Kako odpreti podjetje v BiH? Se še splača v 2024?

Home » Kako odpreti podjetje v BiH? Se še splača v 2024?

Želite ustanoviti podjetje v BiH pa ne veste kako? BiH ponuja številne možnosti in tudi ugodnosti za odprtje podjetja. Preverite katere so prednosti in slabosti za ustanovitev podjetja v BiH in ali se še splača v 2023 …

Kako poteka ustanovitev podjetja v BiH v 3 korakih

Ustanovitev podjetja v BiH poteka v treh korakih. Cene ustanovitve se gibljejo nekje od 3 do 5 tisoč evrov. Sam postopek je podoben odpiranju podjetja v Sloveniji in v Srbiji, običajno se to naredi v dveh obiskih. Tukaj so trije koraki za ustanovitev podjetja v BiH:

 1. Izberite agencijo preko katere boste ustanovili podjetje. Spodaj dodajamo seznam najbolj znanih agencij, ki se ukvarjajo z ustanavljanjem podjetij v BiH.
 2. Izberite ime podjetja in dejavnost. Nujno za vsako podjetje je seveda naziv, in pa dejavnosti, ki jih bo podjetje opravljalo.
 3. Izberite računovodstvo. To se običajno ureja v sodelovanju z agencijo, ki vam je ustanovila podjetje.

Skratka, najboljši način za ustanovitev podjetja v BiH je, da izberete strokovnjaka. V nadaljevanju si bomo pogledali katere agencije nudijo storitev ustanavljanja podjetja v BiH.

Top 5 agencij za ustanovitev podjetja v BiH?

Preverimo 5 najbolj znanih agencij za ustanovitev podjetja v BiH (brez posebnega reda).

1. Snežič Inženiring d.o.o.

Zelo verjetno ste že slišali za davčnega svetovalca Roka Snežiča. Njegovo ime se sicer dokaj pogosto pojavlja v slovenskih medijih predvsem v kakšni politični konotaciji. Kljub vsemu pa smo na Jokerju privrženci kreativnosti, in v primeru Roka kreativnosti ne manjka. Glavna storitev podjetja Snežič Inženiring je prav ustanavljanje podjetja v BiH, dodatno pa so na voljo tudi storitve davčnega svetovanja. Po naših informacijah je Rok Snežič tudi prvi ki je začel z ustanavljanjem podjetij v BiH, vsekakor pa je prvi ki je to spromoviral.

2. Vizija Računovodstvo

Vizija Računovodstvo je eden izmed največjih in najuspešnejših računovodskih servisov v Sloveniji. Samo v Sloveniji imajo 16 poslovalnic, malo poznano pa je, da svoje storitve nudijo tudi v drugih državah, in sicer v Srbiji, Črni Gori, na Hrvaškem, Slovaškem in v BiH! Če iščete zanesljivo storitev je Vizija Računovodstvo zagotovo dobra izbira.  

3. Agencija Spin

Agencija Spin je podjetje, ki se ukvarja s številnimi storitvami in deluje na trgih Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Češke, Slovaške in Avstrije.

4. Lerona d.o.o.

Lerona ponuja vrsto storitev v zvezi z ustanavljanjem podjetij (Srbija, Avstrija, Hrvaška, BiH, Črna Gora), na spletni strani pa zasledimo tudi storitve v zvezi s stečaji, posredovanjem delovne sile in nakupom podjetij.

5. Spinosa d.o.o.

Spinosa je podjetje specializirano za ustanavljanje podjetij,  optimizacijo davkov in svetovanjem.

Prednosti in slabosti podjetja v BiH za slovenske državljane?

Poglejmo kakšne so prednosti in slabosti podjetij v BiH.

Prednosti:

 • Nizki davki
 • Ugodno za podjetja, ki poslujejo prek interneta
 • Možnost širjenja na trg Balkana
 • Ugodna delovna sila
 • Nižji prispevki na plače zaposlenih
 • Malo težav s predpisi (razen na začetku)
 • Zelo ugodno za nekatere bolj tvegane industrije (kriptovalute, igre na srečo itd.)
 • Ni potreben lokalni direktor

Slabosti:

 • Tolmačenje FURSA je lahko drugačno kot vaše
 • Tveganje za ugled podjetja (posebej v Sloveniji)
 • Izplačilo dobička iz podjetja ni tako enostavno
 • Skriti stroški: Stroški bank in računovodstva so lahko višji od pričakovanega
 • Dolgi postopki v nekaterih situacijah (urejanje dokumentov, vstop v DDV, itd.)

Kakšni so dejanski davki in stroški za podjetjr v Bosni?

BiH ima upravičeno naziv davčne oaze. In sicer:

 • Davek na dobiček podjetja je 10%
 • Dividende (izplačilo dobička lastniku) niso obdavčene
 • DDV je 17%
 • DMV v Bosni ne poznajo

Na kaj paziti pri ustanovitvi podjetja v BiH?

Pripenjamo pred kratkim objavljena opozorila Fursa v zvezi z davčnimi utajami.

1. Posameznik ustanovi podjetje v BiH, ki ima sredstva za opravljanje storitev, te tudi dejansko (ne zgolj fiktivno) opravlja, vendar zgolj oziroma večinoma na ozemlju Republike Slovenije. Podjetje se v praksi obnaša, kot bi bilo slovensko, le da so prihodki nakazani na plačilni račun podjetja v BiH. Po Fursovo gre v tem primeru dejansko za slovensko podjetje, ki mora biti obdavčeno tu.

2. Posameznik ustanovi podjetje v BiH, ki je slamnata družba. Takšno podjetje nato sodeluje s slovenskim podjetjem in mu za svoje storitve izda račune. Slovensko podjetje račun plača in ga vključi med svoje stroške. Ker pa storitve dejansko niso bile opravljene, so računi fiktivni, slovenska pravna oseba pa ni upravičena do upoštevanja teh stroškov med davčno priznanimi odhodki in se ji naloži ustrezno plačilo davkov.

V obeh primerih je denar »kanaliziran« na plačilni račun družbe v BiH in z njim na koncu razpolagajo slovenski posamezniki, kar ima za posledico davčno obveznost posameznika.

3. Posameznik se oglasi v državi, kjer ima podjetje iz BiH plačilni račun, in s tega dvigne denarna sredstva. Nato z njimi prosto razpolaga, brez priglasitve dohodka davčnemu organu.

4. Posameznik razpolaga s plačilno kartico podjetja v BiH in z njo plačuje zasebno porabo. Teh sredstev ne priglasi davčnemu organu.

5. Posameznik uvozi vozilo iz Nemčije v BiH in ga registrira na podjetje. To vozilo nato uporablja s tablicami BiH zgolj za zasebne namene v Sloveniji. Tako se posameznik želi izogniti plačilu davka v Sloveniji. Ker morajo biti takšna vozila registrirana v Sloveniji, kjer morajo biti plačane tudi vse dajatve (carina in davek), so takšni primeri predmet postopka pred Fursom.

Torej, se še splača odpreti podjetje v BiH?

Da. Nizki davki skupaj z malo inšpekcij in kompliciranja davčne uprave je nekaj kar je slovenskemu podjetniku nepoznano in dobrodošlo. Poleg tega je Banja Luka oddaljena manj kot 4h (z avtomobilom). Poleg zabavnega nočnega življenja, lepih deklet in odlične hrane ter piva je mesto povsem varno, cenovno ugodno, in vsekakor vredno tudi večkratnih obiskov tako, da se ne boste sekirali, če boste morali na »nujno« službeno pot.

Pogosta vprašanja

Je ustanovitev podjetja v BiH legalno?

Moram prijaviti izplačano dividendo kot slovenski državljan?

Kako je z izmenjavo podatkov med BiH in EU.

Kaj je slamnato podjetje?