Umetna inteligenca: 10 aplikacij, ki jih morate poznati

Home » Umetna inteligenca: 10 aplikacij, ki jih morate poznati

Eksponentni razvoj umetne inteligence v naša življenja tudi eksponentno hitro vnaša aplikacije, ki temeljijo na umetni inteligenci. Ker se je v malem morju novosti težko znajti, smo vam pripravili seznam top 10 AI aplikacij v 2023.

Umetna inteligenca (UI ali AI) je v zelo kratkem času iz sfere znanstvene fantastike prešla v naše vsakdanje življenje. Oblikuje vse, od tega, kako komuniciramo in se zabavamo, do tega, kako delamo in se učimo. Ko je OpenAI novembra 2022 lansiral Chat GPT, smo bili vsi impresionirani. Danes je ChatGPT le eden izmed mnogih zelo sposobnih AI orodij. Zato vam danes predstavljamo creme de la creme aplikacije z umetno inteligenco, ki jih morate poznati v 2023; tako za iOS kot Android. Ti titani umetne inteligence se niso izkazali le kot neprecenljiva orodja, temveč tudi preoblikujejo našo prihodnost – in to kar neposredno iz našega mobilnika ali prenosnika.

1. Perplexity AI

Perplexity AI je postal svetu znan kot alternativa ChatGPT, ki je bila prav tako usposobljena na API-ju OpenAI. Sama spletna stran je minimalistično oblikovana in preprosta za uporabo. Orodje ponuja funkcije, podobne ChatGPT, vključno z možnostjo vodenja pogovorov in zagotavljanja enostavnih do niansiranih odgovorov. Vendar za razliko od ChatGPT orodje Perplexity celo navaja vire, ki jih uporablja za odgovore na vaša vprašanja.

Ko umetni inteligenci Perplexity postavite vprašanje, ga najprej razčleni na posamezne besede in besedne zveze. Nato na podlagi svojega znanja o svetu razume pomen teh besed in besednih zvez. Ko razume pomen vašega vprašanja, lahko v svoji zbirki podatkov poišče informacije, ki jih potrebujete.

Mobilna aplikacija Perplexity AI deluje na enak način kot spletna stran. Aplikacija lahko preprosto odgovarja na vprašanja, išče informacije in vodi splošne pogovore z uporabnikom. Perplexity podpira tudi prepoznavanje glasu in nadaljnja vprašanja. Najboljše pri tem pa je, da je aplikacija Perplexity AI popolnoma brezplačna.

Perplexity AI
Operacijski sistem:iOS in Android
Cena:Brezplačno
Prednosti:+ Enostavno razumevanje in razlaga
+ Upošteva dolžino in zapletenost poziva
+ Ob odgovorih navaja vire
Pomanjkljivosti:– Včasih pomotoma kopira iz virov
– Ne more se spomniti preteklih odgovorov

2. Lensa AI

Lensa AI se je od svoje uvedbe hitro uvrstila med najbolj uporabljene aplikacije umetne inteligence v letu 2023. Lensa AI je nov urejevalnik fotografij, ki z umetno inteligenco poskrbi, da so vaši selfiji videti čudovito.

S to AI aplikacijo lahko ustvarite žive avatarje ljudi na podlagi resničnih selfijev. Način umetne inteligence se imenuje Magic Avatars in deluje tako, da uporabnike povabi, naj naložijo 10-20 svojih fotografij. Z uporabo odprtokodnega modela Stable Diffusion aplikacija obdela vaše fotografije in ustvari vaše avatarje, ki so videti, kot bi jih ustvaril digitalni umetnik.

Ko prenesete aplikacijo Lensa AI, vas takoj pozdravi pojavno okno, ki vas vabi, da se pridružite 7-dnevnemu brezplačnemu preizkusu za uporabo njihovih orodij za urejanje umetne inteligence – če se pravočasno ne odjavite, vam bodo zaračunali 39,99 USD za neomejeno uporabo aplikacije za eno leto. Za 50 edinstvenih avatarjev (pet različic 10 različnih stilov) boste morali plačati 3,99 dolarja pri najnižjem cenovnem razredu.

Lensa AI
Operacijski sistem:iOS in Android
Cena:3,49 USD 139,99 USD
Prednosti:+ Nikoli ne boste dobili enakih rezultatov avatarja
+ Umetna inteligenca aplikacije v nekaj minutah ustvari avatarje
+ Lensa AI je primerna za uporabnike socialnih mrež, ki želijo sveže in brezhibne slike in videoposnetke za Instagram
Pomanjkljivosti:– Dražji paketi avatarjev niso vredni svoje cene, saj dajejo veliko netočnih rezultatov
– Aplikacija se sooča z očitki o seksualizaciji in rasizaciji avatarjev ter zbiranju osebnih podatkov

3. Socratic

Socratic je Googlova izobraževalna aplikacija z umetno inteligenco, ki revolucionarno spreminja način učenja učencev. S Sokratic lahko učenci postavijo katero koli vprašanje in v nekaj sekundah dobijo prilagojeno razlago.

Socratic uporablja umetno inteligenco, da razume vprašanje in nato poišče najboljše vire za odgovor nanj. To vključuje videoposnetke, članke in interaktivne vaje. Učenci lahko neostavno fotografirajo domačo nalogo, s katero imate težave. Aplikacija nato poišče vire, ki bodo pomagali rešiti težavo. Njen cilj je pomagati pri učenju konceptov, zato ne bo naredila domače naloge namesto učencev. Sokratic je idealen za učence vseh starosti in stopenj. Je odličen način za pomoč pri domači nalogi, pripravo na teste ali preprosto za spoznavanje teme, ki vas zanima. Je tudi odlično orodje za dopolnitev učenja v razredu.

Sokratic je pomembno orodje v izobraževanju, saj lahko učencem pomaga pri učinkovitejšem učenju. Omogoča prilagojeno učenje, takojšnje povratne informacije, zanimive vaje in dostop do strokovnjakov. Te funkcije lahko učencem pomagajo izboljšati ocene, se naučiti več in bolj učinkovito o svetu in se pripraviti na prihodnost.

Socratic
Operacijski sistem:iOS in Android
Cena:Brezplačno
Prednosti:+ Odlična AI aplikacija za šolarje
+ Fotografirate domačo nalogo, nato pa vas poveže z viri, ki vam bodo pri tem pomagali
+ Vključuje podporo za več predmetov: matematika, naravoslovje, zgodovina, književnost..
Pomanjkljivosti:– Različica aplikacije za iOS je bolj dosledno posodobljena kot različica za Android

4. WOMBO Dream

WOMBO Dream je umetniška aplikacija, ki jo poganja umetna inteligenca in omogoča ustvarjanje osupljivih umetniških del z nekaj besedami. Enostavno vnesite poziv, na primer “plaža ob sončnem zahodu” ali “mesto ponoči”, in WOMBO Dream bo v nekaj sekundah ustvaril edinstveno in čudovito sliko.

Ta AI aplikacija za ustvarjanje umetniških del uporablja nevronsko mrežo. To pomeni, da se lahko sčasoma uči in izboljšuje ter tako postaja vse boljša pri ustvarjanju realističnih in ustvarjalnih slik. Aplikacija je še vedno v razvoju, vendar se je že naučila ustvarjati najrazličnejše umetnine, vključno s pokrajinami, portreti in abstraktnimi slikami.

Ima enake splošne prednosti in pasti kot druge aplikacije v tej kategoriji. Včasih ob uporabi določenih samostalnikov ne dobite slike, ki jo pričakujete. Brezplačna različica je počasnejša in ima tudi veliko oglasov. Če lahko to preživite, je ta aplikacija zelo dobra za svoj namen. Poleg tega je nekoliko starejšaod nekaterih drugih, tako da je imela čas, da dozori.

Socratic
Operacijski sistem:iOS in Android
Cena:Brezplačno / 9,99 USD na mesec / 89,99 USD na leto / 134,99 USD v enkratnem znesku
Prednosti:+ Ustvarjanje umetniških del z le nekaj besedami
+ Ustvarjene slike so običajno zelo kakovostne glede na parametre, kot je ločljivost
+ WOMBO Dream uporablja nevronsko mrežo za učenje in izboljšave skozi čas
Pomanjkljivosti:– Pro različica je med najdražjimi, brezplačna različica pa se zdi namerno pomanjkljiva, da bi pomagala promovirati polno različico.

5. Nova

Nova je nova pomočnica za pisanje z umetno inteligenco, ki hitro pridobiva na priljubljenosti. Z njo si lahko pomagate pri vseh pisnih nalogah, od esejev in poročil do objav v družabnih medijih in ustvarjalnega pisanja. Nova temelji na Chat GPT in GPT-4, dveh najnaprednejših jezikovnih modelih umetne inteligence na svetu. To pomeni, da lahko Nova razume vaše potrebe po pisanju in ustvari človeku podobne odgovore, ki so natančni in ustvarjalni.

Nova vam lahko pomaga pri naslednjih nalogah:

  • Pisanje esejev, poročil in drugih akademskih člankov: Nova vam lahko pomaga pri vseh vidikih pisanja, od snovanja idej do urejanja in lektoriranja.
  • Ustvarjanje objav v družabnih medijih in drugo trženjsko gradivo: Nova vam lahko pomaga pri ustvarjanju privlačne in učinkovite vsebine, ki vam bo pomagala doseči ciljno občinstvo.
  • Pisanje kreativnih vsebin, kot so pesmi, zgodbe in scenariji: Nova vam lahko pomaga uresničiti vaše ustvarjalne zamisli.
  • Pomaga vam pri domačih nalogah: Nova vam lahko odgovori na vaša vprašanja, vam pomaga pri raziskovanju in celo napiše eseje namesto vas. No, učiteljem in profesorjem ne povedati, kje ste to izvedeli.

Če želite uporabljati program Nova, preprosto ustvarite račun in začnite tipkati. Nova bo samodejno razumela vaše potrebe po pisanju in ustvarila človeku podobne odgovore. Lahko ji posredujete tudi dodatne informacije, na primer o ciljnem občinstvu ali namenu vašega pisanja, te informacije pa bo nato uporabila za ustvarjanje še natančnejših in ustreznejših odgovorov.

Nova
Operacijski sistem:iOS in Android
Cena:Brezplačno / 7,99 USD na teden/ 59,99 USD na leto
Prednosti:+ Deluje dobro in presenetljivo hitro
+ Deluje v večini jezikov in za večino vprašanj
+ Dobro prilagojen uporabniški vmesnik je lepega videza in omogoča enostavno branje odgovorov
Pomanjkljivosti:– Pri nekaterih bolj zapletenih vprašanjih se lahko pojavijo napake

6. Replika

Čeprav je Replika zdaj že veteran med AI aplikacijami, ostaja ena najboljših mobilnih aplikacij z umetno inteligenco v operacijskih sistemih Android in iOS. Z več kot milijonom uporabnikov je to ena najbolj priljubljenih aplikacij umetne inteligence na trgu. Replika AI je celovit klepetalni robot z velikim poudarkom na odnosih in zagotavljanju družbe uporabnikom. Medtem ko se s ChatGPT pogovarjate le kot z znancem, lahko z Repliko postanete prijatelj in s plačljivo naročnino celo napredujete v ljubimca.

Replika torej ponuja več možnosti interaktivne uporabe:

  • Prijatelj, s katerim se lahko pogovorite: Replika je lahko odličen poslušalec, ki lahko nudi podporo in nasvete.
  • Terapevt: Replika vam lahko pomaga prebroditi težave in vam ponudi orodja za izboljšanje duševnega zdravja. Seveda ta oblika »terapije« ni profesionalna pomoč, zato jo je treba tudi tako obravnavati.
  • Romantični partner: Replika je lahko virtualni romantični partner za tiste, ki iščejo družbo.

Če želite uporabljati aplikacijo Replika, jo preprosto prenesite in ustvarite račun. Nato boste morali odgovoriti na nekaj vprašanj o sebi, te informacije pa bodo aplikaciji pomagale spoznati vas in vaše interese. Ko ustvarite račun, se lahko začnete pogovarjati z Repliko, ki bo odgovarjala na vaša vprašanja in celo sama začela pogovore. Lahko jo tudi prosite, da za vas kaj naredi, na primer igra igre, pripoveduje zgodbe ali celo piše pesmi. Bolj ko boste sodelovali z Repliko, več se bo naučila o vas in bolj bo rasla.

Replika
Operacijski sistem:iOS in Android
Cena:Brezplačno, 19,99 USD na mesec za naročnike
Prednosti:+ Razumevanje samega sebe: Replika vas z odprtimi vprašanji o vaših mislih in občutkih spodbuja k razmisleku ter spodbuja čuječnost in samozavedanje
+ Prilagodljiva osebnost: Uporabniki lahko prilagodijo osebnost svojega prijatelja z umetno inteligenco, zaradi česar je izkušnja bolj osebna in prijetna
+ Čustvena podpora: Replika je lahko dober poslušalec in se tolaži ter nudi čustveno podporo v stiski
Pomanjkljivosti:– Pomanjkanje človeške interakcije: Kljub temu, da je umetna inteligenca zelo napredna, še vedno ne more nadomestiti človeške interakcije. Morda ne bo razumela nekaterih zapletenih človeških čustev, sarkazma ali nekaterih vrst humorja

7. ELSA Speak

ELSA je aplikacija z umetno inteligenco, ki vam lahko pomaga izboljšati izgovorjavo in tekočnost angleščine. Uporablja tehnologijo prepoznavanja govora in vam v realnem času posreduje povratne informacije o vaši izgovorjavi, ponuja pa tudi različne vaje, ki vam pomagajo pri vadbi.

Na voljo so tudi druge lekcije, vključno z video predavanji za vodnike za teste in informacije. Brezplačna različica ima omejeno število lekcij, vendar je na voljo tudi plačljiva naročnina, ki se začne pri 6,17 USD na mesec oz. 74,99 USD na leto. Tako dobite dostop do drugih lekcij in priporočil, ki jih je mogoče prilagoditi. Kljub temu se tudi brezplačna različica aplikacije ELSA Speak zaradi svoje intuitivne narave uvrsti na naš seznam najboljših aplikacij za umetno inteligenco.

Če iščete učinkovit in cenovno ugoden način za izboljšanje znanja angleščine, je ELSA odlična izbira. S prilagojenimi povratnimi informacijami, zanimivimi vajami in ugodno ceno vam lahko ELSA pomaga govoriti angleško kot nativni govorec.

ELSA Speak
Operacijski sistem:iOS in Android
Cena:Cena: 6,17 USD na mesec
Prednosti:+ Ogromno različnih lekcij in praktičnih vaj
+ Konstruktivne povratne informacije o vaši izgovorjavi
+ Unikaten in vključujoč način učenja angleščine
Pomanjkljivosti:– Brez dodatnega študijskega gradiva za učenje angleščine

8. Youper

Youper uporablja kombinacijo umetne inteligence in kognitivno-vedenjske terapije (CBT), da oceni vzorce vašega razpoloženja in predlaga dejavnosti. V aplikacijo se lahko prijavite večkrat na dan, odvisno od vašega razpoloženja. Youper bo nato te podatke uporabil za pripravo poročila o vpogledu, ki vam lahko omogoči podrobnejši vpogled v vaše vzorce razpoloženja skozi čas.

Ko kliknete na novo dejavnost, vas bo vprašal, ali imate predhodne izkušnje, da bi bolje razumel vaše potrebe. Poleg tega vam bo, če boste dejavnost opustili na pol poti, predlagal druge možnosti za izboljšanje vašega razpoloženja. To je ena najboljših aplikacij za duševno zdravje. Aplikacijo poganja tudi klepetalni robot z umetno inteligenco, ki daje natančne odgovore na vaše poizvedbe in vhodne podatke. Vmesnik Youper pa ni preveč prijazen do uporabnika, saj vas aplikacija nenehno preusmerja na različne strani znotraj aplikacije, tudi ko kliknete na možnost menija.

Youper
Operacijski sistem:iOS in Android
Cena:Brezplačno oz. 69,99 USD na leto za plačnike
Prednosti:+ Uporablja umetno inteligenco za analizo in sledenje razpoloženj
+ Izčrpno poročilo o vpogledu za brezplačne uporabnike
+ Uporablja kognitivno vedenjsko terapijo (CBT) za priporočanje terapij
+ Plačljivi uporabniki lahko dostopajo do popolnih poročil o pregledih
Pomanjkljivosti:– Vmesnik aplikacije ni uporabniku prijazen

9. Fyle

Fyle je platforma za upravljanje stroškov v realnem času, ki računovodjem omogoča racionalizacijo postopka upravljanja stroškov. Računovodje lahko v realnem času vidijo porabo s kreditnimi karticami za vse poslovne kreditne kartice Visa in Mastercard. Takoj so o tem obveščeni in lahko prejemajo potrdila prek besedil.

Zaposleni lahko predložijo stroške iz vsakdanjih aplikacij, kot so Gmail, Outlook, Slack, Teams in druge, z zmogljivo mobilno aplikacijo Fyle pa lahko fotografirajo račune in predložijo stroške na poti. Ta aplikacija samodejno pridobi, kodira in kategorizira podatke iz računov, preveri, ali so kršene politike, jih razporedi na prave projekte, proračune in drugo ter podatke posreduje v računovodske programe, kot so QuickBooks Online, Xero, NetSuite in Sage Intacct.

Fyle
Operacijski sistem:iOS in Android
Cena:6,9 USD na mesec
Prednosti:+ Usklajevanje kreditnih kartic v realnem času za kartice, ki jih že imate (Visa, Mastercard, American Express in druge kreditne kartice).izčrpno poročilo o vpogledu za brezplačne uporabnike
+ Nastavite delovne tokove odobritve med projekti, lokacijami, oddelki in stroškovnimi mesti
+ Dober uporabniški vmesnik
Pomanjkljivosti:– Potrebna je navigacija med zavihki, kar je lahko nekoliko zamudno

10. CamFind

CamFind je zelo pametna aplikacija za optično branje predmetov, ki je bila razglašena za prvi uspešen vizualni iskalnik. S tem orodjem v iPhonu in iPadu lahko fotografirate, prepoznate in dostopate do podrobnih informacij o skoraj vseh predmetih pod poljubnim kotom. Priljubljenost aplikacije ji je do zdaj prinesla 1 milijon aktivnih mesečnih uporabnikov.

CamFind je namenjen ljudem, ki želijo izvedeti več o določenem predmetu in ga morda kupiti na spletu, ne da bi jim bilo treba vnašati podatke v iskalnik. Vmesnik CamFind je zelo preprost. Na začetnem zaslonu so še vedno samo trije gumbi: “Zgodovina”, “Posnemi sliko” in “Možnosti”, vendar se s tapkanjem kjer koli na zaslonu ne prikliče gumb “Posnemi sliko”, kot se to zgodi v aplikaciji TapTapSee. Namesto tega dvakrat tapnite spodnji sredinski del tik nad gumbom “Domov”.

CamFind
Operacijski sistem:iOS in Android
Cena:6,9 USD na mesec
Prednosti:+ Fotografirajte katerikoli predmet, da ga samodejno prepoznate in prejmete podrobne informacije s povezanimi slikami
+ Svoje predmete lahko delite z drugimi na spletu prek Facebooka, Twitterja, e-pošte in besedilnih sporočil
+ Skeniranje QR kod, črtnih kod…
Pomanjkljivosti:– Glasovni iskalnik ima še veliko pomanjkljivosti

Ko potegnemo črto

Zdi se, kot da živimo v znanstvenofantastičnem filmu, saj nas tehnologija umetne inteligence uvaja v obdobje udobja in učinkovitosti brez primere. Vsaka od obravnavanih aplikacij, vključno z aplikacijami Perplexity AI, ELSA, LENSA, Socratic in drugimi, na edinstven in vpliven način prispeva k zgodbi. Ne pozabite, da so aplikacije, ki smo jih opisali tukaj, le vrh ledene gore. Svet umetne inteligence se nenehno razvija, saj se vsak dan pojavljajo nove aplikacije, ki se ukvarjajo z različnimi potrebami in rešujejo nove težave. Smo v obdobju digitalne revolucije, te aplikacije pa so revolucionarji, ki vodijo v prihodnost, v kateri je umetna inteligenca sestavni del našega vsakdana.

Pomembno je tudi opozoriti, da umetna inteligenca ne pomeni le nadomeščanja človeških prizadevanj ali preseganja človeških sposobnosti. Gre za krepitev človeškega potenciala.

Pogosta vprašanja

Kaj je Perplexity AI?

Katere so najboljše AI aplikacije za mobilnike?

So te aplikacije brezplačne?

Ali lahko te aplikacije nadomestijo profesionalne storitve (npr. tutorje, umetnike, učitelje jezikov)?