Zaslužek na internetu s kriptovalutami – 10 načinov za zaslužek s kriptovalutami

Home » Zaslužek na internetu s kriptovalutami – 10 načinov za zaslužek s kriptovalutami
Zaslužek na internetu

Zaslužek, ki ga je v preteklih letih omogočil Bitcoin, je bil resnično izjemen. Od svojega začetka do danes se je vrednost Bitcoina povečala za več kot 10.000-krat, kar je ustvarilo ogromno bogastvo za zgodnje vlagatelje (ki ga niso prekmalu prodali). Toda Bitcoin ni edini primer dramatičnega vzpona (in padca) vrednosti v svetu kriptovalut. Spomnimo se na Ethereum, katerega vrednost se je od začetka trgovanja v letu 2015 prav tako eksponentno povečala, čeprav je imel tudi nekaj znatnih padcev.

Ampak, treba je priznati, da so takšni primeri izjemni in da so trenutne priložnosti za zaslužek v kriptosvetu drugačne – manj eksplozivne, a še vedno lahko zelo profitabilne.

Današnji trg kriptovalut ne ponuja več toliko priložnosti za izjemno hitro bogatenje, kot je bilo to mogoče v zgodnjih dneh Bitcoina. Kljub temu pa še vedno obstajajo številni načini, kako lahko zanesljivo, inovativno in profitabilno zaslužimo s kriptovalutami.

V nadaljevanju bomo raziskali strategije za zaslužek na internetu, ki so se izkazale za uspešne v današnjem dinamičnem svetu kriptovalut. Te strategije niso le obetavne, temveč tudi zagotavljajo različne stopnje tveganja in potenciala za dobiček, kar omogoča, da izberete tiste, ki najbolj ustrezajo vašim finančnim ciljem in apetitu.

Strategije za zaslužek s kriptovalutami

Strategije za zaslužek s kriptovalutami, v nadaljevanju, se osredotočajo na različne pristope za optimiziranje dobička in upravljanje tveganja v dinamičnem svetu kriptovalut. Vključujejo tako pasivne kot aktivne metode vlaganja, od zgodnjega odkrivanja in vlaganja v obetavne nove projekte in inovativnih pristopov, kot je kombinacija stakinga in rudarjenja, do dolgoročnega vlaganja v uveljavljene kriptovalute in diverzifikacije portfelja. Ponujajo različne ravni tveganja in potenciala za dobiček, kar vlagateljem omogoča, da prilagodijo svoje strategije glede na osebne finančne cilje in toleranco do tveganja.

Na podlagi različnih virov izpostavljamo najboljše načine za zaslužek na internetu s kriptovalutami v letu 2023 in 2024:

Vlaganje v predprodaje in nove kovance

Vlaganje v nove kripto projekte v fazi predprodaje je lahko izredno dobičkonosno. V tej fazi so cene pogosto nižje, kar omogoča večji potencialni dobiček, ko se vrednost kovanca poveča po uradnem lansiranju​​.

Ta pristop se osredotoča na zgodnje odkrivanje in vlaganje v obetavne kripto projekte še pred njihovim uradnim lansiranjem na trg. Ključna prednost te strategije je v tem, da so cene kriptovalut v fazi predprodaje običajno nižje, kar lahko privede do večjega potencialnega dobička, če se vrednost kovanca znatno poveča po njegovem uradnem lansiranju. Vendar pa je pomembno tudi zavedanje, da ta pristop prinaša določeno mero tveganja, saj ne vsi novi kripto projekti uspejo ali dosežejo pričakovano rast vrednosti.

Prednosti:

 • Visok potencial dobička.
 • Nižje cene v predprodaji.

Slabosti:

 • Visoko tveganje.
 • Nejasen potencial projekta.

Tveganje in donos

 • Ocena tveganja: 7-9 (To je zaradi neznane narave novih projektov in možnosti neuspeha.)
 • Potencialni donos: Lahko je zelo visok, včasih več kot 100% ali celo več, odvisno od uspeha projekta (takšni donosi izjemno negotovi in lahko pride tudi do popolne izgube naložbe.)

Staking in obrestni računi

Staking je metoda, pri kateri zaklenete svoje kripto kovance, da podpirate blockchain omrežje, v zameno pa prejemate obresti ali nagrade. To je ena izmed najboljših možnosti za pasivni dohodek s kriptovalutami​​​​.

Staking je proces, kjer uporabniki zaklenejo svoje kriptovalute v blockchain omrežju, da podpirajo delovanje omrežja. V zameno prejemajo obresti ali nagrade, kar predstavlja pasivni dohodek. Ta metoda je postala priljubljena kot način za ustvarjanje dohodka iz kripto sredstev brez potrebe po aktivnem trgovanju.

Prednosti:

 • Pasivni dohodek: Staking omogoča uporabnikom, da zaslužijo obresti ali nagrade, kar ustvarja vir pasivnega dohodka.
 • Podpora omrežju: S stakingom prispevate k varnosti in operativnosti blockchaina, saj povečujete njegovo decentralizacijo in varnost.

Slabosti:

 • Tveganje likvidnosti: Medtem ko so kripto sredstva zaklenjena v staking, niso na voljo za trgovanje ali druge naložbene priložnosti.
 • Tveganje vezano na protokol: Obstaja možnost izgube kovancev zaradi napak v protokolu ali hekerskih napadov.

Ocena tveganja in potencialni donos: Tveganje in donos se lahko razlikujeta glede na izbrano kriptovaluto in specifične pogoje stakinga. Na splošno je tveganje srednje, potencialni donos pa se lahko giblje od zmernega do visokega, odvisno od tržnih razmer in obrestne mere, ki jo ponuja posamezni kripto projekt.

Bitcoin Minetrix

Bitcoin Minetrix je primer inovativnega pristopa, ki združuje staking in rudarjenje. Ta projekt omogoča malim vlagateljem, da sodelujejo v rudarjenju Bitcoina z nakupom $BTCMTX žetonov in njihovim stakingom v zameno za moč oblak rudarjenja​​.

Bitcoin Minetrix predstavlja inovativen koncept, ki združuje staking in rudarjenje Bitcoina. Omogoča malim vlagateljem, da sodelujejo v rudarjenju Bitcoina z relativno majhnimi vložki. Vlagatelji kupijo $BTCMTX žetone in jih nato stakajo, da prejmejo moč za oblak rudarjenje. Ta pristop omogoča dostop do Bitcoin rudarjenja brez potrebe po dragi rudarski opremi.

Prednosti:

 • Nizki vstopni stroški: Omogoča sodelovanje v rudarjenju Bitcoina z manjšimi vložki.
 • Pasivni dohodek: Staking $BTCMTX žetonov omogoča pridobivanje pasivnega dohodka.

Slabosti:

 • Specifično tveganje projekta: Kot pri vseh kripto projektih obstaja tveganje neuspeha projekta ali neizpolnjenih obljub.
 • Tržna nestanovitnost: Cena $BTCMTX žetonov in dohodek od rudarjenja sta lahko podvržena tržnim nihanjem.

Ocena tveganja in potencialni donos: Tveganje pri Bitcoin Minetrixu je lahko visoko, saj je odvisno od uspeha in stabilnosti samega projekta, pa tudi od splošne tržne dinamike kriptovalut. Potencialni donos je odvisen od tržne vrednosti $BTCMTX žetonov in uspešnosti rudarjenja, zato je težko natančno napovedati.

Dolgoročno vlaganje in HODLing

Vlaganje v uveljavljene kripto projekte, kot je Bitcoin, in dolgoročno držanje lahko prinese dobre donose. Takšni kripto projekti so podprti z dobro zasnovanimi načrti in rešujejo realne probleme​​​​.

Ta strategija vključuje vlaganje v uveljavljene kripto projekte, kot je Bitcoin, z namenom dolgotrajnega zadrževanja naložb. Je priljubljena med vlagatelji, ki verjamejo v dolgoročno vrednost in potencial rasti kriptovalut, ki temeljijo na trdnih temeljih in imajo potencial za reševanje realnih problemov.

Prednosti:

 • Stabilnost in zrelost: Uveljavljene kriptovalute običajno ponujajo večjo stabilnost in so manj volatilne v primerjavi z novimi ali manj znanimi kovanci.
 • Potencial za dolgoročno rast: Ta strategija lahko prinese dobre donose, če izbrane kriptovalute s časom pridobivajo na vrednosti.

Slabosti:

 • Manjši kratkoročni dobički: V primerjavi z bolj spekulativnimi kratkoročnimi strategijami lahko ta pristop ponuja manjše donose.
 • Dolgoročna nestanovitnost: Kljub večji stabilnosti lahko dolgoročne naložbe v kriptovalute ostanejo nestanovitne in nepredvidljive.

Ocena tveganja in potencialni donos: Tveganje je srednje, saj se dolgoročne naložbe v uveljavljene kriptovalute lahko še vedno soočajo s tržno nestanovitnostjo, vendar pa je potencial za donos običajno višji v primerjavi z drugimi tradicionalnimi naložbenimi sredstvi. Dolgoročno vlaganje v kriptovalute, ki rešujejo realne probleme in imajo močno skupnost, lahko prinese stabilne in obetavne donose.

Ustvarjanje mešanega kripto portfelja

Diverzificiranje naložb z vlaganjem v različne kriptovalute, vključno z Bitcoinom, altcoini in celo NFT-ji, je še ena dobra strategija za zmanjšanje tveganj in potencialni dobiček​​.

Ta strategija vključuje diverzifikacijo naložb z vlaganjem v različne kriptovalute, kot so Bitcoin, altcoini in celo NFT-ji. Diverzifikacija portfelja pomaga pri zmanjševanju tveganj, ki so povezana s fluktuacijami vrednosti posameznih kriptovalut, in povečuje možnosti za doseganje uravnoteženih donosov.

Prednosti:

 • Zmanjšanje tveganj: Diverzifikacija omogoča razpršitev tveganja, saj neuspeh ene naložbe ne vpliva bistveno na celoten portfelj.
 • Izkoriščanje različnih priložnosti: Z vlaganjem v različne vrste kriptovalut in sredstev lahko vlagatelji izkoristijo različne tržne trende in priložnosti.

Slabosti:

 • Potreba po raziskavah: Za uspešno diverzifikacijo je potrebno poznavanje različnih kriptovalut in spremljanje njihovih trendov.
 • Možnost manjših donosov: Diverzifikacija lahko pomeni manjše donose v primerjavi z vlaganjem vsega kapitala v eno samo, visoko donosno sredstvo.

Ocena tveganja in potencialni donos: Tveganje je srednje, odvisno od izbire kriptovalut in razporeditve sredstev v portfelju. Potencialni donos je lahko uravnotežen, saj diverzifikacija omogoča izravnavo visokih donosov in izgub med različnimi naložbami. Ta pristop je primeren za vlagatelje, ki iščejo stabilnejši in manj volatilen pristop k vlaganju v kriptovalute.

Day Trading

Aktivno kupovanje in prodajanje kriptovalut s ciljem izkoristiti njihovo volatilnost je lahko ena izmed najboljših načinov za dnevni zaslužek​​.

Day trading vključuje aktivno kupovanje in prodajanje kriptovalut v kratkem časovnem obdobju, običajno znotraj enega dne, z namenom izkoristiti hitre in pogosto majhne spremembe v ceni. Ta strategija se osredotoča na izkoriščanje volatilnosti trga kriptovalut za doseganje dobička.

Prednosti:

 • Potencial za hitre dobičke: Day trading lahko prinese hitre dobičke zaradi visoke volatilnosti kriptovalut.
 • Prilagodljivost: Omogoča vlagateljem, da hitro prilagajajo svoje pozicije glede na tržne pogoje.

Slabosti:

 • Visoko tveganje: Hitre in nepredvidljive tržne spremembe lahko povzročijo velike izgube.
 • Potreba po nenehnem spremljanju trga: Ta strategija zahteva stalno pozornost in analizo trga.

Ocena tveganja in potencialni donos: Tveganje pri day tradingu je visoko, saj hitre in pogosto nepredvidljive spremembe na trgu kriptovalut zahtevajo hitro odzivanje in dobro poznavanje tržnih trendov. Potencialni donos je lahko visok, vendar je pomembno upoštevati, da zahteva veliko spretnosti, izkušenj in časa za učinkovito upravljanje.

Play-to-Earn igre

Zaslužite nagrade s sodelovanjem v igrah, ki temeljijo na blockchain tehnologiji in nudijo nagrade v obliki kriptovalut​​.

Play-to-Earn (P2E) igre so videoigre, ki temeljijo na blockchain tehnologiji, kjer igralci zaslužijo nagrade, pogosto v obliki kriptovalut ali NFT-jev (nezamenljivih žetonov), s sodelovanjem v igri. Ta nagrada je pridobljena bodisi preko doseganja določenih ciljev v igri, bodisi z zbiranjem in trgovanjem virtualnih predmetov znotraj igre.

Prednosti:

 • Zaslužek med igranjem: Omogoča igralcem, da zaslužijo, medtem ko se zabavajo z igranjem igre.
 • Dostopnost: Ne zahteva predhodnega znanja o trgovanju ali investiranju.

Slabosti:

 • Odvisnost od tržne vrednosti: Vrednost nagrad je odvisna od tržne vrednosti kriptovalut ali NFT-jev, ki se lahko hitro spreminja.
 • Potencialno časovno zahtevno: Za pridobivanje pomembnih nagrad je lahko potrebno veliko časa in truda.

Ocena tveganja in potencialni donos: Tveganje je srednje do visoko, odvisno od posamezne igre in trenutnih tržnih razmer za kriptovalute ali NFT-je. Potencialni donos lahko variira, a je pogosto povezan z časom in trudom, vloženim v igro, ter s tržno vrednostjo pridobljenih nagrad.

DAOs (Decentralizirane Avtonomne Organizacije)

Udeležba v DAOs lahko prinese dobiček, saj imate možnost sodelovati pri odločanju o smeri kriptovalute in biti za to nagrajeni.

DAOs so decentralizirane organizacije, ki delujejo na temelju blockchain tehnologije. Udeleženci DAOs imajo možnost glasovati in sodelovati pri odločitvah, ki vplivajo na smer in upravljanje organizacije ali specifičnega kripto projekta. Člani DAOs so pogosto nagrajeni za svoje sodelovanje in prispevke, bodisi preko delitve dobička, bodisi preko žetonov, ki predstavljajo lastniški delež v organizaciji.

Prednosti:

 • Demokratično sodelovanje: DAOs omogočajo članom, da aktivno vplivajo na odločitve in smer projekta.
 • Potencialni dobiček: Udeležba v DAOs lahko prinese dobiček preko nagrad ali povečanja vrednosti žetonov.

Slabosti:

 • Tveganje projekta: Uspeh in vrednost DAOs je odvisna od uspešnosti in sprejetosti projekta v širši skupnosti.
 • Zahteva znanje in angažiranost: Za učinkovito sodelovanje v DAOs je potrebno razumevanje projekta in aktivno sodelovanje.

Ocena tveganja in potencialni donos: Tveganje pri sodelovanju v DAOs je srednje do visoko, odvisno od specifičnega projekta in njegovega potenciala za uspeh. Potencialni donos je lahko visok, še posebej, če se DAO in povezani projekti izkažejo za uspešne in pridobijo široko sprejetost in podporo v kripto skupnosti.

Airdrops in Faucets

Pridobivanje brezplačnih kripto žetonov za dokončanje nalog ali preprosto za držanje določenih kriptovalut je še en način za zaslužek. Airdrops pogosto delijo dodatne žetone, medtem ko faucets omogočajo zbiranje majhnih količin kriptovalut za opravljanje preprostih nalog​​.

Airdrops in faucets so metode za pridobivanje brezplačnih kripto žetonov. Airdrops so dogodki, pri katerih se brezplačno razdelijo žetoni, običajno kot del promocije ali za spodbujanje nove kriptovalute. Pogosto so povezani z že obstoječim lastništvom neke druge kriptovalute ali sodelovanjem v blockchain skupnosti. Faucets pa so spletne strani ali aplikacije, ki uporabnikom ponujajo majhne količine kriptovalut v zameno za opravljanje preprostih nalog, kot je gledanje oglasov ali reševanje CAPTCHA testov.

Prednosti:

 • Brezplačni žetoni: Omogočajo pridobivanje kriptovalut brez začetnega vložka.
 • Nizko tveganje: Ker ni potrebe po vlaganju lastnih sredstev, je tveganje minimalno.

Slabosti:

 • Omejen dobiček: Količina žetonov, pridobljenih preko airdropov ali faucets, je običajno majhna.
 • Potencialna negotovost vrednosti: Vrednost brezplačno pridobljenih žetonov je lahko nizka ali zelo nestabilna.

Ocena tveganja in potencialni donos: Tveganje je zelo nizko, saj ne zahteva finančnega vložka. Potencialni donos je običajno omejen, saj so količine pridobljenih žetonov majhne in njihova tržna vrednost ni vedno visoka. Ta metoda je primerna predvsem za tiste, ki želijo brez tveganja spoznati svet kriptovalut.

Kateri način izbrati

Svet kriptovalut ponuja raznolike priložnosti za zaslužek, vsaka s svojimi specifičnimi prednostmi in slabostmi ter različnimi stopnjami tveganja in potencialnih donosov. Odločitev o tem, katera strategija je najbolj primerna za posameznega vlagatelja, je odvisna od osebnih finančnih ciljev, tolerance do tveganja in časa, ki ga je vlagatelj pripravljen nameniti.

Strategije, kot so vlaganje v predprodaje in nove kovance, staking in obrestni računi ter dolgoročno vlaganje in HODLing, so primerne za tiste, ki iščejo različne ravni angažiranosti in tveganja. Medtem ko vlaganje v predprodaje in nove kovance nosi visoko tveganje, lahko prinese tudi visoke donose za tiste, ki so pripravljeni sprejeti večje tveganje. Nasprotno pa staking in dolgoročno vlaganje ponujata možnost pasivnega dohodka, s srednjim tveganjem in zmernim potencialom donosa.

Day trading in play-to-earn igre zahtevata več aktivne udeležbe in ponujata drugačno dinamiko tveganja in donosa. Day trading je visoko tvegana strategija, ki lahko prinese hitre dobičke, vendar zahteva nenehno pozornost in razumevanje tržnih gibanj. Play-to-earn igre ponujajo zabavnejši pristop, a njihov donos je odvisen od tržne vrednosti nagrad in časa, vloženega v igro.

Ustvarjanje mešanega kripto portfelja je strategija, ki zasleduje uravnoteženje tveganja z diverzifikacijo, primerna za tiste, ki iščejo stabilnejši in manj volatilen pristop. DAOs, airdrops in faucets pa ponujajo edinstvene priložnosti z nizkim tveganjem, a običajno z omejenim potencialom za donos.

V končni analizi, ključ do uspeha v svetu kriptovalut leži v temeljitem razumevanju različnih strategij, spremljanju tržnih trendov in pametnem upravljanju tveganja. Vsaka strategija nosi svoj nabor tveganj in potencialov, in kot tak, je pomembno, da se vlagatelji osredotočijo na strategije, ki najbolje ustrezajo njihovim ciljem in osebnemu slogu vlaganja.