Izvršni direktor podjetja Apple Tim Cook je v torek na konferenci DealBook povedal, da njegov osebni portfelj vsebuje kriptovalute. Ali bi to lahko pomenilo, da bo tudi Apple svoja sredstva vložil v kriptovalute?

Izvršni direktor Appla Tim Cook je v torek, ko so ga na konferenci The New York Times DealBook vprašali, ali ima v lasti bitcoin ali ethereum, dejal, da osebno ima v lasti kriptovalute. “Imam. Mislim, da je smiselno, da jih imate v lasti kot del razgibanega portfelja,” je Cook povedal Andrewu Rossu Sorkinu v posnetem intervjuju. “Mimogrede, nikomur ne dajem naložbenega nasveta.” Cook je dejal, da ga kriptovalute zanimajo “že nekaj časa” in da je dodobra raziskoval to temo.

Ali to pomeni, da bo v kriptovalute investiral tudi Apple?

Cook je dejal, da ga to zanima z “osebnega vidika”, in zavrnil namige, da bi Apple kriptovaluto v zameno za svoje proizvode sprejemal kot plačilno sredstvo. Cook je zavrnil tudi možnost, da bi Apple kupoval kriptovalute s sredstvi podjetja. “Ne bi šel vlagat v kriptovalute. Toda ne zato, ker ne bi vlagal svojega denarja, ampak ker ne mislim, da ljudje kupujejo delnice družbe Apple, da bi se izpostavili kriptovalutam,” je dejal.

Avgusta je Cook prejel 5 milijonov delnic družbe Apple, ki so bile takrat vredne 750 milijonov dolarjev. Do leta 2026 bo prejel še dodatne delnice Appla, katerih število je odvisno od uspešnosti delnic podjetja. Povedal je, da namerava vse svoje premoženje podariti v dobrodelne namene.

Zanimivo je, da novica prihaja v času, ko sta bitcoin in ether dosegla rekordne vrednosti (torek zjutraj).

Apple trenutno nima izdelkov ali storitev v povezavi s kriptovalutami. V svoji trgovini iPhone App Store sicer dovoljuje aplikacije za kripto denarnice, vendar prepoveduje aplikacije za rudarjenje kriptovalut. Apple je prek svoje aplikacije Wallet objavil finančne storitve, ki vključujejo brezstično plačevanje Apple Pay, plačila med uporabniki in kreditno kartico Apple Card. Če bo Apple predstavil izdelke ali storitve s kriptovalutami, bo to trajalo še kar nekaj časa. Vodja podjetja Apple Pay je leta 2019 dejal, da podjetje v kriptovaluti vidi “dolgoročni potencial”. Cook je v torek dejal, da Apple sicer preučuje tehnologijo kriptovalut, vendar to “ni nekaj, kar bi načrtovali za bližnjo prihodnost”.

Konkurenti storitvi Apple Pay, kot so PayPal, Venmo in aplikacija Cash podjetja Square Inc., so se v zadnjih mesecih preselili na področje kriptovalut, zato bi bilo čudno, če Apple na koncu ne bi vsaj pretehtal odločitve o podobni potezi.

Tim Cook je tudi dodal, da se mu zdi koncept NFT zanimiv, vendar meni, da bo trajalo še kar nekaj časa, preden se bodo razvili na način, ki bo zanimiv za običajne ljudi.

Kako si lahko to novico razlagamo?

Čeprav gre za zgolj osebno investicijo Tima Cooka, pa to vseeno priča o razsežnosti kripto trga. Pri tržni kapitalizaciji približno 3 bilijonov dolarjev je jasno, da ga resno jemljejo tako inštitucije kot velika podjetja. Vse to priča o naraščujoči adopciji tehnologije blockchain in kriptovalut nasploh in je spodbuden znak za prihodnost.

Katera velika podjetja so že investirala v Bitcoin in ostale kriptovalute?

Marsikateri izvršni direktor velikih podjetij je prepoznal uporabnost in potencial kriptovalut. Tukaj je seznam nekaterih podjetij, ki imajo v svojem portfelju zajetno količino bitcoina:

Microstrategy: Analitična platforma je na prvem mestu med podjetji, ki kotirajo na borzi in imajo v lasti največ bitcoinov (BTC-US), ter vedno znova povečuje svoj položaj. Podjetje je od začetka svojega tretjega fiskalnega četrtletja 1. julija kupilo 3.907 bitcoinov. Družba Microstrategy ima v lasti približno 108.992 bitcoinov, kupljenih po povprečni ceni približno 26.769 dolarjev za vsakega, po podatkih agencije Bloomberg.

Tesla: Velikan na področju električnih vozil je v začetku leta investiral v bitcoin. Teslina 1,5 milijarde dolarjev vredna začetna naložba v kriptovaluto, ki je bila razkrita v dokumentaciji SEC 8. februarja, je povzročila bistven dvig cen. Do 31. marca je imelo podjetje v lasti 42.902 bitcoinov.

Galaxy Digital Holdings: Naložbeno podjetje Michaela Novogratza se osredotoča na digitalne valute. Družba Galaxy Digital je imela 31. marca v lasti za približno 761 milijonov dolarjev bitcoinov.

Voyager Digital: Po podatkih spletne strani Bitcoinworldwide ima aplikacija za trgovanje s kriptovalutami v lasti 12.260 računov, katerih trenutna vrednost znaša približno 590 milijonov dolarjev. Izvršni direktor podjetja Voyager Digital Steve Ehrlich je januarja napovedal, da bodo kriptovalute letos postale mainstream. “Videli bomo, kako bodo institucije, korporacije in javna podjetja z večjo hitrostjo hiteli zavarovati svoje denarne rezerve v bitcoin,” je Ehrlich zapisal v svojih napovedih za leto 2021.

Dodaj odgovor