ZDA prepovedale priljubljeni »kripto mešalnik« Tornado Cash

Home » ZDA prepovedale priljubljeni »kripto mešalnik« Tornado Cash

Ameriško ministrstvo za finance je zaradi nacionalne varnosti prepovedalo njegovo uporabo osebam iz ZDA, saj naj bi severnokorejski hekerji mešalnik uporabljali za pranje ukradenih kriptovalut.

Vodilni v kriptoindustriji so se razburili zaradi napovedi, da je ameriško finančno ministrstvo kot strela z jasnega ameriškim državljanom prepovedalo uporabo kripto mešalnika Tornado Cash. Urad za nadzor tujih sredstev (OFAC), nadzorna agencija za preprečevanje kršitev sankcij, je tako v ponedeljek dodal Tornado Cash na svoj seznam »posebej imenovanih državljanov«, na katerem so osebe, subjekti in kripto naslovi na črnem seznamu. Posledično je vsem osebam in subjektom v ZDA prepovedano sodelovati s Tornado Cash ali katerim koli naslovom Ethereumove denarnice, ki je vezana na ta protokol. V nasprotnem primeru se lahko uporabniki soočijo s kazenskimi sankcijami.

Kaj je Tornado Cash?

Tornado Cash je storitev, ki uporabnikom omogoča večjo zasebnost transakcij v omrežju Ethereum, tako da združi veliko število transakcij in jih pomeša na način, ki preprečuje njihovo sledenje v verigi blokov. Spletna stran Tornado Cash je bila med pisanjem tega članka nedosegljiva.

Zakaj je bila storitev prepovedana?

Po podatkih ministrstva za finance je bil Tornado Cash ključno orodje skupine Lazarus, severnokorejske hekerske skupine, ki je povezana z marčevskim vdorom v omrežje Ronin znamenite igre Axie Infinity v vrednosti 625 milijonov dolarjev. Blockchain analiza je pokazala, da je več deset milijonov dolarjev kriptovalut, ukradenih iz omrežja Ronin, teklo prek sistema Tornado Cash, ki je zasnovan tako, da prikriva vir sredstev. OFAC je pred tem sankcioniral Blender.io, še en »mešalnik«, za katerega je ministrstvo za finance trdilo, da je bila uporabljena za pranje sredstev, pridobljenih z napadi z izsiljevalsko programsko opremo, ter približno 20,5 milijona dolarjev kriptovalut, ukradenih iz Ronina.

Po podatkih podjetja Nansen je povprečni znesek ETH, položen na Tornado Cash, maja in junija 2022 presegel 220.000. V tem razponu je bila ta vsota vredna od 220 do 660 milijard dolarjev. Na splošno je približno 18 % skupnega zneska ETH, ki je v zadnjih mesecih pritekel prek Tornado Cash – 167.400 ETH – po podatkih podjetja Nansen izhajalo iz vdora Ronina.

Odziv kripto skupnosti

Nekateri menijo, da ponedeljkovi ukrepi ameriške vlade posegajo v samo jedro kriptovalut kot decentraliziranega finančnega sistema, ki mora varovati zasebnost vseh uporabnikov. Eden glavnih Ethereumovih razvijalcev je povedal, da je Tornado Cash tako kot vsako drugo orodje, ki se lahko uporablja za slabe in dobre namene. Roman Semenov, ustanovitelj podjetja Tornado Cash, je na Twitterju zatrdil, da je bil njegov račun Github po jutranji objavi črne liste zvezne vlade začasno ukinjen. Github je platforma za gostovanje kode, na kateri je zgrajen Tornado Cash.

Drugi so trdili, da so sankcije nezakonite, in se sklicevali na številne primere zveznih sodišč, ki so že prej ugotovila, da je “izvorna koda kot govor” zaščitena z ameriško ustavo. Nekateri so trdili, da lahkota, s katero je Github uporabnikom, kot je Semenov, onemogočil dostop do njihove kode, razkriva potrebo po nadaljnji decentralizaciji orodij za gradnjo interneta.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov iz panoge prepoved Tornado Cash ne bo preprečila pranja nezakonito pridobljenih sredstev s strani kriminalnih združb. Profesor na Jon Hopkinsu Matthew Green je povedal, da bodo uporabniki ustvarili nove primerke pogodbe Tornado ali druge podobne vilice. Ministrstvo za finance bo moralo nato te nove naslove sankcionirati, kar bi se izkazalo za zelo neučinkovito in zamudno.

Dodaj odgovor