Umetna inteligenca v športu: 8 zanimivih primerov uporabe

Home » Umetna inteligenca v športu: 8 zanimivih primerov uporabe
Umetna inteligenca v športu

Umetna inteligenca v športu se je razširila po vsej panogi in danes zajema AI analitiko tekem, pošteno sojenje, sestavljanje načrta treninga, izdelovanje čim boljše opreme in tudi vključevanje navijačev. Poglejmo si nekaj najzanimivejših primerov uporabe umetne inteligence v športu, ki bi jih morali poznati.

Umetna inteligenca v športu

Medtem ko so statistični podatki vedno igrali osrednjo vlogo v športni industriji, je ena od tehnologij bistveno povečala raven vključevanja občinstva in strateškega igranja – AI. V zadnjih letih je umetna inteligenca eksponentno hitro napredovala in se zdaj uporablja v praktično vseh panogah, tudi v športu, ki postaja vedno večja globalna industrija. Vsakoletno naraščajoče navdušenje nad pomembnimi športnimi dogodki, kot so finale lige NBA, Super Bowl, Liga prvakov, Wimbledon in celo svetovno prvenstvo v kriketu, je povečalo vrednost športne industrije na več kot 500 milijard dolarjev leta 2023.

Danes v športu brez umetne inteligence težko gre in za to imamo številne primere:

 • FIFA je na svetovnem prvenstvu v nogometu 2012 na Japonskem napovedala tehnologijo Goal-Line Technology (GLT), ki sodnikom pomaga pri določanju gola.
 • NBA je za analizo gibanja in strategij igralcev med igrami uporabila tehnologijo za sledenje igralcev z uporabo umetne inteligence in strojnega učenja.
 • Tour de France uporablja umetno inteligenco za analitiko dirke v realnem času, ki omogoča vpogled v uspešnost kolesarjev in strategije ekip.
 • Major League Baseball (MLB) uporablja umetno inteligenco za sistem Statcast, ki zagotavlja napredno analitiko, kot sta izhodna hitrost in izstrelitveni kot zadetkov.

To je je le nekaj primerov iz svetovno znanih športnih dogodkov, kjer lahko odločitve v delčku sekunde drastično spremenijo tekmo. Kot vidimo, je glavni katalizator tega vzpona je sposobnost umetne inteligence, da hitro in natančno obdela velike količine podatkov, kar je za človeške analitike lahko izziv zaradi same količine ali zapletenosti. Tako lahko trenerji, igralci in celo navijači sprejemajo utemeljene odločitve na podlagi zanesljivih informacij iz takšnih analiz. Vse to je mogoče zahvaljujoč sodobni tehnologiji, od napovedovanja izidov tekem s pomočjo algoritmov strojnega učenja ali ugotavljanja prednosti in slabosti z napredno analizo metrike.

Umetna inteligenca v športu – Primeri uporabe:

Zdaj pa si poglejmo 8 najbolj zanimivih primerov uporabe.

1. Analiza in izboljšanje telesne zmogljivosti

umetna inteligenca v športu

Vloga umetne inteligence v športu vključuje ocenjevanje uspešnosti športnikov. S pomočjo UI trenerji in analitiki preučujejo različne elemente, vključno s spremembami srčnega utripa ali dinamiko gibanja med igrami ali treningi, in tako omogoča temeljito razumevanje fizičnega stanja vsakega športnika.

Takšni podatki niso ključni le za izboljšanje individualnih dosežkov, temveč tudi za preprečevanje poškodb, ki lahko v delčku sekunde končajo kariero. Ena od najbolj prelomnih aplikacij umetne inteligence pri preprečevanju športnih poškodb je napovedna analitika. Algoritmi umetne inteligence lahko z analizo velikih količin podatkov, vključno z obremenitvami pri treningu, biomehaniko in zgodovino predhodnih poškodb, prepoznajo vzorce in dejavnike tveganja, ki so človeškemu očesu nevidni. Ta napovedna moč omogoča trenerjem in medicinskim ekipam, da posredujejo, še preden pride do poškodbe, ter prilagodijo programe treninga in okrevanja edinstvenemu profilu tveganja vsakega športnika.

Nosljiva tehnologija in spremljanje športnika v realnem času

Nosljiva tehnologija z umetno inteligenco (»AI wearables«) omogoča spremljanje fizioloških in biomehanskih podatkov športnikov v realnem času. Te nosljive naprave spremljajo vse od srčnega utripa in aktivacije mišic do stresa v sklepih in stopnje utrujenosti. Algoritmi umetne inteligence te podatke analizirajo v realnem času ter trenerje in zdravstveno osebje opozarjajo na morebitna tveganja za poškodbe. To je kot visokotehnološki angel varuh, ki bdi nad športniki in zagotavlja, da ostanejo v mejah varnega treninga.

Primer: Liga NFL je skupaj z Amazon Web Services ustvarila digitalnega športnika, orodje z umetno inteligenco, ki uporablja televizijske posnetke in senzorje v nogometni opremi za izboljšanje varnosti igralcev. Z ustvarjanjem digitalne replike športnikov v virtualnem prostoru ter uporabo strojnega učenja in računalniškega vida prepoznava udarce in predlaga načine za zmanjšanje poškodb, na primer zmanjšanje stika s čelado.

2. Rekrutiranje in skavtanje talentov

Minili so časi, ko so se skavti zanašali le na svoje ostro oko. Danes so novi skavti algoritmi umetne inteligence, ki neutrudno analizirajo podatke, da bi odkrili naslednjo veliko zvezdo. Ti algoritmi prebirajo gore statističnih podatkov o uspešnosti, biometričnih podatkov in celo videoposnetkov, da bi ocenili potencialne talente. Opazijo lahko vzorce in potenciale, ki bi lahko ušli tudi najbolj izkušenemu človeškemu skavtu. Umetna inteligenca je tako poenostavila proces skavtanja:

 • Natančnost in učinkovitost: Umetna inteligenca ocenjuje lahko igralčevo uspešnost, fizične lastnosti in celo napoveduje njegov prihodnji razvoj. Ta pristop, ki temelji na podatkih, zmanjšuje pristranskost in ugibanja ter zagotavlja, da prepoznavanje talentov temelji na trdnih, merljivih kazalnikih.
 • Globalni doseg: Umetna inteligenca širi tudi obzorje raziskovanja. Analizira lahko igralce z vseh koncev sveta in poskrbi, da noben potencialni talent ne ostane neopažen. Ta globalni doseg je še posebej pomemben v športih, kjer se lahko naslednji superzvezdnik ali superzvezdnica pojavi od koder koli.

Revolucija športnega skavtinga

Pri zaposlovanju ne gre več le za pridobivanje najboljših talentov, temveč za iskanje pravega ujemanja. Umetna inteligenca pri tem pomaga z analizo sloga, prednosti in slabosti igralca ter zagotavlja, da ustreza potrebam in kulturi ekipe. Ta skladnost je ključnega pomena za oblikovanje povezane in uspešne ekipe.

Poleg tega z analizo preteklih dosežkov in napovedovanjem prihodnjih možnosti umetna inteligenca zagotavlja celovito sliko vrednosti športnika. Ta vpogled je neprecenljiv pri sprejemanju premišljenih odločitev pri zaposlovanju. Vsi ti podatki in optimizacija na koncu vodijo tudi v bolj enostaven postopek rekrutiranja. To pa je bistvenega pomena v tekmovalnem svetu športa, kjer lahko vsaka sekunda pomeni razliko med uspehom in neuspehom.

3. Izboljšanje športne strategije s pomočjo UI

Umetna inteligenca v športu

Vloga umetne inteligence v športni strategiji je večplastna. Vključuje analizo velikih količin podatkov, razumevanje taktik nasprotnikov in celo napovedovanje rezultatov.

 • Odločitve, ki temeljijo na podatkih: Algoritmi umetne inteligence lahko obdelajo in analizirajo ogromno podatkov, kar trenerjem in strategom omogoča vpogled, ki si ga prej ni bilo mogoče predstavljati. Ta na podatkih temelječ pristop omogoča bolj informirano sprejemanje odločitev, kar poveča možnosti za uspeh ekipe.
 • Razumevanje nasprotnika: Umetna inteligenca se ne osredotoča le na svojo ekipo, temveč analizira tudi nasprotnikove sloge igranja, prednosti in slabosti. Te informacije so ključne pri oblikovanju strategij, s katerimi se lahko učinkovito zoperstavi taktiki nasprotnika.
 • Napovedno modeliranje: Umetna inteligenca s svojimi napovednimi sposobnostmi spreminja pravila igre. Z upoštevanjem različnih dejavnikov, kot so uspešnost igralcev, vremenske razmere in zgodovinski podatki, lahko modeli umetne inteligence predvidijo izide iger in tako pomagajo strategom pri ustreznem načrtovanju.

Medtem ko igralci izvajajo igro na igrišču, umetna inteligenca deluje v ozadju, nenehno analizira in zagotavlja vpoglede v realnem času ter na ta način zagotavlja prilagoditve v realnem času. Sistemi umetne inteligence lahko namreč priporočajo najboljše kombinacije sestav in izvajajo taktične prilagoditve med igro, s čimer zagotavljajo, da se ekipa prilagaja dinamični naravi športa.

4. Prilagojeni načrti treninga in prehrane

Nič več enotnih vadbenih rutin za vse. Umetna inteligenca v vadbene programe športnikov vnaša prilagojen pristop. Z analizo velikih količin podatkov, vključno z biometričnimi podatki in statističnimi podatki o uspešnosti, lahko sistemi umetne inteligence oblikujejo prilagojene načrte vadbe, ki ustrezajo edinstvenim potrebam vsakega športnika. Pri tem ne gre le za izboljšanje zmogljivosti, temveč za to, da to storimo na način, ki je prilagojen posameznikovim prednostim, slabostim in ciljem.

Danes vsi vemo, da ima prehrana ključno vlogo pri športnikovi uspešnosti in okrevanju. Umetna inteligenca deluje kot virtualni dietetik in pripravlja načrte obrokov, ki so tako edinstveni kot športniki sami. Ti prehranski načrti, ki jih poganja umetna inteligenca, upoštevajo različne dejavnike, kot so športnikov urnik, prehranske preference in posebne prehranske potrebe. To je, kot da bi imeli v svoji ekipi osebnega dietetika, ki pa lahko obdeluje in analizira podatke v obsegu, kakršnega še ni bilo.

5. Prediktivna analitika za rezultate tekem

Z analizo podatkov o nasprotnikih lahko ekipe prepoznajo vzorce in težnje, kar jim omogoča oblikovanje načrtov igre, ki niso le reaktivni, temveč tudi proaktivni. Z razumevanjem verjetnosti različnih izidov tekme lahko trenerji pripravijo učinkovitejše načrte igre in sprejemajo premišljene odločitve v ključnih trenutkih.

Seveda pa pri tem ne moremo pozabiti na športne stave. Športne napovedi, ki jih poganja umetna inteligenca, igralcem stav in ljubiteljem domišljijskih športov ponujajo statistično prednost, saj zagotavljajo vpogled, ki presega občutke ali osebne predsodke.

6. Vključevanje navijačev

Umetna inteligenca v športu

Umetna inteligenca omogoča novo dobo prilagojenih izkušenj z oboževalci. Z analizo preferenc in vedenja oboževalcev lahko platforme, ki jih poganja umetna inteligenca, prilagodijo vsebino, promocije in interakcije. Ta raven personalizacije povečuje vključenost navijačev ter spodbuja globljo povezanost s športom in ekipami, ki jih imajo radi. Predstavljajte si, da prejemate posodobitve in vsebine, ki so posebej prilagojene vašim interesom, zaradi česar se zdi, da je vsaka interakcija namenjena samo vam.

Z umetno inteligenco se je gledalska izkušnja za navijače dvignila na novo raven. Napredni koti kamere in prelivi razširjene resničnosti zagotavljajo bogatejšo izkušnjo gledanja. Poleg tega virtualna resničnost in igralne funkcije ustvarjajo poglobljene izkušnje, ki presegajo tradicionalno gledanje. Navijači se lahko zdaj počutijo bližje dogajanju, skoraj kot da bi bili sami del igre. Po drugi strani pa virtualni pomočniki in klepetalni roboti, ki jih poganja umetna inteligenca, lahko komunicirajo z oboževalci, jim posredujejo informacije, odgovarjajo na vprašanja in celo nudijo osebno obravnavo. Ta interakcija v realnem času zagotavlja, da so navijači bolj vključeni in povezani, ne le med tekmo, temveč tudi pred njo in po njej.

7. Izboljšanje športne opreme s pomočjo AI

AI se na področju športne opreme začenja z oblikovanjem in inženiringom. Algoritmi umetne inteligence z analizo obsežnih zbirk podatkov o uspešnosti igralcev, lastnostih materialov in okoljskih dejavnikih zdaj pomagajo pri ustvarjanju opreme, ki ni le dobra, ampak tudi optimalna. Te zasnove  premikajo meje znanosti o materialih, aerodinamike in biomehanike, kar vodi k opremi, ki je lažja, močnejša in bolj odzivna.

Prilagoditev po meri, kakršne še ni bilo

Ena velikost ne ustreza vsem, še posebej v športu. Umetna inteligenca omogoča hiperpersonalizacijo opreme. Algoritmi lahko z analizo športnikove postave, sloga igranja in celo zgodovine poškodb priporočijo ali celo ustvarijo prilagojeno opremo, ki je prilagojena za izboljšanje posameznikove zmogljivosti. Ta raven personalizacije je bila še pred nekaj leti nepredstavljiva, zdaj pa postaja vse bolj dostopna:

 • Vzdrževanje: Vsak športnik ve, da sta trajnost in vzdrževanje športne opreme ključnega pomena. S spremljanjem stanja opreme v realnem času lahko umetna inteligenca predvidi obrabo in predlaga vzdrževanje ali zamenjavo, preden pride do kritične okvare. To ne zagotavlja le optimalne zmogljivosti, temveč tudi povečuje varnost športnikov.
 • Analiza uspešnosti: Športna oprema z umetno inteligenco lahko v realnem času zagotavlja povratne informacije o uspešnosti. Senzorji, vgrajeni v opremo, lahko spremljajo kazalnike, kot so hitrost, sila in kot, ter tako ponujajo vpogled, ki lahko spremeni pravila igre. Ti podatki, obdelani z algoritmi umetne inteligence, lahko športnikom in trenerjem pomagajo pri sprejemanju premišljenih odločitev, izpopolnjevanju tehnik in učinkovitejšem načrtovanju strategij.
 • Preprečevanje poškodb: Kot smo oemnili zgoraj, poškodbe so športnikova prva nevšečnost. Umetna inteligenca v športni opremi ima ključno vlogo pri preprečevanju poškodb. Z analizo gibalnih vzorcev in stresnih točk lahko umetna inteligenca prepozna potencialna tveganja za poškodbe, kar športnikom omogoča, da prilagodijo svojo tehniko ali opremo in se tako izognejo poškodbam. Ta proaktivni pristop k preprečevanju poškodb je pomemben korak naprej v znanosti o športu.

V svetu športa je že zdaj veliko praktičnih primerov, ko se uporablja oprema, podprta z umetno inteligenco:

 • Nogomet: V nogometu je Google Jacquard oznaka vgrajena v vložke čevljev in s strojnim učenjem spremlja gibe, kot sta brcanje in tek, ki jih je nato mogoče prikazati v virtualnem svetu za boljše sodelovanje navijačev in vpogled v igralce.
 • Golf: Na področju golfa Altair rešitve z umetno inteligenco združujejo simulacijo, strojno učenje in podatkovno analitiko za optimizacijo zasnove in zmogljivosti klubov. Prilagoditve, ki jih poganja umetna inteligenca, se osredotočajo na dejavnike, kot so težišče, vzdržljivost in vrtenje, kar omogoča oblikovanje palic, prilagojenih širšemu krogu potreb igralcev.
 • Tenis: Teniški lopar Hìtëkw zasnovan z uporabo modelov za pretvorbo besedila v sliko, kot sta DALL-E in Midjourney. Lopar se ponaša z lažjo in močnejšo konstrukcijo z videzom, ki spominja na nezemljane.
 • Formula 1: Ekipe uporabljajo simulacije umetne inteligence, ki jih poganjajo partnerji, kot so AWS, Dell in Oracle, za optimizacijo strategij dirke z analizo ključnih spremenljivk, kot so vreme, tekmeci, postanki v boksih, razmere na stezi, trčenja in mehanske težave. Te simulacije prav tako ugotavljajo slabosti avtomobila in morebitne okvare, kar ekipam pomaga, da ostanejo v okviru proračunskih omejitev.

8. Sojenje in poštena igra

Koncept sodnikov z umetno inteligenco temelji na uporabi naprednih tehnologij za pomoč ali celo prevzem procesa odločanja na športnih dogodkih. To vključuje uporabo algoritmov strojnega učenja, računalniškega vida in analize podatkov v realnem času za sprejemanje natančnih in nepristranskih odločitev. Cilj je povečati poštenost in integriteto igre z zmanjšanjem človeških napak, ki lahko včasih privedejo do spornih izidov.

Eden od najvidnejših primerov pomoči umetne inteligence v športnem sodništvu je uporaba sistemov za sledenje žogi. Ti sistemi uporabljajo visokohitrostne kamere in senzorje za izredno natančno sledenje gibanju, trajektoriji in položaju žoge. V športih, kot sta tenis in kriket, so takšne tehnologije postale nepogrešljive pri določanju linij in sprejemanju tesnih odločitev.

Poštena igra

Bistvo športa je v duhu poštenega tekmovanja. AI tehnologije imajo ključno vlogo pri ohranjanju tega duha, saj zagotavljajo, da se pravila igre uporabljajo dosledno in natančno. Z analizo velikih količin podatkov in uporabo napovednega modeliranja lahko sistemi umetne inteligence pomagajo sodnikom pri sprejemanju odločitev, ki niso le hitre, temveč tudi brez pristranskosti ali zunanjih vplivov.

V nogometu se na primer sistemi, ki jih poganja umetna inteligenca, uporabljajo za odločanje o prekrških, kar je zaradi hitrosti igre in potrebe po natančni presoji za človeške sodnike zelo zahtevna naloga. Podobno se v košarki raziskujejo tehnologije umetne inteligence, ki omogočajo izrekanje sodniških napak in zagotavljajo, da se igra odvija v skladu z opredeljenimi pravili.

Etični pomisleki glede uporabe umetne inteligence v športu

Ena od temeljnih vrednot športa je pravičnost. UI s svojim pristopom, ki temelji na podatkih, obljublja, da bo povečala pravičnost, zlasti pri sojenju. Tehnologije, kot sta Hawk-Eye in VAR (Video Assistant Referee), so se že uveljavile v tenisu oziroma nogometu. Toda tu je uganka: Sistemi umetne inteligence so tako nepristranski, kot so nepristranski podatki, ki jih dobijo. Nepristranski podatki lahko privedejo do pristranskih odločitev, kar nenamerno prevesi tehtnico pravičnosti.

Poleg tega se postavlja vprašanje: ali zanašanje na umetno inteligenco spodkopava človeški element v športu? Ali niso drama, napake in nepredvidljivost del tega, zaradi česar je šport tako očarljiv?

Zasebnost in varnost podatkov

Športniki so vse bolj pod drobnogledom umetne inteligence, ki analizira vsako njihovo gibanje, zdravstveno stanje in strategijo. Zaradi tega se pojavljajo precejšnje skrbi glede zasebnosti. Kdo je lastnik teh podatkov? Kako se uporabljajo in kako varni so? Možnost zlorabe ni le zaplet iz distopičnega romana, temveč je resnična skrb tukaj in zdaj.

Dostopnost in enakost

UI v športu ni poceni. Visokotehnološka oprema in izpopolnjeni sistemi umetne inteligence imajo visoko ceno. To odpira vprašanje dostopnosti in enakosti. Ali te tehnologije ustvarjajo neenakopravne pogoje, v katerih si lahko le najbogatejši klubi ali športniki privoščijo prednosti umetne inteligence? Ali tehnološke razlike zasenčijo bistvo športa, v katerem zmagujeta talent in trdo delo?

Človeški dotik

Umetna inteligenca spreminja obliko treningov ter ponuja prilagojene programe in analitiko uspešnosti. Toda ali lahko umetna inteligenca nadomesti človeški dotik – motivacijski govor, razumevanje športnikovega čustvenega stanja, intuicijo? Pri tem ne gre le za vprašanje učinkovitosti trenerjev z umetno inteligenco, temveč tudi za psihološki vpliv na športnike. Ali gremo proti hladnejši, bolj preračunljivi različici športa?

Izkušnje gledalcev

Umetna inteligenca spreminja izkušnjo gledalcev, saj ponuja prilagojeno gledanje in potopitvene tehnologije. Toda do katere točke izboljšana izkušnja z umetno inteligenco zmanjša veselje do surovega, nefiltriranega gledanja tekme v živo? Ali zamenjujemo pristnost za izdelano, algoritemsko vodeno izkušnjo?

Kako se lahko v prihodnosti lotimo teh pomislekov?

 • Pregleden in etičen razvoj umetne inteligence: Pri razvoju sistemov umetne inteligence v športu je treba upoštevati preglednost in etične vidike. To vključuje nepristransko zbiranje podatkov in izvajanje etičnih smernic.
 • Zakoni o zasebnosti podatkov: Za zaščito osebnih podatkov in podatkov o dosežkih športnikov je treba izvajati stroge zakone in predpise o zasebnosti podatkov.
 • Pobude za dostopnost: Športna industrija si mora prizadevati, da bodo tehnologije umetne inteligence dostopne vsem in da bodo zagotovljeni enaki konkurenčni pogoji.
 • Sodelovanje med ljudmi in umetno inteligenco: Poudarjanje sodelovalne narave umetne inteligence, kjer tehnologija dopolnjuje in ne nadomešča človeškega elementa v športu.
 • Javni diskurz in predpisi: Odprta javna razprava in regulativni okviri so bistveni za obvladovanje etičnih posledic umetne inteligence v športu.

Ko potegnemo črto

Vključevanje strojnega učenja v šport se hitro povečuje, vsako leto pa prinaša nove napredke in načine uporabe. Skoraj vsak vidik, razen samih iger, je pripravljen na izboljšanje s pomočjo podatkov in tehnologije. Ključno je seveda ravnovesje. Čeprav je zamisel o vključitvi umetne inteligence v šport privlačna, ne sme okrniti navijaške izkušnje. Na primer, uporaba prepoznave obraza za hitrejši vstop na stadion brez vstopnic lahko zmanjša gnečo in pospeši vstop navijačev, vendar tudi odpravi turniket. To je funkcija, ki je za številne evropske nogometne navdušence globoko zakoreninjena v nostalgični izkušnji dneva tekme.

Pogosta vprašanja

Kako se umetna inteligenca uporablja pri treniranju?

UI revolucionarno spreminja športno vadbo in treniranje, saj zagotavlja prilagojene programe vadbe, analizira podatke o uspešnosti športnikov in ponuja vpogled v izboljšave. Simulira lahko različne scenarije iger, kar športnikom in trenerjem pomaga pri učinkovitem načrtovanju strategij.

Ali lahko umetna inteligenca pomaga pri preprečevanju poškodb v športu?

Kako umetna inteligenca prispeva k izboljšanju navijaške izkušnje?

Ali bodo sodniki za sojenje na tekmah uporabljali umetno inteligenco?

Kako se umetna inteligenca uporablja pri skavtingu talentov v športu?

Ali lahko umetna inteligenca izboljša športno opremo?

Ali se umetna inteligenca uporablja za športne stave?