Trgovanje s kriptovalutami: Kako trgovati s kriptovalutami v 2023?

Home » Trgovanje s kriptovalutami: Kako trgovati s kriptovalutami v 2023?

Kriptovalute so ustvarili že številne milijonarje. In medtem ko je trgovanje s kriptovalutami lahko vznemirljivo, je tudi tvegano, če ne veste, kaj počnete. In zato vam je Joker pripravil tale celostni vodič za začetnike, ki želijo trgovati s kriptovalutami v 2023.

Kriptovalute že dolgo niso več »skrivnostni internetni denar, ki se uporablja na dark webu«. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) in druge kriptovalute so v zadnjih nekaj letih postali zelo priljubljeni in danes rešujejo probleme v številnih panogah, od logistike do umetne inteligence. In ne samo, da  so kripto plačila začele sprejemati tudi velike blagovne znamke, temveč imajo Bitcoin v svojem portfelju številne megakorporacije in institucije, ki verjamejo v potencial tehnologije blockchain. Poleg tega je število posameznikov, ki so začeli uporabljati kriptovalute, doseglo (simboličnih?) 420 milijonov.

Trgovanje s kriptovalutami je postalo ena najbolj donosnih dejavnosti na fintech področju. Zato ni čudno, da marsikoga zasrbi, da bi vstopil v hitro rastoči svet kriptovalut. In za novince je lahko navigacija na tem novem trgu zelo zahtevna. Kako se torej varno podati v trgovanje s kriptovalutami? Odgovor na to je ta Jokerjev vodič 2023.

Jokerjev namig: Če se želite podrobneje informirati o zanimivem svetu kriptovalut, si preberite kakšen članek iz naše zbirke Kripto šola.

Kaj je trgovanje s kriptovalutami?

Trgovanje s kriptovalutami je preprosto povedano špekuliranje na gibanje cen kriptovalut preko nakupa in prodaje osnovnih kovancev preko kripto borze oz. trgovalne platforme. Najbrž ste že vsi slišali za Binance, Bitstamp ali Kraken. No, kripto borze delujejo kot posrednik, kjer za nakup kriptovalut uporabite navadno fiat valuto ali pa eno kriptovaluto zamenjate za drugo. Svojo kriptovaluto lahko pretvorite nazaj v običajno valuto, jo pustite na računu za prihodnje posle ali jo dvignete kot gotovino.

Druga možnost trgovanja je tudi prek trgovalnega računa s pogodbo za razliko (CFD). Trgovanje s CFD je vrsta izvedenega finančnega instrumenta, ki vam omogoča, da stavite na spremembe cen Bitcoina (BTC), ne da bi posedovali osnovne valute. Na primer, če verjamete, da se bo vrednost kriptovalute zvišala, lahko izberete dolgo pozicijo, če verjamete, da se bo vrednost znižala, ali kratko pozicijo. Oba instrumenta sta instrumenta s finančnim vzvodom, kar pomeni, da za popolno izpostavljenost osnovnemu trgu potrebujete le majhen depozit, znan kot kritje. Ker pa je vaš dobiček ali izguba še vedno odvisna od skupnega obsega vaše naložbe, trgovanje s kriptovalutami s finančnim vzvodom povečuje tako zaslužke kot izgube.

Opozorilo: Finančni vzvod je primeren za bolj izkušene trgovalce, tukaj ga navajamo kot primer.

Kako trgovati s kriptovalutami za začetnike

Trgovanje poteka po 5 korakih:

1. Opravite lastno raziskavo (DYOR – Do your own research)

Prvi in njapomembnejši korak pri trgovanju s kriptovalutami je lastna raziskava. V času pisanja tega članka aprila 2023 je na voljo več kot 20.000 kriptovalut, ki obstajajo v zelo volatilnem svetu. Preden vstopite vanj, spoznajte različne vrste kriptovalut, uporabo, skupnost, tržno kapitalizacijo in zgodovino cen. Raziščite tudi različne borze, na katerih lahko kupujete in prodajate kriptovalute. Pozorni morate biti tudi na različne dejavnike, ki lahko vplivajo na vrednost kriptovalute, kot so stopnja sprejetja, predpisi in gospodarski dogodki.

Nazadnje so tu še prevare, ki jih v mladem kripto sektorju ne manjka. Večkrat boste verjetno slišali za obetavne »100x« kriptovalute na Twitterju, ki imajo za sabo anonimno ekipo in vprašljivo uporabnost. No, te se večkrat izkažejo za rug-pull, ki je najpogostejša prevara, pri kateri ustanovitelji kriptovalute »napumpajo« ceno in premamijo zraven majhne investitorje, nato pa naenkrat prodajo vse in zbežijo z lepo vsoto denarja.

2. Izberite borzo kriptovalut in ustvarite račun

Ko ste opravili raziskavo, morate izbrati kripto borzo. Za trgovanje s kriptovalutami morate odpreti račun na borzi kriptovalut, kjer vam bo v pomoč naš članek o top kripto borzah za 2023. Ene izmed najbolj priljubljenih so na primer Bitstamp, Binance in Kriptomat. Vse omenjene imajo enostaven uporabniški vmesnik in širok nabor altcoinov, med katerimi lahko izbirate.

Za odprtje računa pri borzi za kriptovalute morate posredovati osebne identifikacijske podatke. Pri ustvarjanju računa boste morali med drugim predložiti svoj naslov, datum rojstva in e-poštni naslov, kar je poznano kot zahteve poznaj svojo stranko (KYC – Know Your Customer). Če pa prisegate na pravo mantro tehnologije blockchain in s tem anonimnost, pa se lahko registrirate na borzi brez KYC. V tem primeru naj vam bo v pomoč naš seznam kripto borz brez KYC preverjanja.

Registracija računa na Binance poteka v 4 korakih:

 • Odprite aplikacijo Binance in tapnite Sign up.
 • Izberite način registracije.
 • Vnesite svoj e-poštni naslov/telefonsko številko.
 • V e-pošto ali telefon boste prejeli 6-mestno kodo za preverjanje.
 • Potrdite in že imate svoj Binance račun

3. Napolnite svoj račun

Ko boste imeli račun na kripto borzi, boste morali povezati svoj bančni račun. Večina borz kriptovalut sprejema bančne naloge SEPA ter nakazila prek debetnih ter kreditnih kartic. Elektronska nakazila so običajno stroškovno najbolj učinkovit način polnjenja računa. Seveda pa lahko svoj račun napolnite tudi tako, da pošljete kriptovalute iz enega kripto računa na drugega z uporabo javnega ključa.

4. Izberite strategijo trgovanja ter kriptovalute

Pri trgovanju s kriptovalutami lahko uporabite veliko različnih strategij trgovanja. Nekateri trgovci kriptovaluto raje kupijo in jo držijo dalj časa (HODL), medtem ko drugi raje pogosto trgujejo in dosegajo manjše dobičke na redni ravni. Pomembno je, da izberete strategijo, ki ustreza vaši toleranci do tveganja in naložbenim ciljem.

5. Nato izberite kriptovalute za trgovanje

Večina trgovcev s kriptovalutami vlaga svoj denar v BTC in ETH, saj sta ti dve kriptovaluti zanesljivi in imata ugled. Ker imata visoko tržno kapitalizacijo, sta smatrani kot varni naložbi, pri katerima pa ni mogoče pričakovati neverjetnih donosov (recimo 50x), kot je to mogoče pri alternativnih kovancih ali altcoinih.

Če ste pripravljeni sprejeti večje tveganje za večji potencial zaslužka, si preberite naš članek o altcoinih in seznam najboljših altcoinov za 2023.

6. Trgujte s kriptovalutami

Ko izberete strategijo trgovanja, lahko oddate naročilo za nakup ali prodajo kriptovalute. Oddajte lahko

 • tržno naročilo (market order), s katerim boste kriptovaluto kupili ali prodali po trenutni tržni ceni, ali pa
 • limitno naročilo (limit order), ki se bo izvršilo šele, ko bo cena dosegla določeno raven.

7. Spremljajte vaše kriptovalute

Ko oddate naročilo, je pomembno, da spremljate svoje posle in ugotovite, kako se izvajajo. S tehnično analizo lahko predvidite gibanje cen in ustrezno prilagodite svoje posle. Pri tem so vam lahko v pomoč platforme za sledenje portfelju kriptovalut, kot sta CoinMarketCap ali CoinGecko.

8. Prodajte kriptovalute in si izplačajte dobiček

Ta korak se zdi kot samoumeven, toda marsikdo naredi napako, da si ne postavi jasnih ciljev in ne proda svojih kriptovalut pravočasno. Ko ste pripravljeni na izplačilo, lahko sredstva z borze dvignete nazaj na bančni račun ali v denarnico s kriptovalutami.

Shranjevanje kriptovalut

Če aktivno trgujete s kriptovalutami, boste morali svoja sredstva hraniti na kripto borzi. Če na primer kupujete kriptovaluto za srednje- do dolgoročno hrambo, pa jo lahko spravite na bolj varno mesto – kripto denarnico.

Programske (vroče) denarnice in strojne (hladne) denarnice sta dve vrsti denarnic za kriptovalute. Obe sta varni, vendar strojne denarnice zagotavljajo maksimalno zaščito, saj hranijo vašo kriptovaluto na fizični napravi, ki ni povezana z internetom.

Če si želite pogledati seznam top hladnih denarnic, si preberite ta članek; če pa vas zanimajo vroče, pa tegale.

Struktura trgovanja s kriptovalutami

Trgovanje s kriptovalutami sestavljata kupec in prodajalec. Ker obstajata dve nasprotni strani – nakup in prodaja – bo nekdo zagotovo pridobil več kot drugi. Zato je trgovanje po svoji naravi igra z ničelno vsoto: Obstajata zmagovalec in poraženec. Osnovno razumevanje delovanja trgov kriptovalut lahko pomaga zmanjšati morebitno izgubo in optimizirati potencialni dobiček.

Ko se kupec in prodajalec dogovorita o ceni, se poel izvede prek borze in določi se tržno vrednotenje sredstva. Večinoma kupci običajno določajo naročila po nižji ceni kot prodajalci. Tako nastaneta dve strani knjige naročil. Ko je naročil za nakup kriptovalut več kot naročil za prodajo, se cena navadno zviša, saj je povpraševanje po premoženju večje. In obratno, ko več ljudi prodaja kot kupuje, se cena zniža. V številnih vmesnikih borz so nakupi in prodaje predstavljeni z različnimi barvami. To je namenjeno temu, da trgovec na hitro vidi stanje na trgu v določenem trenutku.

Načini trgovanja

 • Dnevno trgovanje (day trading)

Dnevno trgovanje vključuje nakup in prodajo kriptovalut v enem trgovalnem dnevu. Cilj je izkoristiti nestanovitnost cen kriptovalut v časovnem razponu od nekaj ur do enega dne. Ta način trgovanja zahteva stalno spremljanje gibanja cen in spretnosti hitrega sprejemanja odločitev. Dnevni trgovci se v veliki meri zanašajo na tehnično analizo, da bi prepoznali kratkoročne cenovne trende in vzorce, ki jim lahko pomagajo pri sklepanju donosnih poslov.

Prednosti: hitri profit, dobro nadzorovanje tveganja

Pomanjkljivosti: zaradi kratkoročnosti lahko vodi v obsesivno vedenje, denar se lahko posledično izgubi hitreje, povečan stres

 • Swing trading

Swing trgovanje je način trgovanja, ki vključuje držanje pozicij od nekaj dni do nekaj tednov. Cilj je ustvariti dobiček na podlagi srednjeročnih gibanj cen kriptovalut in izkoristiti nihanja cen v tem obdobju. Swing traderji običajno uporabljajo kombinacijo tehnične in temeljne analize, da bi prepoznali priložnosti za trgovanje.

Prednosti: psihološko lažje kot day trading, manj tveganja z dobro informiranimi odločitvami,

Pomanjkljivosti: zahteva več raziskave, časa ter discipline, držanje kriptovalut se lahko prelevi v emocionalno navezanost

 • Trgovanje s pozicijami

Pozicijsko trgovanje vključuje držanje pozicij za daljše obdobje, od tednov do mesecev ali celo let. Cilj pozicijskih trgovcev je dobiček iz dolgoročnih gibanj cen kriptovalut, pri čemer izkoristijo večja tržna gibanja. Pozicijski trgovci običajno uporabljajo kombinacijo tehnične in temeljne analize, da prepoznajo dolgoročne trende in sprejmejo utemeljene naložbene odločitve.

Prednosti: napake se ne poznajo tako močno, lahko se postopno gradi bogastvo, vzame manj časa

Pomanjkljivosti: zavezovanje dolgoročnim ciljem pomeni manj fleksibilnosti, profiti so zgolj dolgoročni

Razumevanje razpoloženja trga kriptovalut

Branje trga je kriptovalut stalen proces opazovanja vzorcev ali trendov skozi čas, na podlagi katerih se trgovec lahko odloči ukrepati. Na splošno obstajata dva tržna trenda: bikovski (bull) in medvedji (bear).

Bikovski trg: Za bikovski trg sta značilna rast cen in pozitivno razpoloženje vlagateljev. V sektorju kriptovalut bikovski trg pogosto povzroči porast zanimanja in naložb, saj vlagatelji pričakujejo nadaljnjo rast cen. Med bikovskim trgom je obseg trgovanja običajno velik, na trgu pa se pojavlja veliko nakupovalnih aktivnosti, kar potiska cene navzgor. Zadnji bikovski trg v sektorju kriptovalut se je pojavil konec leta 2020 in trajal nekje do konca leta 2021, ko so se cene številnih kriptovalut povzpele do rekordnih vrednosti. Bitcoin (BTC) je takrat dosegel 68.789 dolarjev, Ethereum (ETH) pa 4.891 dolarjev.

Medvedji trg: Po drugi strani pa sta za medvedji trg značilna padec cen in negativno razpoloženje vlagateljev. Na medvedjem trgu vlagatelji običajno razprodajo svoja sredstva, kar povzroči nadaljnje padanje cen. Med medvedjim trgom je obseg trgovanja na splošno majhen, na trgu pa je veliko prodajnih aktivnosti, kar potiska cene navzdol. Ko se to zgodi, je dobro, da ostanete mirni in da zaupate v prihodnost vaših investicij. Da pa bi se izognili težavam – nikoli ne vložite več, kot ste pripravljeni pogrešiti.

Bikovski in medvedji trendi lahko obstajajo tudi znotraj drugih večjih nasprotnih trendov, odvisno od časovnega obdobja, na katerega gledate. Na primer, majhen medvedji trend se lahko pojavi znotraj širšega dolgoročnega bikovskega trenda. Na splošno je posledica rastočega trenda to, da se cene gibljejo v višjih višinah in višjih padcih. Pri padajočem trendu so najvišje vrednosti nižje, najnižje pa nižje.

Cikli trga kriptovalut

Tako kot lahko trgovci opazijo vzorce v nekaj urah, dneh in mesecih, lahko najdejo vzorce tudi v letih nihanja cen. Trg ima temeljno strukturo, zaradi katere je dovzeten za določena vedenja. Cikel lahko razdelimo na štiri glavne dele: akumulacijo, pribitek, distribucijo in upad. Ko se trg giblje med temi fazami, bodo trgovci nenehno prilagajali svoje pozicije z utrjevanjem, umikanjem ali popravljanjem, kot se jim bo zdelo potrebno.

Bik in medved sta zelo različni bitji, ki se v skupnih okoljskih pogojih obnašata nasprotno drug drugemu. Ključnega pomena je, da trgovec ne ve le, v katero vlogo spada, temveč tudi, katera trenutno prevladuje na trgu. Tehnična analiza ni potrebna le za pozicioniranje na tem nenehno spreminjajočem se trgu, temveč tudi za aktivno krmarjenje med valovi in tokovi, ko se ti pojavijo.

Kripto cikel se načelom vrši na vsaka 4 leta

V preteklosti je Bitcoin sledil štiriletnemu ciklu, ki je bil vezan na razpolovitev Bitcoina (Bitcoin halving), ki se zgodi približno vsaka štiri leta. Dogodek razpolovitve pomeni 50% zmanjšanje nagrade, ki jo rudarji prejmejo za rudarjenje novih blokov in preverjanje transakcij; ponudba bitcoinov se tako še naprej povečuje, vendar počasneje.

Osnovna orodja za trgovanje s kriptovalutami

Sposobnost zaznavanja vzorcev in ciklov na trgu je ključnega pomena za jasnost z makro vidika. Vedeti, kje se nahajate glede na celoto, je izredno pomembno. Vendar je tudi mikro perspektiva ključna pri določanju vaše dejanske strategije. Čeprav obstaja veliko število kazalnikov, bomo pregledali le najosnovnejše:

 • Podpora in upor (support & resistance): Podpora je raven cene, kjer se trend upadanja zaradi pritiska povpraševanja ustavi. Ko se cene znižujejo, trgovci običajno kupujejo nizko, kar ustvarja linijo podpore. Nasprotno pa je upor cenovna raven, pri kateri se trend navzgor ponavadi ustavi zaradi razprodaj.

  Številni trgovci s kriptovalutami uporabljajo ravni podpore in odpora za stave na smer gibanja cene, pri čemer se sproti prilagajajo, ko raven cene prebije zgornjo ali spodnjo mejo. Ko trgovci ugotovijo spodnjo in zgornjo mejo, to zagotavlja območje aktivnosti, na katerem lahko trgovci vstopajo v pozicije ali iz njih izstopajo.
 • Trendna črta: Medtem ko so zgoraj prikazane statične ovire za podporo in odpornost običajna orodja, ki jih uporabljajo trgovci, se cena običajno giblje višje ali nižje, pri čemer se ovire sčasoma premikajo. Zaporedje ravni podpore in odpora lahko kaže na večji trend na trgu, ki ga predstavlja trendna črta. Ko se trg giblje navzgor, se začnejo oblikovati ravni upora, cenovno ukrepanje se upočasni in cena se umakne nazaj na trendno črto. Trgovci s kriptovalutami so pozorni na ravni podpore naraščajoče trendne črte, saj označujejo območje, ki pomaga preprečiti, da bi cena padla bistveno nižje
 • Okrogle številke: Eden od vplivov na ravni podpore/upora je, da neizkušeni ali institucionalni vlagatelji upoštevajo ravni cen z okroglimi številkami. Ko se veliko število poslov osredotoči okoli lepega okroglega števila – kot se na primer običajno zgodi z bitcoinom vsakič, ko se njegova cena približa številu, ki je enakomerno deljivo z 10.000 USD -, lahko cena težko preseže to točko, kar ustvari odpor. Ta pogost pojav priča o tem, da so človeški trgovci zlahka pod vplivom svojih čustev in se zatekajo k bližnjicam.
 • Svečnik (candle sticks): Najbrž ste že videli rdeče in zelene sveče na grafu. Ti vzorci svečnikov predstavljajo nekakšen vizualni jezik, v katerem lahko trgovci predvidijo možne trende. Diagrami svečnikov so nastali na Japonskem leta 1700 kot metoda ocenjevanja načina, kako čustva trgovcev močno vplivajo na gibanje cen, poleg preproste ekonomije ponudbe in povpraševanja. Ta vizualizacija trga je med najbolj priljubljenimi med trgovci, saj lahko zajame več informacij kot preprostejši linijski ali stolpčni grafikoni. Svečnik ima štiri cenovne točke: open, close, high in low.

Trgovanje s kriptovalutami: Nasveti za začetnike

Zdaj smo obdelali vse, kar bi trgovale s kriptovalutami moral vedeti za začetek, od registracije na kripto borzi, do tehničnih podrobnosti. In ker Joker ve, da je to kar nekaj informacij za ponotranjit, vam spodaj predstavlja še nekatere uporabne nasvete, da se boste lahko čim bolj izognili začetniškim napakam (brez skrbi, še vseeno jih boste zagotovo nekaj naredili):

 1. Ne vlagajte vseh svojih življenjskih prihrankov v kriptovalute: Kriptovalute lahko tako kot vsi drugi finančni instrumenti prinašajo dobiček ali izgubo. Trg kriptovalut je tvegan in nestanoviten, zato morate kot trgovec porabiti le denar, ki si ga lahko privoščite izgubiti. Tudi če vse naredite po pravilih, ni nobenega zagotovila, da boste dobili svoj denar.
 2. Izogibajte se »strahu pred zamujanjem« (FOMO): FOMO je pojav, ko se cena kriptovalute hitro zvišuje in imamo občutek, da če ne skočimo na vlak zdaj, bo prepozno. V praksi pa se marsikdaj zgodi, da kupimo kriptovaluto ravno na vrhu cene in potem nemočno opazujemo, kako pade.
 3. Bodite na tekočem z novicami: Ker se kripto sektor tako hitro spreminja, je ključnega pomena, da ostanete na tekočem z nedavnim razvojem in pomembnimi trendi. Morda je koristno imeti spletno mesto, na katerem lahko zbirate informacije za natančno oceno trendov in mnenj uporabnikov (kot je to recimo Joker.si ;))
 4. Naučite se razničnih metod in funckij: Na trgu kriptovalut obstajata dve raziskovalni tehniki trgovanja, osnovne in tehnične raziskave. Za optimizacijo dobička je idealna kombinacija obeh tehnik. Poleg tega se je vredno  seznaniti s stakingom kriptovalut, ki vam omogoča pasivni dohodek. Super stvar, kajne?  Če se želite lotiti stakinga, vas lahko usmeri naš vodič za staking kriptovalut.

Ko potegnemo črto

Kljub znanemu prepričanju trgovanje s kriptovalutami večinomani hiter načrt za obogatitev. Trgovanje zahteva disciplino, izkušnje in čas. Tudi izkušeni trgovci pa občasno delajo napake in utrpijo izgube. Kriptovalute so nestanovitne, trgovanje z njimi pa lahko povzroči finančno izgubo – zato je pridobivanje spretnosti, kot je obvladovanje tveganja. Poleg tega se lahko strategije trgovanja med posamezniki zelo razlikujejo glede na preference, osebnost, trgovalni kapital, toleranco do tveganja itd. Vsakdo, ki se ukvarja s trgovanjem, mora pred odločitvijo za trgovanje oceniti svoj osebni položaj. No, zdaj mislimo, da ste opremljeni z osnovnim znanjem za trgovanje s kriptovalutami. Če upoštevate zgornje nasvete, smo prepričani, da bo to za vas prijetna kripto dogodovščina. Pa srečno!

Pogosta vprašanja

Kako začeti s trgovanjem s kriptovalutami?

Kaj pomeni FOMO?

Čemu se kot začetnik moram izogibati pri trgovanju s kriptovalutami?

Kaj je arbitraža pri trgovanju s kriptovalutami?