Ustanovitelj kripto borze Binance, Changpeng »CZ« Zhao, obsojen na 4 mesece zapora

Home » Ustanovitelj kripto borze Binance, Changpeng »CZ« Zhao, obsojen na 4 mesece zapora

Priljubljeni ustanovitelj največje kripto borze po obsegu trgovanja Changpeng Zhao, znan tudi kot »CZ« je v ZDA bil obsojen na štiri mesece zapora zaradi kršenja pravil o preprečevanju pranja denarja.

Changpeng Zhao, ustanovitelj največje borze kriptovalut na svetu Binance, je bil obsojen na štiri mesece zapora. Sodnik Richard Jones, ki je v torek vodil obravnavo o izreku kazni v zahodnem okrožju Washingtona, je izrekel milejšo kazen od treh let, ki jih je zahtevalo tožilstvo.

Novembra je Zhao – bolj znan kot CZ – priznal krivdo za namerno kršitev pravil o preprečevanju pranja denarja, ki je omogočila, da je prek platforme Binance potekalo več sto milijonov dolarjev transakcij, v katere so bili vpleteni subjekti, za katere veljajo sankcije ZDA, vključno z Iranom in Kubo. V skladu s sporazumom o priznanju krivde je moral Zhao odstopiti z mesta izvršnega direktorja podjetja Binance in sprejeti 150 milijonov dolarjev kazni, podjetje pa je moralo plačati 4,3 milijarde dolarjev kazni.

Binance hudo kršil ameriške zakone proti pranju denarja

Čeprav Zhao ni negativna persona v kripto svetu, kot je to ustanovitelj propadle borze FTX Sam Bankman-Fried, je pomembnejša osebnost. Kitajsko-kanadski podjetnik je leta 2017 ustanovil družbo Binance. Čeprav je moral v okviru sporazuma o priznanju krivde odstopiti z mesta izvršnega direktorja borze, je še vedno kontrolni delničar podjetja, za katerega je neimenovani vir povedal Bloombergu, da je »ogromna shitcoin igralnica«. Kot argument tukaj navajajo, da je borza Binance je uvrstila na seznam veliko več žetonov kot konkurenčne borze, kot je Coinbase. Tukaj pa se mi sprašujemo, kaj bi imeli potem za povedati o borzah KuCoin ali MEXC.

In kaj točno pravi ameriško tožilstvo?

Binance je po navedbah tožilstva dovolila kršitve sankcij v višini več kot 898 milijonov dolarjev in kršila zakonodajo ZDA v obsegu, kakršnega še ni bilo. Zhao in drugi vodstveni delavci družbe Binance niso ravnali v skladu z ameriškimi zakoni, vključno z zakonom BSA (Bank Secrecy Act), in niso ustrezno izvajali ukrepov za preprečevanje pranja denarja. Posledično so lahko iranske stranke v nasprotju s sankcijami z ameriškimi strankami opravile transakcije v vrednosti najmanj 1,1 milijona dolarjev. Transakcije so lahko opravljale tudi druge države, za katere veljajo sankcije, kot sta Kuba in Sirija.

Za razliko od SBF in Do Kwona je »CZ« sodeloval z organi od začetka

Changpen je za razliko od Do Kwona in SBF ne samo storil mnogo manjši zločin, temveč je tudi od samega začetka ravnal častno.

Zhaovi odvetniki so v svojem zapisniku o izreku kazni navedli, da si Zhao ne zasluži zaporne kazni, saj noben obtoženec v vsaj približno podobnem primeru še ni bil obsojen na zaporno kazen. Zhao je na priznanje krivde pripotoval iz svojega doma v Združenih arabskih emiratih. Njegovi odvetniki so zapisali, da je v ZDA ostal pet mesecev in pol stran od svojega doma, partnerja in majhnih otrok. Poleg tega je družba Binance sprejela ukrepe za ureditev svojih postopkov za preprečevanje pranja denarja.

Sta si pa SBF in CZ stopila v zelje v času propada borze FTX. V bistvu bi lahko rekli, da je ravno CZ bil katalizator za propad borze.

Oktobra 2022 je Sam Bankman-Fried tvitnil (in tvit tudi hitro izbrisal), da je „navdušen nad tem, da bo Zhao zastopal industrijo v DC tudi v prihodnje! Uf, še vedno sme iti v DC, kajne?« Teden dni za tem je Zhao tvitnil, da bo prodal svoje imetje žetonov borze FTX kot odziv na odmevno zgodbo v reviji CoinDesk. Ker je bil Binance zgodnji vlagatelj v FTX, je bil to precej velik znesek. »Ne bomo podpirali ljudi, ki za hrbtom lobirajo proti drugim akterjem v panogi,« je takrat dejal Zhao.

Zhao je z javnim objavljanjem svoje transakcije sprožil preiskavo na FTX, ki je nazadnje razkrila goljufijo na borzi. Bankman-Fried je bil marca obsojen na 25 let zapora, potem ko je bil na sojenju porote spoznan za krivega v sedmih točkah zarote in goljufije.

Zanimivo je tudi, da je CZ bil obsojen na ravno 4 mesece zapora, saj so njegov zaščitni znak že pred leti postali 4 prsti. In seveda se to ti izmuznilo Twitter sferi, ki so si ga privoščili v številnih memih.