Umetna inteligenca v turizmu: Nov način potovanja po svetu

Home » Umetna inteligenca v turizmu: Nov način potovanja po svetu
Umetna inteligenca v turizmu

Umetna inteligenca pronica v praktično vsa področja družbe in turizem ni nobena izjema. Personaliziran AI vodič po mestu, učinkovita AI služba za pomoč strankam ter nič več izgubljene prtljage zaradi človeških napak so samo nekatere izmed mnogih obljub, ki jih umetna inteligenca prinaša v potovalno industrijo.

Umetna inteligenca je znana po tem, da eksponentno napreduje ter bliskovito spreminja številne panoge in nenehno spreminjajoča se potovalna industrija ni nobena izjema. Turizem je bil eno od področij, ki je najbolj nastradalo zaradi pandemije Covid-19, a se letos vrača v velikem stilu. To pa tudi pomeni, da potovalna podjetja v veliki meri uporabljajo orodja in rešitve, ki jih poganja umetna inteligenca, za različne procese.

Potovalne agencije, hoteli, letališča in letalske družbe so že začele z AI preobrazbo, kar pomeni, da se bo močno spremenil njihov način delovanja in način predstavitve potovalne izkušnje: od načrtovanja potovanja, upravljanja s prtljago, služb za pomoč stranka do pristanka na destinaciji.

Uvajanje umetne inteligence v tej panogi že prinaša zanimive rezultate, v prihodnjih letih pa se obetajo še večje preobrazbe. Poglejmo, kako umetna inteligenca na novo opredeljuje potovalno industrijo.

Kako umetna inteligenca spreminja turizem?

Umetna inteligenca vključuje uporabo naprednih algoritmov in računalnikov za simulacijo človeške logike in opravljanje nalog, ki so jih doslej lahko opravljali le ljudje in pri katerih je treba prepoznavati, razlagati in sprejemati določene odločitve. Ta zmožnost industriji, kot je turizem, omogoča prihranek časa in denarja – vse to ob zmanjšanju človeških napak in racionalizaciji nalog. Turizem in umetna inteligenca se zato zdita kot popolna kombinacija.

UI je sposobna optimizirati praktično vse postopke v potovalni industriji, pa naj bo to komunikacija s strankami prek pogovora, ponujanje priporočila, prevajanje iz enega jezika v drugega ali pa pri personalizaciji storitev. Prisotna je tudi pri varnosti na letališčih, in sicer s sistemi za skeniranje ali prepoznavanje obrazov, ali celo v potovalnih vodnikih.

Predstavljajte si to: Prispete v hotelsko sobo, umetna inteligenca pa je že poskrbela prilagoditev osvetlitve, temperature in glasbe v hotelski sobi, ne da bi vi to izrecno zahtevali.

Poglejmo, na katere načine se umetna inteligenca uporablja v turizmu:

1. Osebni asistent za potovanje

Umetna inteligenca v turizmu

Potovalne agencije, kot smo jih poznali do zdaj, bodo najbrž kmalu preteklost.

Eden najpomembnejših vplivov umetne inteligence na potovalno industrijo je pojav popolnoma personaliziranih potovalnih izkušenj. Priporočilni sistemi, ki jih poganja umetna inteligenca in jih poganjajo algoritmi strojnega učenja, analizirajo obsežne nabore podatkov, da bi razumeli preference in vedenje vsakega uporabnika. Z upoštevanjem dejavnikov, kot so pretekla zgodovina potovanj, vhodni podatki za iskanje in celo interakcije v družabnih medijih, ti sistemi ustvarjajo prilagojene potovalne izkušnje za vsakega posameznika, s čimer revolucionarno spreminjajo tradicionalni pristop “ena velikost za vse”.

Za načrt potovanja se posvetujte s klepetalnim robotom

Tudi če ste neizkušeni popotnik, zdaj ne potrebujete več obiska turistične agencije. No, seveda pa je vredno omeniti, da je človeški stik lahko za koga še vedno prijeten dodatek k potovalni izkušnji.

AI pomočniki in inteligentni klepetalni roboti so zdaj nadomestili potovalne agente, tako da lahko potniki prek spleta rezervirajo lete in nastanitve ter najemajo vozila. Ti klepetalni boti so zdaj nameščeni na spletnih mestih družbenih medijev, kot so Facebook messenger, Skype, WhatsApp in Viber, da bi uporabnikom ponudili bolj prilagojeno izkušnjo rezervacij, brez mukotrpnega več urnega čakanja na telefonskih linijah.

Velikani na področju rezervacij potovanj, kot so Booking.com, Skyscanner in Expedia, že več let uporabljajo takšne klepetalne robote. Pogovor s chatbotom običajno začnete tako, da vnesete podatke o nameravanem potovanju. Nato bo bot poiskal na spletnih straneh za rezervacije in vam našel najboljšo ponudbo.

Skyscanner, kralj iskanja letov

Najbrž ste že kdaj iskali let preko globalnega iskalnika letov, hotelov in najemov avtomobilov, ki sliši na ime Skyscanner. Kot inovativna platforma že nekaj časa uporablja umetno inteligenco za pomoč uporabnikom:

 • Iskanje letov: Klepetalni robot lahko hitro poišče lete na podlagi uporabnikovih meril, kot so mesto odhoda, destinacija in datum potovanja.
 • Opozorila o cenah: Uporabniki lahko od klepetalnega robota zahtevajo, da spremlja cene letov in pošilja opozorila, ko se cene spremenijo.
 • Navdih za destinacijo: Če uporabniki niso prepričani, kam želijo iti, lahko klepetalni robot na podlagi njihovih želja in preteklih iskanj ponudi predloge destinacij.

Dinamična narava potovalne industrije zahteva pametne možnosti odločanja v realnem času. Umetna inteligenca to zagotavlja s svojimi zmožnostmi napovedne analize. Algoritmi umetne inteligence analizirajo pretekle podatke, trenutne tržne trende in napovedi povpraševanja ter dinamično prilagajajo cene, s čimer pomagajo letalskim družbam in hotelom optimizirati prihodke in izboljšati zadovoljstvo strank.

2. Učinkovita storitev za stranke

Umetna inteligenca v turizmu

Klepetalni roboti, ki jih poganja umetna inteligenca, so postali stalnica v storitvah za stranke v različnih panogah, pri čemer potovalni sektor ni izjema. Ti virtualni pomočniki lahko hkrati obravnavajo več poizvedb ter zagotavljajo hitre in učinkovite odgovore 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Pomagajo lahko pri rezervaciji vozovnic, zagotavljajo najnovejše informacije o stanju leta, odgovarjajo na pogosto zastavljena vprašanja in celo pomagajo pri obvladovanju odpovedi ali zamud. Hitrost in razpoložljivost klepetalnih robotov znatno izboljšata zadovoljstvo strank.

Zahvaljujoč njim so minili časi, ko ste morali čakati v vrsti, da ste dobili informacije, ali poskušati najti svoja vrata na zasedenem terminalu. Glede na poročilo, ki ga je objavila družba Vero Solutions, se pričakuje, da bodo roboti do leta 2030 nadomestili ljudi v check-in postopku. V tem pogledu so na svetu že uveljavljene prakse:

 • Hotel Henn v Nagasakiju, Japonska: Gre za prvi hotel na svetu, v katerem so zaposleni predvsem roboti. Ob prihodu goste pozdravi raznoliko robotsko osebje, med katerim je tudi receptor dinozaver. Prijava je avtomatizirana, gostje pa za dostop do svojih sob uporabljajo tehnologijo prepoznavanja obrazov namesto običajnih ključev, kar zagotavlja dodatno stopnjo varnosti. Hotelska zavezanost umetni inteligenci velja tudi za sobe za goste. Vsaka soba je opremljena z robotskim pomočnikom ob postelji z imenom Tapia, ki lahko nadzoruje osvetlitev sobe, predvaja glasbo, zagotavlja vremenske napovedi, nastavlja alarme in se celo pogovarja z gosti.
 • Hotel Hilton McLean v Virginiji, ZDA: Ta hotel je dobil mednarodno slavo zaradi pionirske uporabo umetne inteligence v turizmu. Posebnost, po kateri se ta hotel razlikuje od drugih, je Connie, prvi hotelski strežniški robot z umetno inteligenco, ki je poimenovan po ustanovitelju hotela Conradu Hiltonu. Ta interaktivni, zanimiv in zelo inteligenten robot, ki je nameščen v avli, za razumevanje pa uporablja IBM-ovo tehnologijo umetne inteligence Watson, za svojo fizično obliko pa SoftBankov Pepper. Connie interakcijo z gosti dvigne na novo raven, saj zagotavlja informacije o hotelskih zmogljivostih, predlaga lokalne turistične znamenitosti, priporoča možnosti za prehranjevanje, itd.

3. Boljša varnost potovanja z biometrijo in umetno inteligenco

Umetna inteligenca v turizmu

V dobi, ko je varnost najpomembnejša, učinkovitost pa pričakovana, umetna inteligenca ponuja tudi obetavne rešitve za revolucijo varnostnih ukrepov v potovalni industriji. Z integracijo umetne inteligence z biometričnimi sistemi lahko letališča, letalske družbe in drugi subjekti, povezani s potovanji, močno izboljšajo svoje varnostne protokole in hkrati racionalizirajo svoje delovanje.

Biometrični sistemi za identifikacijo in avtentikacijo uporabljajo edinstvene biološke lastnosti posameznikov, kot so obrazne poteze, prstni odtisi in vzorci šarenice. V povezavi z umetno inteligenco ti sistemi pridobijo sposobnost hitre in natančne obdelave velikih količin biometričnih podatkov, s čimer se bistveno izboljšajo varnostne operacije.

 • Hitri check-in postopki in vkrcanja: Letališča po vsem svetu začenjajo uporabljati na umetni inteligenci temelječe sisteme za prepoznavanje obrazov, da bi poenostavili postopke prijave in vkrcanja. Potnike je mogoče samodejno identificirati, ko se prijavijo ali vkrcajo na let, s čimer se odpravi potreba po tradicionalnih vstopnih kartah in zmanjša možnost človeških napak. S tem se ne povečuje le varnost, temveč to vodi tudi v hitrejšo in bolj brezhibno potovalno izkušnjo.
 • Izboljšan nadzor in odkrivanje groženj: Umetna inteligenca lahko poveča zmogljivosti nadzornih sistemov z avtomatizacijo prepoznavanja in sledenja sumljivih dejavnosti. Napredni algoritmi lahko spremljajo videoposnetke v živo in tako zaznajo nenavadno vedenje ali prepoznajo posameznike na seznamih opazovanih oseb. Ta proaktivni varnostni pristop lahko pomaga preprečiti morebitne grožnje in zagotovi varnost potnikov.
 • Varno preverjanje identitete za spletne transakcije: Biometrična avtentikacija z umetno inteligenco lahko poveča tudi varnost spletnih potovalnih transakcij. Potovalna podjetja lahko uvedejo sisteme za prepoznavanje obraza ali prstnih odtisov za preverjanje identitete med digitalno prijavo, nakupom vozovnic ali spremembami potovalnih načrtov. S tem se lahko bistveno zmanjša tveganje goljufivih transakcij.
 • Okrepljen mejni nadzor: Agencije za mejno kontrolo lahko uporabijo umetno inteligenco in biometrijo za varnejše in učinkovitejše postopke imigracije. Z uporabo prepoznavanja obraza ali skeniranja prstnih odtisov lahko agencije hitro preverijo istovetnost potnikov glede na njihove potovalne dokumente in zbirke podatkov ter tako pomagajo preprečevati goljufije z identiteto in nezakonito priseljevanje.

4. Optimizacija poti z umetno inteligenco

Umetna inteligenca v turizmu

Sposobnost hitrega prilagajanja na spreminjajoče se razmere je za dinamično potovalno indistrijo ključnega pomena. Optimizacija potovalnih poti lahko privede do znatnega prihranka časa in stroškov, ne glede na to, ali gre za navigacijo po preobremenjenih mestnih ulicah ali iskanje poti leta, ki je najbolj varčna z gorivom. To je spet področje, kjer se umetna inteligenca dobro odreže:

 • Boljša učinkovitost za potnike: Navigacijske aplikacije z umetno inteligenco, kot sta Google Maps in Waze, uporabljajo podatke v realnem času za analizo prometnih vzorcev in napovedovanje zastojev. Aplikacije lahko nato uporabnikom predlagajo najhitrejšo pot, s čimer jim pomagajo prihraniti čas in zmanjšati stres, povezan s potovanjem. Potencialne koristi presegajo vsakodnevno vožnjo na delo, saj lahko orodja z umetno inteligenco pomagajo tudi turistom pri navigaciji v neznanih mestih ali iskanju najhitrejše poti do hotela ali letališča.
 • Optimizirana logistika in poti dostave: Za logistična podjetja v potovalni industriji, kot so letalske družbe in dostavne službe, lahko optimizacija poti na podlagi umetne inteligence privede do znatnih prihrankov stroškov. UI lahko analizira različne dejavnike, vključno s cenami goriva, nosilnostjo vozil in časom dostave, da ustvari najučinkovitejše dostavne poti. S tem se lahko zmanjša poraba goriva in poveča splošna učinkovitost poslovanja.
 • Optimizirana poraba goriva za letalske družbe: Algoritmi umetne inteligence se lahko uporabljajo tudi za optimizacijo poti leta. Z upoštevanjem dejavnikov, kot so hitrost vetra, vremenske razmere in letalski promet, lahko ti algoritmi predlagajo poti za lete, ki so kar najbolj varčne z gorivom. S tem lahko letalske družbe ne le zmanjšajo stroške goriva, temveč tudi prispevajo k trajnostnim ciljem panoge z zmanjšanjem emisij ogljika.
 • Izboljšano odzivanje na izredne razmere: V izrednih razmerah je pomembna vsaka sekunda. Optimizacija poti z umetno inteligenco lahko pomaga ekipam za ukrepanje v nujnih primerih, kot so reševalna vozila ali reševalne službe, določiti najhitrejšo pot do tistih, ki potrebujejo pomoč, kar lahko reši življenja.

AI aplikacije za napovedovanje poletov

Predstavljajte si inovativno tehnologijo, ki vam pomaga najti najboljšo ceno leta ob pravem času in vas opozarja na prihodnje cene letov. Nekatera podjetja so to uporabno funkcijo uresničila z uvedbo aplikacij za pametno napovedovanje cen, ki jih poganja umetna inteligenca:

Hopper: Hopper je mobilna aplikacija za potovanja, ki uporablja umetno inteligenco in velike količine podatkov za napovedovanje in analizo cen letalskih vozovnic in nastanitev. Aplikacija je bila zasnovana z namenom, da potnikom prihrani denar, saj jih obvešča o najboljših časih za rezervacijo letov in hotelov. Z uporabo velikih količin zgodovinskih podatkov o cenah in algoritmov strojnega učenja Hopper svojim uporabnikom zagotavlja vpogled in napovedi o prihodnjih cenovnih trendih.

Poročila navajajo, da je ta aplikacija od svoje iznajdbe prodala za več kot 600 milijonov dolarjev letalskih vozovnic.

5. Analiza razpoloženja strank za izboljšanje storitev

Umetna inteligenca v turizmu

V potovalni industriji je razumevanje razpoloženja strank ključnega pomena za poslovni uspeh. Le kdo si pred rezervacijo ne pogleda ocen na platformah, kot sta TripAdvisor ali Airbnb? Povratne informacije, ki jih potniki delijo o svojih izkušnjah, lahko zagotovijo dragocen vpogled v prednosti in slabosti ter ponudijo pot za izboljšanje storitev.

Pri analizi razpoloženja oz. sentimenta se umetna inteligenca uporablja za določanje čustvenega tona besed. Podjetjem omogoča, da v realnem času prepoznajo čustva strank do izdelkov, storitev ali blagovne znamke, pri čemer presega ocene, ki temeljijo na številu, in upošteva odtenke čustev v besedilnih podatkih. Analiza razpoloženja tako poteka na več nivojih:

 • Analiza povratnih informacij v realnem času: Potniki svoje izkušnje delijo na različnih platformah – v družabnih medijih, na potovalnih forumih, spletnih straneh s pregledi in še kje. Umetna inteligenca lahko spremlja in analizira te vire podatkov v realnem času, odkriva negativna ali pozitivna čustva in zagotavlja takojšnje vpoglede. Tako lahko potovalna podjetja hitro ukrepajo in nemudoma obravnavajo negativne povratne informacije ali izkoristijo pozitivna čustva.
 • Razumevanje preferenc strank: Z AI analizo razpoloženja se lahko poglobite v ocene in ugotovite, kaj je bilo strankam posebej všeč ali ne – naj gre za sobno postrežbo v hotelu, prostor za noge na letu ali uporabniški vmesnik potovalne aplikacije. Prepoznavanje teh posebnih želja ali bolečih točk lahko podjetjem pomaga pri prilagajanju storitev, izboljšanju zadovoljstva strank in oblikovanju prihodnjih ponudb.
 • Prepoznavanje trendov in vzorcev: Z analizo razpoloženja skozi čas lahko umetna inteligenca pomaga prepoznati vzorce ali trende v vedenju ali povratnih informacijah strank. To lahko vključuje sezonska nihanja ravni zadovoljstva, ponavljajoče se pritožbe glede določene storitve ali naraščajoče navdušenje nad novo funkcijo.
 • Analiza konkurence: Analiza razpoloženja ni omejena na ocenjevanje lastnih storitev podjetja. Uporablja se lahko tudi za spremljanje konkurentov in razumevanje, kako se dojemajo njihove storitve. S tem lahko pridobite dragocen vpogled in konkurenčno prednost.

Dosledno spremljanje in obravnavanje mnenj strank lahko privede do boljših izkušenj strank in izboljša ugled blagovne znamke. Hiter in empatičen odziv na negativno mnenje lahko nezadovoljno stranko spremeni v zvesto, dosledno pozitivno razpoloženje pa lahko pritegne potencialne stranke. Umetna inteligenca v turizmu torej ne pripomore le k optimizaciji

Ko potegnemo črto

Umetna inteligenca v turizmu

Medtem ko se prebijamo skozi digitalno revolucijo, je jasno, da se potovalna industrija nahaja na razburljivem razpotju. Tehnologije umetne inteligence, od klepetalnih robotov in biometrije do optimizacije poti in analize čustev, ne spreminjajo le načina načrtovanja in opravljanja naših potovanj, temveč tudi na novo opredeljujejo sam pojem storitev za stranke. Umetna inteligenca s prilagajanjem v realnem času, večjo učinkovitostjo in izboljšano varnostjo obljublja potovalno izkušnjo, ki ne bo le brezhibna, temveč tudi bolj prilagojena kot kdaj koli prej. Kot smo raziskali, podjetja, kot sta Skyscanner in Hopper, že izkoriščajo te tehnologije za zagotavljanje inovativnih rešitev, s katerimi potovanja postajajo dostopnejša in prijetnejša za vse.

Vendar pa se potovanje tu ne konča. Ker se napredek na področju tehnologij umetne inteligence pospešuje z neznansko hitrostjo, bosta prihodnost potovalne industrije zaznamovala še večja inovativnost in preobrazba. Ko se oziramo proti temu obzorju, se ne sprašujemo, ali bo umetna inteligenca še naprej revolucionirala potovalno industrijo, temveč kako bomo izkoristili vse njene možnosti za ustvarjanje potovalne izkušnje, ki bo tako izjemna kot destinacije, ki jih želimo raziskati.

Pogosta vprašanja

Kakšna je vloga umetne inteligence v turizmu?

Kako klepetalni roboti z umetno inteligenco, kot je Skyscannerjev klepetalni robot, izboljšajo storitve za stranke?

Kako umetna inteligenca izboljšuje varnost na potovanjih?

Kako umetna inteligenca omogoča optimizacijo poti v potovalni industriji?

Kako bo umetna inteligenca še naprej vplivala na prihodnost potovalne industrije?