NFT-ji postajajo vedno bolj uveljavljeni na svetovni sceni. Za njih so se odločili tudi pri UNICEF-u, ki jih bo izdal znotraj svoje iniciative Giga Iniciative, s katero želijo zbrati denar za boljše internetne povezave šol.

Mednarodni sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (UNICEF) je ta teden napovedal izdajo NFT zbirke na Ethereumu v počastitev 75. obletnice ustanovitve agencije ZN. UNICEF pravi, da bo izkupiček od NFT kolekcije januarja 2022 – razstave digitalne umetnice in podatkovne znanstvenice Nadieh Bremer z naslovom “Patchwork Kingdoms” – namenjen podpori njihovih številnih projektov, vključno s pobudo Giga za financiranje dostopa do interneta za otroke po vsem svetu.

Iniciativa Giga

Pobuda Giga je globalni projekt UNICEF-a in Mednarodne telekomunikacijske zveze ZN, ki se je začel leta 2019 in v okviru katerega bodo vse šole priključene na internet, tako da bodo otroci tudi v manj razvitih državah lahko izkoristili informacije in priložnosti na spletu.

Zbirka Patchwork Kingdom, ki je nastala v sodelovanju z NFT tržnico Snowcrash Labs, Fundacijo Ethereum, Metagood in drugimi, vsebuje 1 000 NFT kosov. UNICEF pravi, da je za subtilno izražanje pomena Giga vsak NFT naslikan s pomočjo podatkov, ki jih je pobuda zbrala iz več kot 282.000 šol v 21 državah. V zbirki bodo dela umetnice Nadieh Bremer. Slednja pravi, da se je zgledovala po delu Mary Blair, avtorice serije “It’s a Small World”, in začela z idejo, da bi za gradnjo scenografij in mest uporabila preproste geometrijske oblike, kvadrate, kroge in trikotnike. “V končni vizualni podobi je vsaka šola postala majhen kvadrat, ki se povezuje z drugimi šolami in tvori kraljestva, razdeljena na tiste, ki so povezani in tiste, ki niso povezani z internetom,” je povedala.

UNICEF in njihova zgodovina s tehnologijo blockchain

Če menite, da gre pri tem za pridobivanje denarja za agencijo ZN, ki že vrsto let poziva otroke, naj ob noči čarovnic darujejo za UNICEF, to ni povsem res. UNICEF se je v tehnologijo veriženja blokov spustil že pred ustanovitvijo kripto sklada leta 2019, ki organizaciji omogoča prejemanje, hranjenje in distribucijo kriptovalut.

To je pritegnilo pozornost in prispevke. Aprila 2021 je na primer Huobi Charity Limited, neprofitna organizacija, povezana z borzo kriptovalut Huobi Global, podarila milijon dolarjev v bitcoinih in fiatih Unicefu in dodatnih 7 BTC kripto skladu CryptoFund. Poleg tega UNICEF-ov inovacijski sklad že dlje časa vlaga v tehnologijo blockchain, saj financira odprtokodne projekte Web3 v zgodnji fazi, ki lahko pozitivno vplivajo na otroke po vsem svetu.

UNICEF je že prej prejel donacijo iz kripto sveta

Kot smo omenili, je kripto borza Huobi UNICEF-u donirala kar zajetno količino BTC. UNICEF-ov »kripto sklad« je bil ustanovljen leta 2019 posebej z namenom sprejemanja, hranjenja in distribucije kriptovalut za financiranje projektov, ki lahko koristijo otrokom po vsem svetu. Sprejema tako bitcoine kot ethereum in je zasnovan tako, da je pregleden glede izvora in uporabe svojih sredstev, na spletni strani pa lahko javnost spremlja njegove prihodke in odhodke.

Na spletni strani CryptoFund je navedeno, da je UNICEF od začetka delovanja sprejel 2.267 ETH (4,77 milijona USD) in 1 BTC (približno 59.000 USD), donacije pa sta prispevala The Ethereum Foundation in založnik kriptoigre Animoca Brands. Medtem Unicefov inovacijski sklad uporablja tako kriptovalute kot fiat valute za naložbe v projekte, ki temeljijo na odprtokodnih tehnologijah, ki lahko koristijo otrokom, kot so tehnologija veriženja blokov ter virtualna resničnost.

Tehnologija blockchain in kriptovalute skupaj lahko pomembno vplivajo na rešitve in tehnologijo, ki bi UNICEF-u pomagale pri zagotavljanju pomoči otrokom po vsem svetu. Blockkchain tehnologija je še posebej uporabna za boljšo distribucijo virov, za izboljšanje preglednosti in učinkovitosti.

Ključni pojem tukaj je transparentnost, ki jo omogoča blockchain. Ravno to je ponavadi največji problem dobrodelnih organizacij, saj se viri včasih izgubijo oz. lahko pride do korupcije. No, pa je blockchain prišel prav še nekje.

Dodaj odgovor