Vrnil se je Roaring Kitty, zaslužen za GameStop “manijo”. Je to dovolj za oživitev trga?

Home » Vrnil se je Roaring Kitty, zaslužen za GameStop “manijo”. Je to dovolj za oživitev trga?

Po 3 letih neaktivnosti se je na socialna omrežja vrnil eden najbolj slavnih trejderjev, znan kot »Roaring Kitty«. Ravno on je bil zaslužen za slavno rast GameStop delnic, ko je preko Reddita aktiviral na milijone malih vlagateljev. Toda, ali bodo samo njegovi tviti ohranili navdušenje?

Meme mrzlica delnic je ponovno nazaj, saj so cene delnic podjetij GameStop, AMC in drugih podjetij iz cikla 2021 v zadnjih dneh skokovito narasle zaradi očitne vrnitve »Roaring Kitty«, ključnega protagonista za norijo leta 2021. Toda glede na to, da je trgovec in vplivnež doslej objavljal predvsem navdušujoče filmske posnetke, kako dolgo bo hype vzdrževal oživitev meme delnic in memecoinov?

Kdo je Roaring Kitty?

Roaring Kitty oz. Keith Gill je bil leta 2023 predmet filma »Dumb Money«, ki je pripovedoval zgodbo o short squeezu delinc GameStop leta 2021, potem ko sta njegova analiza delnic in kampanja za promocijo delnic GameStopa v veliki meri povzročila težave, ki so leta 2021 zajele Wall Street – in ga pripeljala do pričanja na Capitol Hillu.

Preden je kot Roaring Kitty (ali DeepFuckingValue na Redditu) osvojil finančni sektor, je Gill sanjal o tem, da bo atletski zvezdnik, in se je po poročanju časopisa Wall Street Journal celo pojavil v eni od izdaj revije Sports Illustrated. Gill je prvič začel ustvarjati vsebine na YouTubu, ko je objavil tek na miljo v času 4:33, pri čemer je izgubil stavo, da bo premagal čas 4:30.

Medtem ko se mu po poškodbi niso uresničile sanje o tekmovalni slavi, se je Gill preusmeril na borzo. Leta 2019 je Gill postal direktor za »finančno dobro počutje« pri družbi za življenjsko zavarovanje MassMutual. Istega leta se je pridružil Redditu in začel objavljati na podredditu WallStreetsBets.

GameStop saga

Gill je postal splošno znan po svoji vlogi v short squeeze delnic GameStop, ki se je zgodil 27. januarja 2021.

Številni institucionalni vlagatelji in hedge skladi so se odločili za kratke pozicije v delnicah podjetja GameStop, ki se je spopadalo s težavami pri prodaji računalniških iger, saj so menili, da so precenjene. Kratka pozicija vključuje izposojo delnic in njihovo prodajo s pričakovanjem, da jih bodo kupili nazaj po nižji ceni in tako ustvarili dobiček. Takrat je bila delnica podjetja GME ocenjena na približno 5,16 USD na delnico, kar je bilo precej manj od njenega prejšnjega najvišjega zneska v zgodovini.

Uporabniki podreddita r/WallStreetBets, med katerimi je bil tudi Gill, so opazili naraščajoče število kratkih pozicij na GME in videli priložnost za začetek stiskanja kratkih pozicij oz. short squeeze. Do tega  pride, ko cena sredstva močno naraste, zaradi česar morajo trgovci, ki so stavili na padec cene, odkupiti svoje pozicije, da bi zmanjšali izgube, kar še dodatno zviša ceno.

Gillovi videji in objave na Redditu pod imenom DeepFuckingValue so navdihnile številne druge vsakdanje trgovce, da so kupili delnico GME, kar je ceno z okoli 5 USD dvignilo na skoraj 500 USD na delnico. Posledično je prišlo do velikega short squeeza, ki je podjetjem, ki so stavila proti oživitvi GameStop, prinesel več milijard dolarjev izgube in povzročil širši kaos na trgu.

Ko je cena družbe GME narasla, je bilo več podjetij, ki so imela kratke pozicije v družbi GameStop, prisiljenih zapreti svoje pozicije. Podjetje Melvin Capital je na primer utrpelo skoraj 3 milijarde dolarjev izgube. Anthony Scaramucci, glavni izvršni direktor podjetja SkyBridge Capital, je iztisnitev kratkih pozicij v podjetju GameStop primerjal s francosko revolucijo.

Robinhood, ki so ji bili naklonjeni številni mali vlagatelji, se je 28. januarja, dan po iztisnitvi kratkih pozicij, soočila z dvema tožbama, potem ko je uporabnikom omejila nakup več delnic podjetja GameStop med enodnevno rastjo delnic brez primere. V času te omejitve se je cena delnice podjetja GameStop povzpela na 492 USD, nato pa padla na 193 USD.

Roaring Kitty je nato junija 2021, nekaj mesecev po pričanju pred kongresom, izginil iz družbenih medijev. Toda njegov nedeljski tvit, na katerem je bil prikazan moški, ki drži kontroler in se pri tem opoteka, je pripomogel k oživitvi trgovanja z delnicami GameStop, verige kinematografov AMC in drugih meme delnic, pa tudi memecoinov, ki so se pojavili v povezavi z njim, kot so $GIL, $DME in $GILL.

Junak se je vrnil, toda ali je to dovolj za oživitev trga?

Toda njegov nedeljski tvit, na katerem je bil prikazan moški, ki drži kontroler in se pri tem opoteka, je pripomogel k oživitvi trgovanja z delnicami GameStop, verige kinematografov AMC in drugih meme delnic, pa tudi memecoinov, ki so se pojavili v povezavi z njim, kot so $GIL, $DME in $GILL.

Ni pa jasno, koliko namerava Roaring Kitty razširiti svojo spletno prisotnost in ali lahko njegova prizadevanja resnično sprožijo še eno pomembno rast meme delnic in meme kovancev. Roaring Kitty še ni nadaljeval svojih živih prenosov in bikovskih objav na Redditu iz leta 2021; namesto tega dosledno tvita z memi napolnjene filmske in glasbene video posnetke.

Ta dejavnost je zadostovala za povečanje delnic GameStop in AMC ter različnih meme kovancev. Vendar če je to vse, kar bomo videli od Roaring Kitty, ali bo ta ponovni vzpon več kot le kratek trenutek – kratek val nostalgije? Trgovci v negotovih kripto in delniških vodah nestrpno čakajo na odgovor.