Zdaj gre zares: Ethereum prestal zadnji test pred »Združitvijo«

Home » Zdaj gre zares: Ethereum prestal zadnji test pred »Združitvijo«
ethereum

Uspešen zaključek 13. in zadnjega shadow forka je pomenil, da je omrežje Ethereum pripravljeno na prehod na mehanizem proof-of-stake.

Razvijalci Etehreuma (ETH) so potrdili, da so bili uspešno izpolnjeni predpogoji za težko pričakovano nadgradnjo tega blockchaina, shadow forks oz. senčne vilice. Te vilice razvijalcem pomagajo pri stresnem testiranju predpostavk o sinhronizaciji, da se zagotovi varnost omrežja med trajnimi nadgradnjami. V luči združitve so razvijalci Ethereuma 11. aprila 2022 izvedli prvo vilico v senci. Testno omrežje je razvijalcem Ethereuma med drugim omogočalo, da so vadili zagon vozlišč, nameščanje pogodb in preizkušanje infrastrukture. Tako so lahko s pomočjo senčnih vilic ocenili posledice nadgradenj omrežja, še preden se te zgodijo.

V okviru nadgradnje mora skupnost posodobiti svoje Ethereum kliente in zagnati kombinacijo izvedbene plasti in plasti konsenza.

Omrežje je 100% pripravljeno

Po skoraj šestih mesecih je raziskovalno in inženirsko podjetje Nethermind potrdilo, da je bil prehod v omrežju Mainnet-Shadowfork-13 uspešen, kar pomeni, da je omrežje pripravljeno na prehod na mehanizem konsenza PoS (proof-of-stake). Obsežna nadgradnja bo verjetno potekala med 13. in 15. septembrom.

Prejšnji teden je med ključno nadgradnjo Bellatrix omrežje Ethereum naletelo na nekaj težav, ko se je “stopnja zgrešenih blokov” povečala za približno 1.700 %.  Metrika stopnje zgrešenih blokov meri, kako pogosto omrežju Ethereum ne uspe preveriti bloka transakcij, predvidenih za potrditev. Običajno se ta težava pojavi pri približno 0,5 % blokov, v urah po nadgradnji Bellatrixa pa je ta številka narasla na 9 %.

Razvijalci so to pripisali nepripravljenosti številnih operaterjev vozlišč, ki svojih klientov še niso posodobili na ustrezno programsko opremo, pripravljeno za združevanje. Operaterji vozlišč so posamezniki in organizacije, ki skrbijo za delovanje zaledne infrastrukture omrežja Ethereum.  V času nadgradnje Bellatrixa 25,2 % vozlišč omrežja Ethereum še vedno ni nadgradilo svoje programske opreme. V času pisanja tega članka se je ta številka znižala na 16,4 % po podatkih podjetja Ethernodes.

Ethereumovi razvijalci so nenehno izražali prepričanje, da bo združitev potekala natanko tako, kot je bilo načrtovano. Kljub temu so se testne operacije nadaljevale – morda bolj kot karkoli drugega zato, da bi razvijalcem zagotovili nekaj miru. No, vsa ta previdnost jih je pripeljala do ključnega momenta – Združitve.

Špekulanti si že izposojajo ETH

Ker je do Združitve praktično le še nekaj dni, se celotna kripto industrija že pripravlaj na različne načine. Lovci na nagrade iščejo morebitne napake v kodi, blockchain podjetje ConsenSys ob tej priložnosti uvaja tako imenovane “trajnostne” NFT, kripto borze pa pripravljajo prostor za še eno morebitno vilico verige blokov Ethereum.

DeFi navdušenci prav tako pozorno spremljajo morebitne vilice. Če bi se to zgodilo, bi to pomenilo, da bi vsi, ki bi imeli ETH v času razcepitve, zaslužili še en žeton za novo verigo preko airdropa. Tisti, ki ste leta 2017 trgovali s kriptovalutami, se boste spomnili, da so imetniki bitcoinov zaradi različnih vilic prvotne kriptovalute zaslužili brezplačne žetone Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG) in celo nekaj, kar se imenuje Bitcoin Diamond (BCD).

Špekulativnih možnosti za Ethereum je kar nekaj, zato – po pameti in srečno!

Dodaj odgovor