Visa odslej omogoča dvige kriptovalut na debetnih karticah

Home » Visa odslej omogoča dvige kriptovalut na debetnih karticah

Uporabniki denarnice MetaMask lahko zdaj prodajajo kriptovalute neposredno na kartico Visa, brez uporabe centralizirane borze.

Svetovni plačilni velikan Visa je naredil velik korak k premostitvi vrzeli med kriptovalutami in tradicionalnimi financami, saj je v 145 državah (vključno s Slovenijo) omogočil dvige kriptovalut z debetnimi karticami. Ta prelomni razvoj, ki je bil uresničen v okviru partnerstva s ponudnikom Web3 infrastrukture Transak, je bil objavljen 30. januarja 2024. Uporabnikom kripto denarnice MetaMask (katere oceno in vodič si lahko preberete tukaj) in drugim omogoča, da svoje kriptovalute pretvorijo neposredno v fiat valuto, s čimer zaobidejo potrebo po centraliziranih borzah, kot so Binance, KuCoin ali Coinbase.

Odgovornost Transaka presega tehnični postopek pretvorbe in vključuje varovanje občutljivih finančnih podatkov uporabnikov ter zagotavljanje skladnosti z globalnimi predpisi o preprečevanju pranja denarja (AML) in poznavanju strank (KYC preverjanje). Pokritost Transaka si lahko pogledate tukaj.

Storitev Visa Direct omogoča transakcije v realnem času in s tem izboljšuje uporabniško izkušnjo, saj poenostavlja postopek pretvorbe kriptovalut v fiat. Uporabniki lahko zdaj pretvorijo več kot 40 kriptovalut v fiat in takoj dostopajo do svojih sredstev prek debetnih kartic Visa na katerem koli od 130 milijonov prodajnih mest po vsem svetu, kjer je sprejeta Visa. Ta integracija pomeni velik korak k množičnemu sprejemanju in uporabi kriptovalut na pragu novega bull runa. Sodelovanje s Transakom razširja priročnost transakcij s kriptovalutami na uporabnike v različnih jurisdikcijah, med drugim v Sloveniji, na Cipru, Malti, v Singapurju, Turčiji, na Portugalskem in v Združenih arabskih emiratih. Poudarja zavezanost Vise inovacijam na področju plačil, ki sledi njenim prejšnjim prizadevanjem za integracijo kriptovalut s tradicionalnimi bančnimi sistemi, kot je partnerstvo z blochain podjetjem Circle v letu 2020 za podporo transakcijam USDC stablecoin na karticah Visa in uvedba podpore za plačila USDC, poravnana na Solana (SOL) blockchainu septembra 2023.

Strokovnjaki so zaskrbljeni glede varnosti

Kljub navdušenju nad potezo so varnostni strokovnjaki izrazili zaskrbljenost. Glavna skrb se nanaša na tveganje, da bodo kriptovalute uporabnikov izpostavljena morebitnim varnostnim ranljivostim, ki so neločljivo povezane s postopkom pretvorbe kriptovalut v fiat. Strokovnjaki opozarjajo, da je udobje neposrednih dvigov sicer nesporno, vendar lahko ustvari tudi nove možnosti, ki jih lahko izkoristijo kibernetski kriminalci.

Strah strokovnjakov za kibernetsko varnost je posledica več dejavnikov. Prvič, postopek integracije vključuje več transakcijskih točk, od digitalne denarnice prek Transakovega sistema do Visinega omrežja. Vsaka točka predstavlja potencialno ranljivost, ki jo lahko zlonamerni akterji izkoristijo. Poleg tega odvisnost od internetne povezljivosti pri teh transakcijah še povečuje tveganje, saj uporabnike izpostavlja phishing napadom, napadom tipa »man-in-the-middle« in drugim oblikam kibernetskih tatvin.

No, partnerstvo med Viso in Transakom je zagotovo drzen korak k razširitvi uporabe kriptovalut. Vendar pa ob praznovanju tega mejnika kriptografska skupnost ne more preceniti poudarka na krepitvi varnostnih ukrepov. Uspeh takšnih integracij bo navsezadnje odvisen od njihove sposobnosti zaščite uporabnikov pred vedno prisotno grožnjo kibernetskega kriminala, kar bo zagotovilo, da prihodnost decentraliziranih financ (DeFi) ne bo le inovativna, temveč tudi varna.