Zaslužite s kriptovalutami s temi vročimi DePin projekti – vodič

Home » Zaslužite s kriptovalutami s temi vročimi DePin projekti – vodič

Koncept DePin uporablja tehnologijo blockchain za vzpostavitev in izboljšanje omrežne fizične infrastrukture. Istočasno uporabnikom ponuja priložnosti za zaslužek z majhno začetno naložbo ali celo brez. Poglejmo, s katerimi DePin projekti lahko služite kriptovalute.

Si predstavljate, da služite po 100 EUR na dan samo s tem, da uporabljate aplikacije? Sliši se kot ponudba za piramidno shemo, ki bi vam jo v Facebook sporočilo poslal sošolec iz srednje šole, s katerim že 15 let niste v stiku. Ampak z DePin je to dejansko mogoče. Danes si poglejmo, kako.

Pasivni dohodek je za marsikaterega blockchain navdušenca eden izmed glavnih ciljev na kripto poti. In medtem ko sta koncepta staking kriptovalut in yield farming že nekaj let dobro znana vira pasivnega dohodka s kriptovalutami znotraj DeFi sektorja, so se v novem kripto bull runu pojavili novi obetavni sektorji.

Do zdaj smo se že dodobra spoznali z AI kriptovalutami, gamefi ter memecoini. Toda narativa, ki v 2024 bull runu dobiva največji zagon, je povezovanje Web3 s fizičnim svetom. Ta zgodba obsega dva koncepta, tokenizirano premoženje realnega sveta (Real World Assets – RWA) in decentralizirana omrežja fizične infrastrukture – DePIN.

Kaj je DePin?

DePIN je nov pristop k izgradnji in upravljanju fizične infrastrukture. Fizična infrastrukturna omrežja so vsi strežniki, računalniki in brezžična omrežja, ki urejajo spletno shranjevanje podatkov, uporabo in nadzor dostopa. Vsi poznamo korporacije, kot so Google Cloud Computing, Microsoft Azure in Amazon Web Services, ki zagotavljajo ta omrežja in izvajajo podatkovni monopol. DePin pa zdaj predstavljajo ključni premik k uporabi tehnologije blockchain za demokratizacijo, povečanje učinkovitosti in zmanjšanje centraliziranega nadzora nad temi omrežji.

Vsako DePin omrežje uporablja prave naprave za ustvarjanje in prenos podatkov. Ko nabor podatkov narašča, lahko decentralizirane aplikacije (dapp) izkoriščajo določene podskupine podatkov ali ustvarjalno ciljajo na nastajajoče trge.

DePin lahko opišemo tudi tako: Predstavljajte si tradicionalni centralizirani sistem kot supermarket, v katerem eno podjetje nadzoruje vse vidike poslovanja, od dobavne verige do prodaje. DePIN pa je kot kmečka tržnica. Tu različni neodvisni prodajalci (vozlišča) neposredno ponujajo svoje izdelke potrošnikom brez posrednika. Vsak lastnik stojnice deluje neodvisno, vendar skupaj ustvarjajo živahen trg, na katerem lahko kupci neposredno sodelujejo s prodajalci, kar povečuje preglednost in zmanjšuje potrebo po centraliziranem organu.

Katera področja lahko pokriva DePin?

DePIN se lahko uporabljajo na različnih področjih, kot so:

 • energetika
 • shranjevanje podatkov
 • telekomunikacije
 • promet
 • nepremičnine

V energetskem sektorju lahko na primer DePIN omogoči decentralizirana omrežja, ki podpirajo peer-to-peer trgovanje z energijo. Ta sistem uporablja pametne pogodbe na verigi blokov za avtomatizacijo interakcij, kar zagotavlja pregledne in učinkovite transakcije.

Pred kratkim smo že obravnavali obetaven DePin projekt, in sicer Atlas (NAVI), pri katerem lahko služite z vožnjo.

Top 5 DePin projektov za pasivni zaslužek

depin crypto

1. Hivemapper ($HONEY)

Hivemapper uporablja omrežje nadzornih kamer, ki so jih namestili uporabniki, za zbiranje vizualnih podatkov in podatkov GPS v realnem času. Ti podatki so nato združeni za ustvarjanje dinamičnih in posodobljenih zemljevidov, kar je v ostrem nasprotju s tradicionalnimi zemljevidnimi storitvami, ki se pogosto zanašajo na periodično zbrane podatke iz namenskih vozil. Ta pristop, ki ga vodi skupnost, ne omogoča le celovitejših zemljevidov, temveč jih tudi pogosteje osvežuje, s čimer izboljšuje njihovo uporabnost za aplikacije v realnem času.

Kako lahko služim s Hivemapper?

 • Drive-to-earn: Uporabniki prispevajo tako, da se vozijo naokoli s kamero Hivemapper Dashcam, ki je nameščena v njihovih vozilih. Med vožnjo kamera zbira geografske podatke, ki se nato prenesejo v omrežje. Sodelujoči so za posredovane podatke nagrajeni z žetoni HONEY, domačo kriptovaluto omrežja Hivemapper.
 • Potrjevanje podatkov: Poleg zbiranja podatkov lahko uporabniki žetone zaslužijo tudi s sodelovanjem pri potrjevanju podatkov, kar preverjanje točnosti in kakovosti podatkov, ki so jih zbrali drugi.
 • Tokenomika: Ekosistem Hivemapper je zasnovan tako, da sodelavce nagrajuje z žetoni HONEY. Skupno bo izrudarjenih 4 milijarde žetonov HONEY, velik del pa bo razdeljen kot nagrada aktivnim sodelavcem.
 • Kreditni sistem zemljevida: Uporabniki lahko z žetoni HONEY kupijo kredite za zemljevide. Te kredite lahko uporabijo za dostop do podrobnih kartografskih podatkov ali za zahtevo po zbiranju določenih geografskih podatkov.

Kako lahko začnem s Hivemapper?

 1. Pojdite na spletno mesto Hivemapper
 2. Izberite napravo, ki jo želite kupiti
 3. Nastavite in začnite zaslužiti že z vožnjo z avtomobilom
 4. Vložek: 300 ali 649 EUR
 5. Zaslužek: 300-1000 EUR/mesec

2. Grass.io ($GRASS)

Projekt Grass je zasnovan je tako, da izkorišča neizkoriščeno internetno pasovno širino različnih uporabnikov za podporo podatkovnim modelom umetne inteligence. Udeleženci namestijo razširitev brskalnika, ki omogoča prodajo te neizkoriščene pasovne širine podjetjem, ki se ukvarjajo s podatkovno intenzivnimi nalogami, kot so strganje spletnih strani, tržne raziskave in usposabljanje umetne inteligence.

Kako lahko služim z Grass.io?

Uporabniki lahko zaslužijo pasivni dohodek tako, da se pridružijo Grass.io v fazi samo za povabljene. S prispevanjem svoje neizkoriščene internetne pasovne širine zaslužijo točke Grass, ki so sestavni del sistema nagrajevanja. Te točke je mogoče zaslužiti z neposredno uporabo, brskanjem po internetu in priporočanjem drugih. Platforma ponuja večstopenjski sistem priporočanja, v katerem uporabniki zaslužijo odstotek točk, ki jih ustvarijo njihovi napoteni uporabniki.

Da bi optimizirali zaslužek, Grass.io spodbuja uporabnike, naj povežejo čim več edinstvenih stanovanjskih IP-jev in zagotovijo stalno internetno povezljivost. Geografska lokacija IP lahko vpliva na nagrade, saj lahko lokacije z velikim povpraševanjem ponujajo večji zaslužek. Tukaj vam lahko pride prav VPN povezava.

Kako lahko začnem z Grass?

 1. Namestite razširitev v brskalnik Chrome
 2. Pojdite na spletno mesto GetGrass_io
 3. Registrirajte svoj račun
 4. Začnite zaslužiti!
 5. Vložek: 0 EUR
 6. Ocenjeni zaslužek: 100-1000 EUR na račun

3. Helium ($HNT)

Helium (HNT) je DePin omrežje, ki je bilo vzpostavljeno za izboljšanje in razširitev brezžične povezljivosti v številnih napravah, vključno z napravami v internetu stvari (IoT) in mobilnih omrežjih.

Helium Hotspots (vroče točke) delujejo kot vozlišča v decentraliziranem brezžičnem omrežju. Ta vozlišča oddajajo in sprejemajo podatke iz naprav IoT in druge povezane tehnologije ter tako prispevajo k omrežju mesh, ki se razteza po vsem svetu. Z vzpostavitvijo vroče točke Helium Hotspot na območju z majhno pokritostjo ali brez nje lahko operaterji kot nagrado zaslužijo žetone HNT. Zaslužek temelji na količini podatkov, prenesenih prek njihovih vročih točk, in na splošni vrednosti, ki jo zagotavljajo za pokritost omrežja in zmogljivosti prenosa podatkov.

Kako lahko služim s Helium?

 • Uvajanje Helium Hotspots: Glavni način zaslužka s Helijem je nameščanje vročih točk. Kupite vročo točko, združljivo s Helijem, jo postavite na strateško lokacijo z velikim povpraševanjem po internetu stvari in začnite zaslužiti žetone HNT. Vroče točke najbolje delujejo, če so nameščene na območjih z dobro vidljivostjo in minimalnimi ovirami, da se poveča njihov doseg.
 • Optimalna postavitev antene: Postavitev antene vaše vroče točke pomembno vpliva na vaš potencialni zaslužek. Priporočljivo je, da anteno namestite čim višje in z malo ovirami, da povečate doseg signala in povečate možnosti za interakcijo z več napravami.
 • Sodelovanje v omrežju in upravljanje: Helij omogoča deležnikom tudi sodelovanje pri upravljanju omrežja v okviru postopka Helium Improvement Proposal (HIP). Ta model upravljanja zagotavlja, da omrežje ostaja decentralizirano in da ga vodi skupnost, uporabniki pa lahko sodelujejo pri njegovem razvoju in razvoju.
 • Internetna povezljivost in napajanje: Ključnega pomena je zagotoviti, da ima vaša vroča točka stabilno in zanesljivo internetno povezavo ter stalno oskrbo z električno energijo. Ta zanesljivost povečuje možnosti, da bo vaša vroča točka uporabljena za prenos podatkov, s čimer boste zaslužili več HNT.

Kako lahko začnem z Helium?

 1. Pojdite na uradno spletno stran Helium
 2. Izberite napravo za vročo točko. Cene se običajno gibljejo od 400 do več kot 600 USD, odvisno od modela in funkcij.
 3. Vzpostavite Helium Hotspot. Za vročo točko izberite mesto, ki je visoko in ima dobro vidljivost, da optimizirate doseg signala, običajno v bližini okna.
 4. Začetna naložba v vročo točko je lahko precejšnja, običajno okoli 400 do 600 EUR.
 5. Toda zaslužek načeloma odtehta investicijo, saj lahko dnevno prejmete 30 EUR vrednosti v HNT.

4. Render ($RNDR)

Render, ki ga poganja OTOY, je decentralizirana platforma, ki z uporabo porazdeljene moči grafičnih procesorjev revolucionarno spreminja digitalno ustvarjanje. Z omogočanjem lastnikom grafičnih procesorjev, imenovanim operaterji vozlišč, da oddajo svojo neaktivno računsko moč v najem, Render zagotavlja alternativo tradicionalnim, centraliziranim farmam za upodabljanje, kakršne upravljajo velike storitve v oblaku, ki temeljijo na tehnologiji blockchain.

Ustvarjalci, ki potrebujejo storitve upodabljanja za grafiko in animacije, v omrežje Render Network pošljejo svoje naloge. Ta opravila nato opravijo operaterji vozlišč s svojimi grafičnimi procesorji. Zaključek in kakovost vsakega opravila se preverita, operaterji pa dobijo nadomestilo s žetoni RNDR, domačo kriptovaluto omrežja Render Network, ki jo omogočajo pametne pogodbe na verigi blokov Ethereum (ETH).

Kako lahko služim z Render?

Operaterji vozlišč lahko ustvarjajo pasivni dohodek z opravljanjem nalog, ki jih dodelijo ustvarjalci. Njihovo plačilo je odvisno od zahtevnosti nalog in njihovega ugleda v omrežju, na katerega vplivata stopnja uspešnosti in stopnja aktivnosti. Ta sistem spodbuja tako kakovost kot učinkovitost opravljenega dela.

Kako lahko začnem z Render (RNDR)?

 1. Pojdite na uradno spletno stran Render Network
 2. Nakup in namestitev združljivega grafičnega procesorja: Potrebujete visoko zmogljiv grafični procesor, kar je precejšnja začetna naložba. Natančen strošek je odvisen od modela grafičnega procesorja, ki ga izberete, vendar lahko znaša od nekaj sto do več tisoč evrov. Prepričajte se, da vaša strojna oprema ustreza specifikacijam omrežja za učinkovito opravljanje nalog upodabljanja.
 3. Prenesite in namestite OTOY-jev OctaneRender in potrebno programsko opremo za povezavo grafičnega procesorja z omrežjem Render.
 4. Če želite postati upravljavec vozlišča v omrežju Render, morate zastaviti žetone RNDR. Ta zahteva usklajuje spodbude in zagotavlja zavezanost omrežju.
 5. Ko bo nastavljen, bo grafični procesor začel prejemati naloge upodabljanja iz omrežja. Nadomestilo za ta opravila se plača v žetonih RNDR. Višina potencialnega pasivnega dohodka je odvisna od več dejavnikov, kot so povpraševanje po nalogah upodabljanja, zahtevnost nalog in računska moč vašega grafičnega procesorja.

5. DIMO

Naša vozila postajajo vsako leto bolj digitalna. Elektrike ne uporabljamo le kot vir goriva, temveč v svoja vozila vgrajujemo vedno več senzorjev, računalnikov in kamer, ki nenehno zbirajo podatke o zmogljivosti vozila, njegovi uporabi in drugih pomembnih statističnih podatkih.

DIMO trdi, da imajo uporabniki, ki te podatke ustvarjajo z vožnjo, pravico do njih. Kljub temu so proizvajalci, kot so Tesla, Ford in GM, v preteklosti te podatke varovali, da so lahko z njimi urili svoje modele umetne inteligence in programsko opremo za vozila. Družba DIMO sodeluje z družbo NATIX, da bi demokratizirala zbiranje in kapitalizacijo podatkov o vozilih. S strojno opremo DIMO, ki jo uporabniki namestijo v svoja vozila, in vzpostavljenimi sinergijami z avtomobilskimi storitvami lahko uporabniki svoje podatke prodajajo v žetonih NATIX, s čimer ustvarijo določeno vrednost za vožnjo s svojimi avtomobili, ki so jo tako ali tako počeli.

 Kako lahko služim z DIMO?

Uporabniki lahko zaslužijo pasivni dohodek s preprosto vožnjo svojih avtomobilov, saj jih DIMO nagradi v kriptovaluti za podatke, ki jih delijo z različnimi organizacijami in deležniki. Če želite začeti ustvarjati pasivni dohodek z DIMO, morate svoje vozilo opremiti z napravo DIMO x AutoPi.io Data Miner, ki je naprava, ki se poveže z vratom OBD2 avtomobila in zbira podatke. Ti podatki se nato delijo prek platforme DIMO. Postopek vključuje namestitev mobilne aplikacije DIMO, povezavo naprave Data Miner z vozilom in običajno vožnjo. Zbrani podatki lahko vključujejo široko paleto parametrov, od meritev zmogljivosti vozila do potovalnih in okoljskih podatkov.

Kako lahko začnem z DIMO?

 1. Pojdite na uradno spletno stran DIMO
 2. Povežite svoje vozilo z DIMO. To lahko običajno storite tako, da v avto namestite posebno napravo, ki zbira in prenaša podatke o prevoženih kilometrih, lokaciji in stanju vozila.
 3. Začetna naložba vključuje predvsem stroške strojne opreme, ki je potrebna za povezavo avtomobila z omrežjem DIMO. To vas pride približno 100 EUR.
 4. Potencialni pasivni dohodek znaša od nekaj evrov do 25 EUR mesečno.

Ko potegnemo črto

DePIN nedvomno napovedujejo novo obdobje učinkovitosti pri upravljanju infrastrukture, saj uporabljajo decentralizirane modele, ki imajo v primerjavi s centraliziranimi modeli običajno nižje operativne stroške. S porazdelitvijo upravljanja sistema na več točk namesto na eno samo osrednjo lokacijo sistemi DePIN ponujajo inovativne rešitve, ki niso le stroškovno učinkovite, temveč tudi robustne in razširljive.

Danes smo razjasnili projekte z različnih področjih. Hivemapper voznikom omogoča, da zaslužijo kriptovalute z zajemanjem in deljenjem geografskih podatkov prek nadzornih kamer. Grass.io uporablja neuporabljeno internetno pasovno širino posameznikov za pomoč podjetjem in ustvarja prihodek iz neizkoriščenih virov. Render izkorišča porazdeljeno moč grafičnih procesorjev za naloge digitalnega upodabljanja, upravljavce vozlišč pa nagrajuje z žetoni RNDR. Helium širi brezžično povezljivost prek omrežnih vozlišč, ki jih upravljajo posamezniki, in ponuja nagrade na podlagi prenosa podatkov. DIMO monetizira avtomobilske podatke, povezuje lastnike avtomobilov z ugodnostmi veriženja blokov in izboljšuje storitve, ki temeljijo na podatkih.

Hja, možnosti za pasivni dohodek je v času kripto bull runa kar nekaj. Seveda pa vam svetujemo previdnost, saj gre za zelo nestanoviten trg, kjer se lahko hitro izgubi denar. Srečno!

Pogosta vprašanja

Kaj je DePin?

Kako deluje DePin?

Kako lahko sodelujem v programu Render Network in zaslužim kriptovalute?

Kako lahko zaslužim s Hivemapper?

Kakšen je potencialni pasivni prihodek od DePin projektov?