Treking ali pohodništvo sta že pregovorno najljubša aktivnost na prostem za Slovence. In zdaj, ko je poletje pred vrati, sončni zahod pa okoli devete zvečer, se nam ideja o raziskovanju čudovitih evropskih planin zdi še posebej mamljiva. Ker pa je ob malem morju skritih biserjev težko izbrati »ta pravega«, vam je Joker pripravil seznam “Top Treking Potovanja 2024” v Evropi za to poletje.

Treking potovanja 2024

Živo srebro se vzpenja nad 23 stopinj, jope smo zamenjali za majice s kratkimi rokavi, naši sosedi pa se že brezsramno pomanjkljivo oblečeni sončijo na verandi (in prav je tako). Poletje trka na vrata, mi pa se ne moremo upreti čarobni pokrajini, svežemu gorskemu zraku in vznemirljivim dogodivščinam na prostem.

Kar se tiče geografske lege, smo Slovenci zelo privilegirani. Evropa je dom nekaterih najznamenitejših pohodniških poti na svetu, ki ponujajo popoln pobeg v objem narave. Ne glede na to, ali ste izkušen pohodnik ali ljubitelj narave, ki išče nepozaben poletni oddih, vas bo teh 8 najboljših treking poti v Evropi popeljalo na nepozabno potovanje po navdušujočih razgledih in različnih terenih. Zato obujte pohodniške čevlje, spakirajte nahrbtnik in se pripravite na raziskovanje čudovitih poti, ki vam bodo nosnice napolnile s svežim zrakom in vam pustile življenjske spomine. In morda tudi kakšen žulj.

Zanimivost: Pot GR 20 na Korziki v Franciji pogosto velja za eno najtežjih daljinskih pohodniških poti v Evropi. Njena dolžina je 180 kilometrov (112 milj), na njej pa so zahtevni tereni, vključno s strmimi vzponi in spusti, skalnatimi potmi in ozkimi grebeni.

1. Tour du Mont Blanc

Foto: Adobe Stock

Države: Francija, Italija in Švica

Aktivnost: Treking potovanja

Zahtevnost: Zmerno do zahtevno

Čas: 10 – 14 dni

Odpravite se na epsko pustolovščino po veličastnem masivu Mont Blanc in prečkajte tri države – Francijo, Italijo in Švico. Ta legendarna pohodniška pot je dolga približno 170 kilometrov, ki poteka skozi idilično alpsko pokrajino. Poleg narave boste na vsakem koraku spoznavali različne kulture, kulinariko in jezike, kar bo še dodatno obogatilo vašo pohodniško pustolovščino. Potopite se v živahno vzdušje alpskih vasic, okusite slastne lokalne dobrote in odkrijte edinstvene tradicije, ki oblikujejo te gorske skupnosti.

Mont Blanc, vrh Evrope

Čez celotno pot bo v vašem vidnem spektru kraljeval Mont Blanc, ki je je z 4.809 metri višine najvišji vrh Evrope.  Tour du Mont Blanc tako pohodnikom ponuja edinstveno priložnost, da z različnih zornih kotov opazujejo navdušujočo veličino te veličastne gore.

Kje se je še vredno ustaviti na poti?

 • Chamonix v Franciji
 • Courmayeur v Italiji in
 • Champex-Lac v Švici

Z osupljivimi gorskimi razgledi, bujnimi travniki in očarljivimi alpskimi vasicami je ta pohod popolna mešanica narave in kulture. Zahtevnost poti se med potjo spreminja, na nekaterih odsekih so potrebni strmi vzponi in spusti. Pohod je priporočljiv za pohodnike z zmerno do visoko stopnjo telesne pripravljenosti.

Zanimivost: Prvotno je pot Tour de Mont Blanc leta 1700 prehodil ženevski geolog Horace Benedict de Saussure. Želel je najti način, kako se povzpeti na Mont Blanc, vendar mu to ni uspelo, zato je na koncu prehodil celotno pot okoli njega.

2. Balkanski izziv treh vrhov

treking Makedonija
Foto: Adobe Stock

Države: Albanija, Kosovo, Severna Makedonija

Aktivnost: Treking potovanja

Zahtevnost: Zahtevno

Čas: 5 – 6 dni

No, tale pa se sliši dokaj domače. Pripravite se na absolutno vznemirljivo pustolovščino, ki vas bo popeljala po razgibanih gorskih verigah, neokrnjeni divjini in neosvojenih pokrajinah Balkana.

Najprej se boste povzpeli na goro Korab (2764 m), ki si jo delita Albanija in Makedonija. Dan se začne v zelenih albanskih dolinah in z napornim, a ne tako tehničnim vzponom po zelenih pašnikih. Po spustu se boste odpeljali do najmlajše evropske države, Kosova.

Naslednji dan se boste povzpeli na najvišji vrh Gjeravica (2656 m) in se mimo balvanskih polj in ledeniškega jezera v obliki srca povzpeli na mogočen vrh. Spustite se po stari jugoslovanski mejni patruljni poti in prenočite v pastirski koči. Od tam se boste podali na pohod po zelenih pašnikih in starih gozdovih Vzhodnih Alp do meje s Črno goro. Vaš zadnji vrh naslednji dan bo strma Zla Kolata (2534 m), najvišji vrh Črne gore.

Izziv treh vrhov se imenuje tako z razlogom

Izziv treh vrhov ni za kar vsakega. Zahteva fizično vzdržljivost, mentalno trdnost in pustolovski duh. Ko boste osvojili vsak vrh, premagovali strme vzpone, skalnate terene in nepredvidljive vremenske razmere, boste presegli svoje meje in doživeli globok občutek osebnega dosežka. Spomini, ki ste si jih ustvarili, in lekcije, ki ste se jih naučili med tem izzivom, vam bodo ostali še dolgo po tem, ko bodo odmevi vašega zmagoslavnega vzklikanja potihnili.

3. Nacionalni park Cinque Terre

Foto: Adobe Stock

Države: Italija

Aktivnost: Treking potovanja

Zahtevnost: Enostavno do zmerno

Čas: 5 dni (1 dan za vsako vas)

Če ste pristaš enodnevnih izletov, je ta opcija idealna za vas. Pohodniška pot Cinque Terre se vije ob slikoviti ligurijski obali in pohodnikom ponuja izjemno doživetje nekaterih najbolj slikovitih italijanskih pokrajin. Pet vasi Cinque Terre – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore – ima vsaka svoj edinstven čar in značaj. Od pastelno obarvanih hiš na skalah do živahnih pristanišč, polnih ribiških čolnov, te vasi izžarevajo nedvomno sredozemsko privlačnost. Pot je dolga približno 12 kilometrov in vas popelje med vinograde, terasirana pobočja, dišeče nasade limon in neokrnjene plaže.

Modra pot

Kraja Riomaggiore in Monterosso al Mare povezuje 11 km dolga Modra pot. Nekateri deli poti so zelo enostavni za hojo, na primer asfaltirani del, ki povezuje Riomaggiore z Manarolo, drugi deli pa se vzpenjajo po pobočjih s čudovitim razgledom ob obali. Celotno pot prehodite v približno 5 urah, pri čemer ni upoštevan čas za raziskovanje in zadrževanje v vsakem mestu. Za pohod med vsemi petimi mesti si vzemite cel dan.

Pot Vernazza-Monterosso

Za tiste, ki si želijo zahtevnejšega pohoda, je pot med Vernazzo in Monterossom prava izbira. Ta pot vas bo vodila v hrib skozi strme terasaste vinograde in gosto sredozemsko vegetacijo ter vas nagradila s čudovitim razgledom na obalo. Ko pridete na vrh, si obvezno oddahnite in se prepustite razgledom, saj je razgled s te razgledne točke naravnost osupljiv.

Joker namig: Ena od najboljših stvari pri tem pohodu je, da vam ga ni treba prehoditi v celoti. Ko se utrudite, se namesto na pot odpravite z vlakom do naslednjega mesta.

4. Pohodniška pot Laugavegur

Foto: Adobe Stock

Države: Islandija

Aktivnost: Treking potovanja

Zahtevnost: Zahtevno

Čas: 4-5 dni

Pobegnite v nezemeljske pokrajine Islandije in se odpravite na več dnenvi pohod po poti Laugavegur, kjer se boste večkrat počutili, kot da ste se znašli blizu Zidu iz Igre prestolov. Pot Laugavegur je znana kot ena najbolj osupljivih pohodniških poti v Evropi in ponuja navdušujočo pustolovščino po razgibanih gorah, geotermalnih območjih, ledeniških dolinah in dramatičnih vulkanskih pokrajinah. Ta pokrajina predstavlja očarljiv kontrast ognja in ledu.Ni naključje, da je National Geographic to 55 km dolgo pohodniško pot uvrstil med najboljše na svetu.

Pot se začne v barvitem, geotermalno aktivnem naravnem rezervatu Landmannalaugar. Povzpeli se boste na črna obsidianska pobočja Hrafntinnusker in prečkali redko polje črnega pepela Mælifellssandur. Od tam se boste podali v Þórsmörk ali Thorjevo dolino, presenetljivo zeleno območje med tremi ledeniki.

Mogočni prelaz Fimmvörðuháls

Eden od vrhuncev poti je zahtevni prelaz Fimmvörðuháls. Ta odsek pohodnike vodi čez vulkanski greben in ponuja navdušujoče razglede na dva ledenika, Eyjafjallajökull in Mýrdalsjökull (Nič hudega, če jih ne znate izgovoriti). Na poti boste naleteli na kaskadne slapove, izvirne formacije lave in panoramske razglede, ki se zdijo kot iz fantazijskega romana. Prečkanje tega prelaza je vznemirljiv dosežek in pravi preizkus pohodniške spretnosti.

Prečkanje nešteto rek in vrelcev

Pot Laugavegur vodi čez več ledeniških rek, zato se pripravite se na osvežujoče (no, morda hladne) prehode rek, ki zahtevajo previdno manevriranje in morda tudi nekaj brodenja. Po celodnevnem pohodu si utrujene mišice pocelite v enem od naravnih vročih vrelcev na poti. Te geotermalne oaze nudijo pomlajevalno izkušnjo, ki vam omogoča, da se sprostite in povežete s surovo močjo narave.

Joker namig: Pri načrtovanju pustolovščine na Laugavegurju poskrbite za potrebna dovoljenja in rezervacije koč ali kampov ob poti. Spakirajte primerna oblačila za islandske vremenske razmere, ki se nenehno spreminjajo, vključno z nepremočljivimi plastmi, toplimi oblačili in trpežnimi pohodniškimi čevlji. Če kampirate ob poti, imejte s seboj dovolj hrane, vode in opreme za kampiranje. Poleg tega ne pozabite na krhek ekosistem poti in se držite načel “ne puščajte sledi”, da ohranite to neokrnjeno okolje.

5. Madeira: od obale do obale

potovanja madeira
Foto: Adobe Stock

Države: Portugalska (Madeira)

Aktivnost: Treking potovanja

Zahtevnost: Zmerno do zahtevno

Čas: 4-5 dni

Če si želite dobre pustolovščine z manj utrjenimi potmi in manj ljudmi, kot jih ponuja celinska Evropa, je Madeira prava izbira za vas. Zaradi blagega celoletnega podnebja, zares čudovite pokrajine in živahne flore je Madeira dobila vzdevek Plavajoči vrt. Pohod od obale do obale Madeire  vam omogoča, da se potopite v čarobnost otoka, ko prečkate njegov raznolik teren, od strmih obalnih klifov do zelenih dolin in terasastih pobočij. Na voljo je veliko čudovitih enodnevnih pohodov, ki jih lahko povežete v celoto in tako prepotujete od obale do obale.

Iz glavnega mesta Funchal se odpravite po mirni poti vzdolž tradicionalnih namakalnih kanalov (levadas) na Madeiri in po navpičnih skalah v Porto da Cruz, od koder se odpirajo razgledi na ocean, gost gozd, divje cvetlice in gore. Naslednji dan se boste podali po Madeirskem lovorjevem gozdu Laurisilva, ki je na seznamu Unesca. Ta pohod vam ponuja priložnost, da se sprehodite po teh mističnih gozdovih, kjer sončna svetloba prodira skozi gosto listje in ustvarja eterično vzdušje, ki je kot iz pravljice.

Naslednji dan se boste podali na pohod po Madeirski poti PR1, po kateri boste prehodili tri najvišje vrhove otoka – Pico do Arieiro (1817 m), Pico das Torres (1851 m) in Pico Ruivo (1862 m). Nato sledi strm spust z višavja do neokrnjene severne obale Madeire do plaže Seixal, slavne plaže s črnim vulkanskim peskom in ogromnimi slapovi.

Severne pečine in morske pokrajine

Severna obala Madeire se ponaša z dramatičnimi klifi, ob vznožju katerih se razbijanjo valovi ter na vrhu katerih v  krožijo galebi. Pustolovščino lahko tu začnete v vasi Porto Moniz in sledite poti vzdolž razgibane obale. Med pohodom se vam bodo odprli panoramski razgledi na Atlantski ocean, očarljiva lepota vulkanskih skalnih formacij in priložnost, da opazujete moč narave v akciji.

6. West Highland Way, Škotska

Države: Škotska (Velika Britanija)

Aktivnost: Treking potovanja

Zahtevnost: Zmerno

Čas: 5 – 10 dni

West Highland Way je eden najbolj znamenitih večdnevnih pohodov na svetu. Enako bi lahko rekli tudi za Škotsko višavje na splošno, ki je ena od najbolj priljubljenih pohodniških destinacij na svetu. Ta znamenita pohodniška pot na dolge razdalje je dolga 154 kilometrov in vas popelje od obrobja Glasgowa do veličastnega višavja na Škotskem. West Highland Way s svojo dih jemajočo pokrajino, starodavno zgodovino in toplim škotskim gostoljubjem obljublja nepozabno pustolovščino za tiste, ki se želijo potopiti v lepoto škotske divjine.

Iz Milngavieja, majhnega mesta blizu Glasgowa, se odpravite proti severu do Fort Williama – poleg Ben Nevisa, najvišje gore v Združenem kraljestvu. Med potjo se boste sprehodili po čudovitih bregovih jezera Loch Lomond in se povzpeli na hrib Conic Hill, od koder se odpirajo čudoviti razgledi na jezero. Sprehodili se boste skozi Glencoe, mimo znamenite oblike Buachaille Etive Mor, skozi Rannoch Moor in na koncu dosegli Glen Nevis in Fort William.

Osvajanje ikoničnih gora Munros

Za navdušene pohodnike, ki iščejo izzive, je West Highland Way priložnost za osvojitev nekaterih najbolj znanih škotskih vrhov. Na poti lahko zavijete na vrhove znamenitih Munrov, kot sta Ben Lomond in Buachaille Etive Mor. Ko boste stali na teh veličastnih vrhovih, boste nagrajeni s panoramskimi razgledi, zaradi katerih se vam bo splačalo vložiti napor in ki vam bodo pustili neizbrisen pečat.

Na poti lahko prenočite v hotelih, planinskih kočah ali domovih, čeprav se veliko ljudi odloči za kampiranje. Nastanitev načrtujte vnaprej, da si zagotovite udobno in prijetno izkušnjo. To je najstarejša pohodniška pot v Združenem kraljestvu in velja za eno najbolj legendarnih na svetu.

7. Gran Canaria Traverse

Države: Španija (Kanarski otoki)

Aktivnost: Treking potovanja

Zahtevnost: Zahtevno

Čas: 5 – 6 dni

Ena od najbolj priljubljenih destinacij za Slovence ne ponuja le dobre deskarske valove in sproščene počitnice na plaži, temveč tudi aktivne pohodniške avanture. Gran Canaria je zaradi raznolikosti pokrajine in mikroklime znana kot miniaturna celina. Pohodniška pot Gran Canaria Traverse vas bo popeljala na izjemno potovanje po razgibanih gorah, bujnih gozdovih, slikovitih dolinah in dramatičnih obalnih klifih. Ta treking z raznolikimi pokrajinami, bogato biotsko raznovrstnostjo in osupljivimi razgledi ponuja nepozabno raziskovanje naravnih čudes Gran Canarie.

Naša najljubša možnost je, da pohod začnete v notranjosti, v soteski Barranco de Guayadeque, ki so jo v zanimivih jamskih hišah poseljevali predšpanski Kanarci. Skozi borov gozd se boste povzpeli na vrh El Pico de Las Nieves (1950 m), najvišje gore na Gran Canarii. Naslednji dan boste prečkali skalnato višavje do znamenitega Roque Nublo, 80-metrskega monolita, ki je zavit v mite in skrivnosti.

Od tam boste šli skozi jamske vasi in gorske razgledne točke, dokler se ne spustite skozi redek subtropski gozd laurisilva. Od tam se boste počasi spuščali po dolini Agaete, najbolj rodovitni dolini na otoku, dokler ne pridete do obalne vasi Agaete. No, zdaj pa je že čas za kopanje in sprostitev.

Česa ne smete izpustiti?

 • Roque Nublo: Vrhunec poti Gran Canaria Traverse je veličastni Roque Nublo, znamenita vulkanska skalna formacija, ki se dviga 1.813 metrov nad morjem. Ta monolitna znamenitost ponuja panoramski razgled na otok in priča o vulkanskem izvoru otoka.
 • Maspalomasove sipine: Ko se bo pot bližala koncu, vas bo pozdravilo osupljivo obalno razkošje Gran Canarie. Raziščite znamenite sipine Maspalomas, zaščiteni naravni rezervat, kjer se zlate peščene sipine raztezajo, do koder seže pogled. Med sprehodom po nedotaknjenih plažah poslušajte šumenje valov in uživajte v osvežujočem oceanskem vetriču.

8. Camino de Santiago

Foto: Adobe Stock

Države: Španija, Francija, Portugalska

Aktivnost: Treking potovanja

Zahtevnost: Enostavno do zmerno

Čas: 30 – 35 dni

Najbrž bi bil greh, da med najlepšimi pohodniškimi potmi ne omenimo najbolj slavne med njimi. To legendarno pohodniško pot, znano tudi kot Pot svetega Jakoba, že stoletja prehodijo tisti, ki iščejo duhovno rast, kulturno poglobitev in globok stik z naravo. Camino de Santiago, ki se razprostira na več poteh po Evropi, ponuja nepozabno pustolovščino, ki združuje dih jemajoče pokrajine, očarljive vasi in globok občutek tovarištva med popotniki.

Po tej poti so hodili že od začetka 9. stoletja, ko so jo obiskovali kralji in kraljice, rimske vojske in legije katoliških romarjev, v zadnjih letih pa privablja vedno več različnih obiskovalcev. Samo leta 2017 je pot do Santiaga prehodilo več kot 300.000 pohodnikov, znanih kot “peregrinos” ali romarji, ki so se odpravili na grob svetega Jakoba v Santiago de Compostela.

Camino de Santiago se lahko prehodi preko več različnih poti:

 • Francoska pot ali Camino Francés je najbolj znana in priljubljena pot na poti Camino de Santiago. Ta pot, ki se začne v francoskih Pirenejih, je dolga približno 800 kilometrov in vodi romarje skozi raznolike pokrajine in zgodovinska mesta severne Španije. Za pripravljene in izkušene pohodnike ta pot traja približno 30 dni od začetka do konca.
 • Severna pot ali Camino del Norte se vije vzdolž zelene severne obale Španije in se začne v obmejnem mestu Irún, nato pa poteka skozi Bilbao, Santander in Oviedo. Pot je poudarjena z dramatičnimi obalnimi klifi, razgibanimi gorami in majhnimi ribiškimi vasicami. Ta treking za izkušene pohodnike običajno traja 35 dni.
 • Portugalska pot: To je najlažja možnost, saj poteka po razmeroma ravnem, a čudovitem terenu od Lizbone do Porta in navzgor v Španijo. Priljubljena pot se začne v Portu in vodi proti severu ob razgibani atlantski obali in gozdnatem višavju. Camino se začne v Lizboni in je dolg več kot 390 milj. Upoštevajte, da je večina tega odseka speljana po avtocestah (hoja po cesti).
 • Via de la Plata: Ta pohod je najdaljši pohod po Španiji in je dolg 620 kilometrov ter poteka po stari rimski cesti od Seville do Santiaga de Compostela. Pot, ki vodi skozi Mérido, Cáceres, Salamanco, Zamoro in številna druga španska mesta, je priporočljiva za ljubitelje zgodovine, ki si želijo drugačne avanture.
 • Angleška pot ali Camino Inglés je najkrajša od vseh tradicionalnih poti in je pot v obliki črke Y, ki se lahko začne v La Coruni ali Ferrolu v severozahodni španski pokrajini Galicija. Začne se v La Coruni, meri le 74 kilometrov, kar je premalo, da bi si zaslužili Compostelo.
 • Camino Finisterre: Za nekatere romarje se Camino ne konča v Santiagu de Compostela. Namesto tega številni pohodniki nadaljujejo pot še 73 kilometrov do Finisterreja, skalnatega polotoka, ki v dobesednem prevodu pomeni »konec sveta«.

Treking potovanja 2024: Ko potegnemo črto

Od očarljivih vrhov Tour du Mont Blanc do robustne lepote West Highland Way, od obalnega čara Cinque Terre do neokrnjene pokrajine Gran Canaria – te poti pričajo o neverjetni raznolikosti in naravnih čudesih, ki vas čakajo na stari celini, dragi popotniki in avanturisti. Ko se odpravljate na pohodniške oz. treking pustolovščine, imejte odprt um, radoveden duh ter – dobro opremo. Kajtina poti vas lahko čaka nekaj vzponov, žuljev in nepričakovanih srečanj z divjimi živalmi. In prav v teh trenutkih tiči prava pustolovščina in nastanejo najboljše zgodbe! Zato obujte pohodniške čevlje, vzemite svoj dobri (stari) zanesljivi nahrbtnik in se odpravite na svojo evropsko pohodniško eskapado. Upamo, da vam bo ta seznam v pomoč. Srečno!

Treking potovanja in pogosta vprašanja

Kateri letni čas je najboljši za treking po Evropi?

Kako je z nastanitvijo pri pohodniških poteh?

Ali lahko te treking poti prehodim sam/-a ali se je bolje pridružiti vodenemu izletu?

Kako lahko zagotovim svojo varnost med pohodništvom v Evropi?