Tudi Bitcoinu se kdaj zatakne: za 1 blok potrebnih 85 minut

Home » Tudi Bitcoinu se kdaj zatakne: za 1 blok potrebnih 85 minut
bitcoin

V ponedeljek se je kralju med kriptotalutami zgodil neljub dogodek, ko je zaradi 85 minutne blokade v čakanju obtičalo 13.000 transakcij.

17. oktobra 2022 je marsikateri uporabnik omrežja Bitcoin (BTC) zaradi zanimivega pojava v verigi blokov doživljal nadležno zamudo svojih transakcij. Po podatkih več raziskovalcev blokov v verigi je bil interval med zadnjima blokoma, ki sta ju izrudarila Foundry USA in Luxor, 85 minut.  Bitcoin rudarji so namreč porabili ogromno časa za dodajanje bloka 759 054 v glavno omrežje, dokler ni rudarju Luxor iz ZDA je uspelo najti njegov hash. Po podatkih portala Mempool je bilo pred rudarjenjem zadnjega bloka v čakanju več kot 13.000 transakcij.

Kako je do tega prišlo? Odgovor tiči v zahtevnosti rudarjenja. Pred tedni je bila pri bitcoinih izvedena prilagoditev težavnosti, da bi se potrditve blokov še naprej izvajale vsakih 10 minut. Ker je težavnost rudarjenja narasla na 35,6 bilijona, je rudarjenje bitcoinov dražje, kar povečuje pritisk na rudarsko industrijo, ki se sooča z naraščajočimi cenami energije in medvedjim trgom kriptovalut. Zato se lahko pričakujejo podobni intervali enkrat na 34 dni, pri čemer se ne upoštevajo spremembe težavnosti. Če vas zanima matematika za tem konceptom, vam priporočamo ta članek.

Težavnost rudarjenja bitcoinov se je povzpela na rekordno raven

Po zadnji prilagoditvi težavnosti le-ta zdaj torej znaša 35,6 bilijona, kar je za 13,55 % več kot pri prejšnjem merjenju. Del kode Bitcoina vključuje tako imenovano prilagoditev težavnosti na vsakih 2.016 blokov (približno vsaka dva tedna). Velikost in smer prilagoditve sta odvisni od skupne računalniške moči, ki izkorišča bitcoine, njen namen pa je, da se bloki potrjujejo približno vsakih 10 minut.

Po podatkih portala blockchain.com je trenutni hash rate v omrežju 257 milijonov terahashov na sekundo (TH/s), kar je bistveno več kot lani, ko je bila ta hitrost približno 140 milijonov TH/s. Naraščajoča težavnost predstavlja še bolj mračno sliko za rudarje bitcoinov, ki že čutijo pritisk nizkih cen bitcoinov in višjih stroškov energije, na primer:

  • Argo Blockchain: Londonsko ruradrsko podjetje, ki je bilo prisiljeno zbrati 27 milijonov dolarjev, da bi ublažil likvidnostne pritiske. Podjetje je prodalo tudi 3.400 Antminerjev S19, s čimer so zbrali 7 milijonov dolarjev.
  • Compute North: eden največjih upravljavcev podatkovnih centrov za rudarjenje kriptovalut, je razglasil stečaj in razkril, da je njegov izvršni direktor odstopil, saj se je industrija zaradi padca cen kriptovalut znašla v težkem položaju. Družba je po podatkih iz vloge pri stečajnem sodišču ZDA najmanj 200 upnikom dolgovala 500 milijonov dolarjev. Podjetje ima v ZDA sier štiri obrate – dva v Teksasu ter po enega v Južni Dakoti in Nebraski.

Bitcoin se še naprej giblje v zelo tesnem trgovalnem razponu okoli območja 19.000 dolarjev.

Dodaj odgovor