Pri trgovanju s kriptovalutami poznamo tako kripto borze kot trgovalne platforme. Laično rečeno, kripto borza kriptovalut je mesto, kjer se »srečate« z drugo osebo in z njo izmenjujete kriptovalute. Borzna platforma (npr. Binance) deluje kot posrednik – povezuje vas (vašo ponudbo ali zahtevo) s to drugo osebo (prodajalcem ali kupcem). Pri posredniških ali trgovalnih platformah (brokerage) pa ni “druge osebe” – vi enostavno pridete in izmenjate svoje kriptožetone ali fiat denar z zadevno platformo, brez vmešavanja tretje osebe. Kadar obravnavamo lestvico najboljših platform pa obe vrsti (borze in posredniške hiše) običajno kar obravnavamo pod krovnim izrazom – borza. To je storjeno z namenom poenostavljanja.

Kaj so trgovalne platforme in kako delujejo?

Trgovalne platforme so platforme za izmenjavo sredstev, ki omogočajo zamenjavo digitalne valute za drugo. Lahko gre tudi za izmenjavo digitalne valute s fiat valuto. Na kripto trgu so se v zadnjih nekaj letih pojavile nove trgovalne platforme, poleg tega pa je tudi večina že uveljavljenih trgovalnih platform začelo ponujati menjavo kriptovalut. Vse trgovalne platforme ne delujejo na enaki osnovi in z enako kakovostjo, zato smo vam pripravili seznam najboljših trgovalnih platform za kriptovalute po našem izboru.

Kako izbrati trgovalno platformo za kriptovalute?

Obstaja malo morje trgovalnih platform, ki danes ponujajo menjavo kriptovalut, zato se je na prvo žogo težko odločiti, katero izbrati. Velja tudi omeniti, da ni popolne trgovalne platforme, ki bi bila univerzalno najboljša za vse uporabnike. Vsaka ima svoje prednosti in slabosti, zaradi katerih je primerna za različne nivoje uporabnikov in različne potrebe oz. želje. Tukaj vam predstavljamo najpomembnejše dejavnike pri izbiri prave trgovalne platforme:

Enostavnost uporabe: Začetnik se lahko hitro izgubi v neštetih funkcijah. Če torej iščete mesto za začetek, si oglejte platformo, ki je preprosta in lahko razumljiva. Oglejte si aplikacijo, ki je uporabniku prijazna, ob registraciji ponuja brezplačno denarnico, ponuja osnovne vodiče v zvezi s kriptovalutami in ima funkcijo, kjer lahko vidite obvestila o cenah ali kjer plačujete z različnimi kriptovalutami.

Preglednost in avtentičnost: Dobro je poiskati platformo, ki ponuja podporo strankam in je tudi odprta za javno razkritje imen lastnika podjetja in ekipe. Če o tem niste preprilčani, si lahko preberete ocene platforme na različnih uporabniških portalih.

Pristojbine in drugi stroški: Pazite na platforme s skritimi stroški. Dobro je primerjati pristojbine različnih platform in vedeti morate, da večina platform zaračunava pristojbine.

Varnost: To obravnavamo kot najpomembnejši dejavnik, saj imate opravka z dragocenimi sredstvi. Zato izberite platformo, ki ponuja hladno skladiščenje ali hladno denarnico, zlasti če imate precejšnjo količino digitalne valute. Prav tako poiščite platformo s politiko KYC  (Know your customer) – varna platforma mora imeti to skupaj s spletnim naslovom, ki se začne s HTTPS in ne HTTP. Nazadnje poiščite večplastni postopek preverjanja, zlasti pri dvigovanju kriptovalut.

Izbira kripto kovancev: Obstaja malo morje digitalnih valut in nekatere platforme jih ponujajo bistveno več kot ostale. Izbira kovancev je vsekakor pomemben dejavnik, če želite zgraditi razgiban portfelj.

Kakšna je razlika med trgovalnimi platformami (npr. eToro) in kripto borzami (npr. Binance)?

eToro je platforma za trgovanje z več naložbami, ki ponuja tako naložbe v delnice in kriptovalute kot tudi trgovanje s CFD-ji. Binance je ena od vodilnih kripto borz, ki ponuja Bitcoin in ostale kriptovalute.

Top trgovalne platforme za kripto

Zgoraj omenjeni dejavniki so dobra orientacija za iskanje ustrezne platforme za trgovanje s kriptovalutami. Upoštevajte, da bo končna odločitev temeljila vaših ciljih in željah. Različne trgovalne platforme imajo različne prednosti. Spodaj vam predstavljamo 5 najboljših trgovalnih platform po našem okusu.

5. Revolut

Revolut

Revolut je finančno tehnološko podjetje, ki ponuja bančne storitve. Pred kratkim so dodali možnost trgovanja s kriptovalutami. Revolut omogoča hiter, enostaven in preprost nakup in prodajo kriptovalut. Vendar pa ima tudi veliko slabost. Če niste naročnik Revolutovega plačniškeha načrta Metal, kriptovalute, ki jo kupite na Revolutu, ne morete poslati zunaj njihovega ekosistema.

Zanesljivost in regulacije: Revolut Trading Ltd (FRN 832790) je imenovani zastopnik družbe Resolution Compliance Ltd (FRN 574048), ki je pooblaščena in regulirana s strani Financial Conduct Authority v Združenem kraljestvu.

Varnost: Po zakonu in predpisih FCA vaš denar na Revolutu varujejo regulirane banke. Uporabnikov denar se hrani na teh računih, dokler se ne izplača.

Ponudba kriptovalut: Revolut je močno razširil svojo ponudbo kriptovalut in ima zdaj dostop do več kot 50 kriptovalut, med drugimi tudi Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) in Cardano (ADA).

Depoziti in izplačila: Revolut ponuja instant nakazila in dvige kriptovalut na in iz uporabniškega računa, pri tem pa se plača pristojbina.

4. Fortrade

fortrade

Fortrade ima enostavno odpiranje računa in je reguliran posrednik s spoštovanimi licencami, kot sta FCA in ASIC, izobraževalni oddelek je dobro razvit, platforme in raziskave so na dobri ravni, tudi stroški so na povprečni ravni. Po drugi strani pa ne ponuja 24/7 podpore, pogoji se razlikujejo v vsaki entiteti, prav tako so lahko razponi za nekatere instrumente relativno visoki.

Ponudba kriptovalut: Fortrade ponuja omejeno število digitalnih valute: Bitcoin (BTC), Micro Bitcoin Futures, Ethereum (ETH), Ethereum Futures Dash (DASH), Litecoin (LTC).

Depoziti in izplačila: Fortrade podpira več načinov nakazovanja ali dvigovanja sredstev na trgovalne račune in sprejema številne možnosti, vključno z vsemi večjimi kreditnimi/debetnimi karticami, bančnimi prenosi, Netellerjem, Skrillom in PayPalom.

Pristojbine: Na splošno so pristojbine precej sprejemljive, morda so le za blago pristojbine nižje pri drugih konkurentih.

3. Plus500

plus500

Za to platformo oz. posrednika ste morda že slišali, saj se zelo osredotočajo na oglaševanje. Plus500 je specializiran za CFD-je in ponuja tudi možnost špekuliranja s kriptovalutami. Pri tem pa moramo omeniti, da si pri Plus500 dejansko ne lastite kriptovalut. Plus500 je posrednik CFD, kjer CFD pomeni pogodbo za razliko. Ko kupite kriptovaluto ali delnico, odprete pogodbo, ko pa svojo kriptovaluto prodate, pogodbo zaprete. Tako stavite le na ceno valute, delnice ali blaga in si valute ne lastite.

Zanesljivost in regulacije: Plus500 je zanesljiv posrednik in eden vodilnih na trgu. Imajo na milijone strank in vsako leto sklenejo na milijone poslov. Pomoč uporabnikom je na voljo 24 ur na dan, kar je plus. Plus500 nadzoruje FCA, ki je eden najstrožjih finančnih regulatorjev na svetu.

Ponudba kriptovalut: Za trgovalno platformo, ki ni specializirana za kriptovalute, ima Plus500 še vedno lepo izbiro. Izbirate lahko med več kot 10 kriptovalutami, med drugimi: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP).

Pristojbine in stroški: Plus500 zaračuna pristojbine, ker mora platforma nekako zaslužiti. Morda ste navajeni, da posredniki kriptovalut zaračunavajo fiksno pristojbino na transakcijo, Plus500 pa tega modela ne uporablja. Plus500 deluje s tržnim razponom. To je enako kot provizija, vendar se razlikuje glede na produkt, v katerega vlagate. Tržni razmik je vedno jasno naveden in se giblje med 0,02 % in 2,00 %. Stroški Plus500 so na splošno precej visoki.

Depoziti in izplačila: Plus500a trgovcem ponuja veliko različnih načinov plačila in izplačila: Bančno nakazilo, kreditna kartica, PayPal, Skrill, iDEAL, itd.

2. eToro

etoro

eToro je trgovalna platforma, ki vlagateljem iz EU omogoča trgovanje z delnicami, kriptovalutami, blagom in drugim. Za kriptovalute ima eToro edinstven pristop k temu, kaj lahko storite prek interakcij z drugimi. Možnost, da sledite najbolje ocenjenemu (na platformi eToro) trgovcu in da platforma samodejno trguje z istimi posli, je zanimiv koncept.

Zanesljivost in regulacije: eToro je varen in zanesljiv. eToro deluje v skladu s finančnimi regulatorji prvega reda, vključno z FCA, ASIC, CySEC in FinCen. V eToro so sredstva strank varno shranjena v zaupanja vrednih bankah, njihovi osebni podatki pa so zaščiteni s certifikatom SSL.

Ponudba kriptovalut: eToro pomuja več kot 80 kriptovalut, vključno z: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Stellar (XLM), Litecoin (LTC).

Depoziti in izplačila: eToro depozite zadrži za 7 dni, kar pomeni, da sredstev ne morete uporabiti 7 dni. Za dvige velja enodnevni zadržek. Po zadržanju lahko prenosi trajajo še 3 dni. Minimalni znesek za izplačilo je 50 USD, vaš račun pa mora biti v pozitivnem stanju (tj. ne sme biti v pregledu), da lahko opravite izplačilo.

Pristojbine: Čeprav eToro ne zaračunava pavšalnih provizij za trgovanje, pa si zaračunava provizijo prek razponov. Večji kot je razpon med ponudbo in povpraševanjem, višja je provizija eToro.

Varnost: eToro varna spletna stran in to velja tudi za njihovo mobilno aplikacijo. Uporabnikom, ki bi radi svojim računom dodali dodatno stopnjo varnosti, ponujajo tudi dvofaktorsko preverjanje pristnosti.

1. AvaTrade

AvaTrade je zaupanja vredna globalna blagovna znamka, ki je najbolj znana po tem, da trgovcem ponuja širok izbor možnosti trgovanja. Družba AvaTrade ima sedež v Dublinu na Irskem, satelitske pisarne pa po vsej Evropi in azijsko-pacifiški regiji ter je registrirana v več jurisdikcijah po vsem svetu. Platforma je primerna tudi za novince.

Trgovanje s kriptovalutami je na voljo prek CFD-jev, ni pa na voljo prek trgovanja z osnovnim sredstvom (npr. nakup Bitcoina).

Varnost: Družba AvaTrade velja za nizko tvegano. AvaTrade ne kotira na borzi in nima banke. Družbi izdajajo dovoljenja trije regulatorji 1. stopnje (visoko zaupanje), štirje regulatorji 2. stopnje (povprečno zaupanje) in en regulator 3. stopnje (nizko zaupanje).

Ponudba kriptovalut: Avatrade ponuja vse večje kriptovalute: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dash (DASH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP).

Depoziti in izplačila: Za odprtje računa je potrebnih le 100 USD, AvaTrade pa ne ponuja nobenih količinskih popustov. V pravnih dokumentih so navedene pristojbine za bančne prenose in transakcije s kreditnimi karticami. Obdelava izplačil je lahko nenavadno počasna, saj je za prejem bančnih nakazil potrebnih kar 10 delovnih dni.

Pristojbine: Razponi AvaTrade so blizu povprečja panoge, tik pod enim pipom na EUR/USD pri 0,9 pipa, vendar so nekoliko višji od začetnih računov. Po treh mesecih neaktivnosti računa zaračunajo pristojbino v višini 50 USD, po enem letu neaktivnosti pa upravno pristojbino v višini 100 USD.

>> odprite račun na avatrade.com <<

Zaključek

Če želite začeti trgovati s kriptovalutami ali investirati, je pomembno, da izberete najboljšo trgovalno za svoje cilje. Ne glede na to, ali želite izbiro največ kriptovalut, najnižje pristojbine ali najlažjo izkušnjo, obstaja dobra platforma za vas. Dobro je tudi preveriti, katere platforme ponujajo dvig kriptovalut na druge platforme oz. denarnice, če je fleksibilnost visoko na vašem seznamu prioritet. Uveljavljena platforma, kot je AvaTrade je vsekakor dobra za začetnike.

Pogosta vprašanja

Kakšna so tveganja pri trgovanju s kriptovalutami?

Trgovanje s kriptovalutami je tvegano, trgi kriptovalut pa so nestanovitni zaradi več dejavnikov. Na primer, eden od razlogov, zakaj je bitcoin zelo volatilen trg, so skoki povpraševanja po omejenem številu bitcoinov (na voljo jih bo največ 21 milijonov), zato lahko cene doživijo dramatične in velike skoke. Cena Bitcoina se je od svojega nastanka povečala za 40.000 % in eno največjih tveganj za trgovce je ta izjemna nestanovitnost. Kriptovalute, kot sta Bitcoin in Ethereum, so trenutno veliko bolj nestanovitne kot večina tradicionalnih trgov, in ko se presežna nestanovitnost zruši, se lahko soočite z bistveno večjimi izgubami kot na drugih trgih..

Kako odpreti račun na trgovalni platformi?

Kakšna je razlika med centraliziranimi in decentraliziranimi platformami?

Dodaj odgovor