ZDA: KuCoin je kršil zakone proti pranju denarja

Home » ZDA: KuCoin je kršil zakone proti pranju denarja

Ena najbolj priljubljenih kripto borz se je znašla v težavah z ameriškimi regulatorji. Je to le FUD ali morda kaj večjega?

Ameriško zvezno tožilstvo je v torek eno največjih kripto borz KuCoin in dva njena ustanovitelja obtožilo kršitve zakonov o preprečevanju pranja denarja. Do tega naj bi prišlo, ker je borza delovala v ZDA, lagala vsaj enemu od svojih vlagateljev glede delovanja v ZDA, in se ni registrirala pri ameriških državnih organih ter ni vodila programa za preprečevanje pranja denarja.

Organi pravijo, da ker niso izvajali niti osnovnih politik za preprečevanje pranja denarja, so obtoženci omogočili, da je KuCoin deloval v senci finančnih trgov in se uporabljal kot zatočišče za nezakonito pranje denarja, pri čemer je KuCoin prejel več kot 5 milijard dolarjev in poslal več kot 4 milijarde dolarjev sumljivih in kaznivih sredstev. Ustanovitelja KuCoina Chun Gan in Ke Tang, oba kitajska državljana, sta bila obtožena skupaj s podjetji Flashdot Limited, Peken Global Limited in Phoenixfin Private Limited. Ustanovitelji so še vedno na prostosti. Podjetje KuCoin je prav tako opravljalo nelicencirano dejavnost prenosa denarja.

Podjetje naj bi si prizadevalo pridobiti posle od ameriških strank za promptne in terminske borze. Ameriško ministrstvo za pravosodje navaja, da se KuCoin ni registriral kot podjetje za prenos denarja pri Mreži za pregon finančnih kaznivih dejanj Ministrstva za finance ZDA (FinCEN) in kot trgovec s terminskimi pogodbami pri Komisiji za trgovanje z blagom in terminskimi pogodbami ZDA (CFTC).

FBI trdi, da KuCoin do julija 2023 ni uvedel programa Know-Your-Customer (KYC) in to le za nove stranke. DoJ trdi, da od obstoječih strank ni zahteval takšnih podatkov. Poleg tega trdijo, da je KuCoin v svojih trženjskih prizadevanjih neposredno nagovarjal ameriške stranke, vendar je hkrati poskušal prikriti, da je vedel, da ima stranke v tej državi.

Po novici cena KCS padla za 14%, a se že pobira

V nekaj urah po objavi je Kucoin token (KCS) doživel bliskovit padec za več kot 14 %, s 14,40 USD na 12,11 USD. To pomeni najslabši dan za KCS od decembra 2023 in postavlja na preizkušnjo podporo kovanca pri eksponentnem drsečem povprečju zadnjih 55 dni (EMA55). Za zdaj se zdi, da se EMA55 trdno drži, vendar je treba še videti dolgoročni vpliv dajatev na borzo in njen lastni žeton.

Je to razlog za skrb?

Regulativni pritiski so stalnica v svetu kriptovalut, še posebej pa v času bikovskega trga. Podobno so regulatorji že pritisnili na Binance in Coinbase, pa sta še vedno oba živa in zdrava. Seveda včasih gre za večje kršitve z ogromnimi posledicami, kot je to bilo v primeru Terre (LUNA) in borze FTX, toda KuCoin ima za zdaj dobro zgodovino in upamo, da je to zgolj manjša spotika na poti do vse večje uveljavitve. Vsekakor to ne bi smelo zamajati širšega trga kriptovalut in Bitcoina na poti do 100.000 dolarjev.