Začelo se je finančno reševanje kripto podjetij

Home » Začelo se je finančno reševanje kripto podjetij

Medvedji trg je številna kripto podjetja spravil na kolena. Ta zdaj prosijo za reševanje likvidnostnih problemov, preden propadejo.

Izvršni direktor FTX in mladi miljarder Sam Bankman-Fried je prejšnji teden povedal, da ima podjetje nekaj milijard dolarjev rezerv, ki jih lahko ponudi za reševanje kripto podjetij v škripcih. Zdaj so se reševanja na sredi krvavega medvedjega trga pričela. Ta teden je omenjeni hitro priskočil na pomoč kripto podjetjem v težavah, da ga primerjajo z Johnom Pierpontom Morganom, ki je leta 1907 rešil gospodarstvo Amerike. Njegovi kripto tekmeci so ga opazili in se želijo vključiti v tekmo za reševanje.

Prejšnji mesec je FTX podaljšal kreditno linijo v višini 250 milijonov dolarjev kripto posojilodajalcu BlockFi, ki je bil v težavah. Dan pozneje je Alameda Research, še eno podjetje SBF, podjetju Voyager Digital odobrila kreditno linijo v višini 500 milijonov dolarjev. Dva tedna pozneje se je FTX dogovoril za dokončen prevzem podjetja BlockFi. SBF naj bi se umaknila od tega, da bi podjetju Celsius zagotovila podobno rešitev. Prejšnji teden pa je za Reuters povedal, da ima FTX še vedno nekaj milijard za pomoč drugim podjetjem, ki so z eno nogo v grobu.

To je težko pozitivna stvar za kripto industrijo

V primeru Voyagerja se je izkazalo, da je Alameda Voyagerju že dolgovala 377 milijonov dolarjev. Ne zgodi se pogosto, da bi posojilojemalec rešil svojega posojilodajalca. Izvršni direktor kripto borze Binance CZ je kritiziral to reševanje podjetja Voyager in za Decrypt povedal: “Nikoli ne bi sklenil takšnega posla. Nikoli ne bi rekel: ‘Vložil bom v vaše podjetje, vi pa mi posodite nekaj denarja’. Preprosto ne bi investiral v to podjetje, ampak bi obdržal svoj denar.”

Siliši se pošteno, toda CZ si na komncu očitno vseeno želi sodelovati pri reševanju. Med drugim je povedal tudi, da si med krizo likvidnosti kriptovalut si ogleduje veliko število poslov in da so nekateri med njimi dejansko dobri posli. Zato sklepa, da bodo tudi pri Binancu vlagali in reševali več projektov. Tudi pozornosti lačni izvršni direktor podjetja Tron Justin Sun je za The Block povedal, da je pripravljen nameniti 5 milijard dolarjev za pomoč kripto podjetjem v težavah.

Na prvi pogled se vse skupaj sliši kot altruizem. Vendar pa se tovrstni reševalni ukrepi ne zdijo zdrava pot iz trenutne depresije na kripto trgu. Celsius, BlockFi, Voyager in drugi posojilodajalci kriptovalut, ki so obljubljali visoke donose za vloge uporabnikov, so bili vedno videti predobri, da bi bili resnični – in to so tudi bili. Imeli so iluzorne poslovne modele, ki so predpostavljali tržno okolje nekakšnih netrajnostnih ponzijevih shem. Tu se pojavi vprašanje – ali se jih splača reševati ali pa je to navsezadnje le ločevanje  plevela od pšenice v času medvedjega trga?

Na koncu koncev so neizprosni medvedji trgi tudi indikator za uspešnost in trajnost kripto projektov. In debakel Lune in ostalih visokoletečih projektov bi morali služiti kot opozorilo na nekatere nezdrave simptome kripto industrije, ki je prav zaradi njih večkrat na slabem glasu.

Dodaj odgovor