamask.

3. The Sandbox (SAND)

Tržna kapitalizacija: 960 milijonov dolarjev

Sandbox (SAND) je na sceno stopil že leta 2012, zato velja za »OG« metaversa. Podobno kot Decentraland je decentralizirana virtualna igralna platforma, ki igralcem omogoča, da ustvarjajo, delijo in zaslužijo s svojimi igralnimi izkušnjami v virtualnem svetu. Uporablja NFT-je, ki predstavljajo sredstva v igri, kot so zemljišča in svatarji, ki jih je mogoče kupiti, prodati in z njimi trgovati na platformi. Sandbox je zgrajen na Ethereum blockchainu in omogoča umetnikom, ustvarjalcem in igralcem svoj delež v platformi.

SAND je kot izvirni žeton projekta temelj njegovega ekosistema. Uporabnikom omogoča igranje iger, nakup opreme ali celo nakup virtualnega zemljišča, poleg tega pa imetniki SAND lahko glasujejo o ključnih odločitvah.

Sandbox velja za obetavno naložbo v metavesolje zaradi dejavnikov, kot so naraščajoče povpraševanje po metaverse izdelkih in storitvah, priložnosti za zaslužek nadarjenih razvijalcev iger in ustvarjalcev vsebin, predana in rastoča skupnost igralcev in razvijalcev ter partnerstva in sodelovanja z znanimi blagovnimi znamkami in podjetji v igralni industriji.

Zanimivost: Tudi velika imena, kot so Adidas, Atari in Snoop Dogg, so uspešno odprli svojo trgovino v Sandboxu.

Kje lahko kupim SAND?

SAND je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Kraken ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

4. Enjin Coin (ENJIN)

Tržna kapitalizacija: 321 milijonov dolarjev

Enjin (ENJIN) ponuja cel ekosistem integriranih blockchain programskih izdelkov, ki razvijalcem pomagajo ustvarjati, upravljati, trgovati, shranjevati, raziskovati, distribuirati in integrirati blockchain sredstva. Poslanstvo projekta je jasno: v igre vnesti pravičnost in smisel, tako da igralcem omogoči resnično lastništvo predmetov in likov v igrah.

Celoten Enjin ekosistem poganja izvrini žeton ENJ, pri katerem je tako kot pri ostalih metaverse kovancih zaloga omejena. Ustvarjena in izdana jih bo le 1 milijarda. Uporabniki lahko ENJ shranijo v denarnici platforme, ki povezuje vse funkcije skupaj. Z denarnico se lahko uporabniki povežejo z igrami, dostopajo do predmetov in jih uporabljajo, izmenjujejo predmete in kovance metaverse z drugimi uporabniki ter prodajajo digitalno blago za ENJ.

Enjin ponuja tudi edinstveno izkušnjo tržnice, ki lahko uporabnikom in podjetjem pomaga razširiti svoje trge z uporabo NFT in kod QR ter se povezati z drugimi uporabniki prek spletnih strani, aplikacij in iger. Omrežje poganja Ethereum, ki ponuja decentralizirano izkušnjo. Vendar denarnica ni odprtokodna, zato jo je težko preveriti.

Kje lahko kupim ENJIN?

ENJIN je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Kraken ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

5. Magic (MAGIC)

Tržna kapitalizacija: 200 milijonov dolarjev

Magic (MAGIC) je še en zanimiv in perspektiven kripto projekt, ki združuje umetno inteligenco in metaverse. Žeton MAGIC je valuta decentraliziranega igralnega ekosistema za platformo Treasure.lol na Arbitrumu. Treasure velja za največji decentralizirani ekosistem za igre na Ethereumu, ki spreminja izdajanje iger in ustvarjanje metaverse na verigi blokov.

Skupnost in žeton MAGIC sta odgovorna za nekatere najbolj priljubljene igre na platformi Arbitrum, vključno z igrami The Beacon, Knights of the Ether, Kuroro in številnimi drugimi.

Tako žeton in ekosistem MAGIC sta bila leta 2023 med najhitreje rastočimi in sta se od ustanovitve povečala za več kot 9700 %. Treasure naj bi postal največji decentralizirani založnik iger in metaverze v ekosistemu Ethereum, MAGIC pa je glavna valuta platforme, ki povezuje vse elemente ekosistema.

Kje lahko kupim MAGIC?

ENJIN je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, KuCoin ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

6. Apecoin (APE)

Tržna kapitalizacija: 1 milijarda dolarjev

Podjetje Yuga Labs je ApeCoin (APE) uvedlo leta 2022. Gre za ERC-20 kovanec, ki izvira iz skupnosti Bored Ape Yacht Club (BAYC) in se uporablja za igro Otherside. Yuga Labs so zbrali kar 320 milijonov dolarjev v virtualni prodaji zemljišč, ki je imetnikom žetonov APE omogočila nakup parcel, imenovanih Otherdeed. Ti so ključ za uveljavljanje zemljišč v metaverse igri Otherside, ki vključuje virtualni svet MMORPG (množično večigralska spletna igra vlog), vključen v ekosistem BAYC, in uporablja APE kot domači žeton.

APE je tako žeton za upravljanje kot tudi žeton za uporabnost in ima v ekosistemu več primerov uporabe, vključno s sodelovanjem pri upravljanju DAO, imetnikom pa omogoča dostop do ekskluzivnih kovnic, iger, dogodkov, trgovskega blaga in storitev.

Podjetje Yuga Labs je le nekaj mesecev nazaj 25. marca 2023 začelo izvajati 2nd Trip. Ta je služil kot predogled za člane njene skupnosti, da so si lahko ustvarili predstavo o tem, kako bo izgledal metaverse Otherside. Devetdesetminutni poskusni izlet je bil uspešen, saj se ga je udeležilo približno 7200 uporabnikov. Dogodek je skupnosti prinesel nov občutek zaupanja, saj je bila interakcija med igro z njimi nemotena. Pričakujemo lahko, da se bo po polnem zagonu igre vključilo še več uporabnikov.

O Apecoinu (APE) smo se podrobno razpisali tukaj.

Kje lahko kupim APE?

APE je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, KuCoin ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

7. Axie Infinity (AXS)

Tržna kapitalizacija: 780 milijonov dolarjev

Le kdo se ne spominja manije okoli NFT igre Axie Inifinity, katere kriptovaluta AXS je bila leta 2021 eden od žetonov z najboljšimi rezultati, saj se je njegova vrednost povečala z 0,141 USD na najvišjo vrednost 164,90 dolarjev. To pomeni, da se je cena v enem letu povečala za 116.850 %. Na vrhuncu ji je z naborom uvedenih funkcij uspelo doseči 2 milijona dnevno aktivnih igralcev ter so tudi presegli 1 milijardo dolarjev v prodaji.

Uporabniki lahko v igri sodelujejo tako, da najprej kupijo tri igralne avatarje, znane kot Axies, ki so NFT in se lahko spopadejo z drugimi igralci. To sodelovanje bo uporabnike nagradilo z žetonom uporabnosti, znanim kot Smooth Love Potion (SLP). Če želijo uporabniki še naprej vzrejati več Axiejev, morajo obdržati AXS. poleg tega lahko svoje AXS tudi zastavijo in si tako prislužijo več nagrad.

Igra Axie Infinity ima svoj lasten metaverse, znan kot Lunacia. Gre za odprt svet, ki je v lasti igralcev in pod njihovim nadzorom. V Lunasiiji so različne ravni zemljišč, ki jih lahko uporabniki kupijo. Ti nivoji se razlikujejo po ceni glede na značilnosti, ki jih imajo.

Prav Axie Infinity je igra, s katero so gamerji predvsem v nerazvitih delih sveta služili cele plače. Kljub temu, da je priljubljenost NFT iger in celotnega kripto trga tekom medvedjega trenda bistveno upadla, pa verjamemo, da je Axie Infinity še eden izmed spečih zmajev, ki čakajo, da jih prebudi bik.

Kje lahko kupim AXS?

AXS je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, KuCoin ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

8. Gala Games (GALA)

Tržna kapitalizacija: 780 milijonov dolarjev

Gala Games (GALA) je gamerski ekosistem, ki igralcem omogoča večji nadzor nad njihovo igralno izkušnjo. Igralci so lahko lastniki NFT, ki omogočajo različne igralne funkcije, lahko pa jih tudi prodajo, zamenjajo ali podarijo drugim uporabnikom. Gala Games ponuja različne NFT, kot je CraneBot, ki se lahko uporablja v določeni igri, ki ji pripada, ali v drugih igrah v istem ekosistemu.

Tako kot druge metaverse igre ima tudi igra Gala Games svoj lastni žeton, imenovan GALA. GALA je se uporablja kot glavno sredstvo za izmenjavo med igralci. Vozlišča in igralci so nagrajeni z žetonom GALA, pri čemer so vozlišča stimulirana z žetonom, najboljši igralci pa za igranje zaslužijo žetone. Igralci lahko z žetonom GALA pridobijo tudi glas pri upravljanju, kar jim omogoča skoraj brez primere nadzor nad vsebino in razvojem novih iger.

Leta 2022 so pri Gala Games napovedali partnerstvo z družbo Epic Games, da bi v svoji trgovini Epic Games in drugih trgovinah, kot je Steam, začela igrati igro Grit, imenovano Wild West battle royal NFT. Igra je v osnovnem načinu battle royal, v katerem se lahko igralci borijo proti drugim v četi, dokler ne preživi zadnja ekipa ali človek. Zanimivo je, da bo na voljo sistem dodatkov, ki bo igralcem pomagal izboljšati njihove sposobnosti v obliki gradnje kompletov kart. Poleg tega je zaradi dejstva, da igra poteka na verigi blokov, s temi kartami mogoče trgovati kot z NFT-ji.

2023: Kar je še posebej vzpodbudno je, da so pri Gala Games tudi letos pridno razvijali stvari, zato lahko od tega projekta pričakujemo kar veliko:

  • Spider tanks: Je 3v3 MOBA igra, v kateri lahko pilotirate enega od želenih spider tankov
  • Superior: Junija 2023 bo ta Web 3 igra brezplačna, potem pa 20 dolarjev.
  • TownStar: Je verjetno najboljši Web 3 Gaming Farming Simulator. Imajo tekmovalni način, ki nenehno spreminja meta blaga, ki ga morate izdelati.

Kje lahko kupim GALA?

GALA je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, KuCoin ali Kraken, pa tudi na dexih, kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

9. Star Atlas (ATLAS)

Tržna kapitalizacija: 17 milijonov dolarjev

Star Atlas (ATLAS) je metaverse projekt, ki temelji na igri z osupljivo grafiko. Igra prikazuje prihodnost, natančneje leto 2620, kjer lahko igralci osvajajo ozemlje in zbirajo vire v zelo futurističnem okolju. Tu so zvezde vaša meja in lahko raziskujete celotno vesolje možnosti. Vzemite svojo prilagojeno vesoljsko ladjo in se poglobite v edinstven metaverse, pridružite se frakciji ali jo ustvarite ter ustvarite svet, ki je samo vaš.

ATLAS je izvirni žeton projekta, ki poganja to edinstveno igro z možnostjo zaslužka. Deluje na verigi blokov Solana in je ključ do vznemirljivih novih pogledov in možnosti, saj je Solana hitra in ima nizke stroške transakcij. Z žetonom ATLAS lahko kupite katero koli digitalno premoženje, ki ga potrebujete za potopitev v vesolje igre Star Atlas, vključno z zemljišči, ladjami, člani posadke in opremo. S sistemom ATLAS lahko kupite tudi POLIS, igralno valuto, ki je potrebna za upravljanje nekaterih vidikov vaše igralne izkušnje. POLIS boste potrebovali zlasti za upravljanje svojega novega sveta z objavljanjem odlokov in upravljanjem svoje skupnosti.

Kje lahko kupim ATLAS?

ATLAS je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot sta Kraken ali Bitfinex, pa tudi na dexih, kot je Pancakeswap.

10. Metahero (HERO)

Tržna kapitalizacija: 18 milijonov dolarjev

MetaHero (HERO) si prizadeva z našo evolucijo v vzporednem digitalnem vesolju sprejeti kriptovalute na naslednjo raven. Ta metaverse projekt spodbuja idejo metaskeniranja – realističnega skeniranja predmetov iz realnega sveta v avatarje, ki so uporabni v metaverse. Peojekt se je pričel junija 2021 z začetnim zagonskim skladom v višini 10 milijonov dolarjev.

Metahero v bistvu služi kot most med resničnostjo in digitalnim svetom ter na edinstven način povezuje igralce, umetnike in podjetnike. Osrednji del poslanstva projekta Metahero je revolucionarni koncept digitalne človeške tehnologije (DHT). Metahero z izkoriščanjem moči DHT uporabnikom omogoča ustvarjanje nadrealističnih metaherojev, ki so presenetljivo podobni svojim resničnim kolegom.

HERO je lastni žeton Metahera in se uporablja izključno v ekosistemu za sklepanje transakcij na 3D NFT tržnici ter za plačilo skeniranja in nakupov v metaverseju. HERO temelji na BSC, katerega pametne pogodbe omogočajo skalabilnost platforme. To omogoča, da lahko HERO zadovolji vlagatelje vseh velikosti portfeljev. HERO uporablja resnične poslovne primere uporabe na področju družbenih medijev in umetnosti. Za ustvarjanje avatarjev in virtualnih predmetov, ki se lahko uporabljajo v igrah, družbenih medijih, umetnosti, modi in medicini, uporablja izjemno realistično 3D tehnologijo.

Kje lahko kupim HERO?

HERO je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Crypto.com, KuCoin in ByBit, pa tudi na dexih, kot je Pancakeswap.

Ko potegnemo črto

Kljub zatišju kripto trga pa je tiha in hitra širitev metaversa spodbudila nastanek številnih obetavnih kriptoprojektov, namenjenih podpori in izboljšanju izkušenj v virtualnem svetu. Med glavnimi kandidati izstopa Render (RNDR), mu zelo dobro kaže v 2023, saj poganja omrežje OTOY in ponuja bistvene računalniške vire za izkušnje virtualne in razširjene resničnosti. Poleg tega predstavlja stičišče dveh obetavnih sektorjev v kripto svetu – umetna inteligenca in metaverse. Potem imamo še »stare mačke« metaversa – Decentraland (MANA), Sandbox (SAND) in Axie Infinity (AXS), ki so se že naučili iz izkušenj in bodo ponudili vznemirljive priložnosti v rastočem gospodarstvu metavesolja.

Pogosta vprašanja

Kaj je metaverse žeton?

Zakaj bi moral razmisliti o nakupu metaverse kriptovalut?

Katere so obetavne metaverse kriptovalute za nakup 2023?

Katere dejavnike moram upoštevati, preden začnem vlagati v metaverse kriptovalute?

Kje lahko kupim metaverse žetone?