Življenje na Bitcoin plaži: El Salvador vam za 1 milijon investicije v kritpovalutah podari državljanstvo

Home » Življenje na Bitcoin plaži: El Salvador vam za 1 milijon investicije v kritpovalutah podari državljanstvo
el salvador bitcoin
Bitcoin in El Salvador. Foto: Adobe Stock

El Salvador je polnil naslovnice leta 2021, ko je Bitcoin razglasil za kot zakonito plačilno sredstvo. Zdaj pa država tujcem v zameno za 1 milijon investicije v kriptovalutah ponuja kar državljanstvo.

Državna zakladnica El Salvadorja z mladim predsednikom Nayibom Bukelejem ima v lasti nekaj več kot 2700 Bitcoinov (BTC), ki so doslej prinesli več kot 3 milijone dolarjev nerealiziranega dobička. Država je tekom medvedjega trga namreč pridno kupovala Bitcoin s strategijo dollar-cost-average (DCA). Svojo naklonjenost Bitcoinu in Bitcoin skupnosti so najprej še dodatno spodbudili z Bitcoin plažo, zdaj pa so lansirali program »Freedom Visa«, ki ponuja dolgoročno bivanje in celo državljanstvo tistim, ki vložijo najmanj 1 milijon dolarjev v Bitcoin ali Tether.

Od Bitcoin plaže do »Bitcoin državljanstva«

el salvador
El Zonte, El Salvador. Foto: Adobe Stock

Bitcoin Beach v Salvadorju je pionirski projekt krožnega gospodarstva. Cilj tega projekta, ki ga je začel Mike Peterson in podprl anonimni donator bitcoinov, je ustvariti trajnostno gospodarstvo, ki temelji na bitcoinih, v majhnem obalnem mestu El Zonte. Pobuda se je razširila na več kot 3.000 uporabnikov bitcoinov, vključno s 500 družinami in 120 podjetji, poleg tega pa dandanes privablja gruče Bitcoin popotnikov s celega sveta. 

In medtem ko cena Bitcoina spet narašča, se je Salvador odločil za novo bitcoin pobudo v obliki Freedom Vise. Ta pobuda, ki je omejena na 1.000 udeležencev letno, je namenjena premožnim posameznikom in jim v zameno za naložbo ponuja bivanje in morebitno državljanstvo. Odraža podobne vizumske programe, ki jih najdemo v številnih državah, in še dodatno spodbuja vključevanje kriptovalut v nacionalno politiko Salvadorja. V okviru programa je treba vložiti 1 milijon dolarjev v BTC ali USDT, uspešni kandidati pa so upravičeni do salvadorskega potnega lista in državljanstva. Adriana Mira, namestnica salvadorskega ministra za zunanje zadeve, je program izpostavila kot pomemben korak za tiste, ki želijo prispevati k uspešni prihodnosti Salvadorja. Ministrstvo za zunanje zadeve pa ob tem predvideva, da bi lahko novi vizumski program prinesel približno 1 milijardo dolarjev na leto. V sporočilu je podrobno navedeno, da je novo uvedeni salvadorski program zasnovan tako, da udeležencem omogoča oblikovanje prihodnosti, ki obljublja novo opredelitev standardov na področju kulture, varnosti, tehnološkega napredka in družbenega razvoja.

Pri tej pobudi ima kot tehnološki partner ključno vlogo Tether, ki je največji izdajatelj stablecoinov na svetu. Paolo Ardoino, Tetherjev novi izvršni direktor, je poudaril pomen njihovega sodelovanja s salvadorsko vlado. Izjavil je, da ta pobuda poudarja zavezanost podjetja podpori mest in skupnosti pri njihovem prizadevanju za finančno svobodo in inovacije. Kljub višji vrednosti v primerjavi z drugimi državami podporniki novega salvadorskega vizumskega programa pravijo, da je povpraševanje že veliko. Max Keiser, znana osebnost v kripto skupnosti, je komentiral veliko povpraševanje po programu in izjavil, da so že »preplavljeni z zahtevami« in da jih imajo 110 v postopku.