Svetovna adopcija Bitcoina se povečuje. Bo po Salvadorju sprejel Bitcoin kot plačilno sredstvo še Zimbabve?

Sprejetje Bitcoina kot legalnega plačilnega sredstva v Salvadorju je odprlo vrata adopciji. Vendar prvi državi, ki je to dosegla, ni bilo lahko. Bilo je veliko dvomov in kritik, usmerjenih v mladega Salvadorskega predsednika Nayiba Bukeleja. Nekateri mediji so navajali, da je predsednik vplival na zakonodajalce, da bi to potezo odobrili. Drugi kritični finančni analitiki so po njegovih dejanjih celo napovedovali negativen vpliv na gospodarski položaj v državi.

Država je dokončala korak in zdaj uporablja Bitcoin za finančne transakcije. Prav tako predsednik nenehno kopiči BTC v imenu države, kadar pride do padca cene (dip).

Zimbabve po poteh Salvadorja

Druga država, ki bi lahko sprejela to drzno potezo, je Zimbabve. Trenutno raziskujejo rast in tveganja, povezana s kriptovaluto kot plačilnim sredstvom. Za zdaj država preučuje stopnjo povpraševanja med državljani. Podpirajo tudi predpise, pri katerih že nekaj časa vztrajajo finančni nadzorniki. Poleg tega Zimbabve vidi kripto kot način za boljši razvoj države, ki jo pesti inflacija.

Zdaj, ko se mnogi državljani zanimajo za kriptovalute, vlada o tej možnosti resno razmišlja. Te informacije so razkrili prek enega od svojih lokalnih novic. Novice so tudi razkrile, da država že razpravlja o uporabi Bitcoina kot zakonitega plačilnega sredstva – polkovnik Charles Wekwete je to informacijo potrdil. Izjavil je tudi, da blockchain ponuja tako pozitivne kot negativne strani. Negativnosti, ki jih je poudaril, so pranje denarja, nezakonita čezmejna nakazila, omogočanje nezakonitih dejanj z nezakonitimi denarnimi tokovi itd.

Vendar pa so zaradi teh tveganj, povezanih z blockchainom, številni organi pripravljeni razviti predpise, ki jih lahko omejijo in regulirajo. Prav tako bodo pravila zaščitila interese potrošnikov in zaščitila finančno prihodnost Zimbabveja. Za zdaj država še ni razglasila ničesar. Preprosto se posvetujejo s strokovnjaki, da bi vedeli, ali bo poteza delovala. Toda vlada sledi nacionalni razvojni strategiji 1, ki uči digitalni ekonomski sistem. Strategija bo spodbujala povezavo med obstoječimi podjetji in vlado za skupen razvoj digitalnega gospodarstva.

Salvador je začrtal pot

Ker je salvadorski predsednik Nayib ob kritikah naredil drzen in uspešen korak, se zdaj tudi druge države spogledujejo z uporabo Bitcoina v svojem gospodarstvu. Obstajajo številni negativni komentarji v zvezi s tem. Vendar se zdi, da se prva država, ki je sprejela Bitcoin, ne misli predati.

V zadnjih novicah predsednik celo razkriva načrte za izgradnjo bolnišnice in 20 šol z uporabo njihovih Bitcoin zaslužkov. Ob vsem tem igralci v panogi gledajo na Afriko kot na dobro podlago za testiranje kriptovalute. Poleg tega trg kriptovalut v Afriki še naprej raste, navaja družba blockchain Chainalysis.

Ne glede na to, kako se bo zgodba razpletla, pa je to vsekakor pomemben mejnik za adopcijo Bitcoina.

Dodaj odgovor